BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

VIDEO: Turiști polonezi, surprinși de avalanșă în munții Maramureșului. O persoană este moartă și două rănite (ACTUALIZARE)


Un grup de turiști polonezi a fost surprins astăzi de o avalanșă în munții Maramureșului, vf Prislop, zona Borșa.

„Din primele informații, se pare ca este vorba de un grup de turiști străini aflați la schi de tură. O persoana ar fi decedata și doua ar fi dispărute.”, a transmis Salvamont România.

Mai multe echipaje intervin pentru salvare. Potrivit ISU Maramureș, avalanșa s-a produs în zona Vârfului Prislop, pe raza localității Borșa.



„Este vorba de un grup de turiști polonezi. Cel care a dat alarma a anunțat că una dintre persoane este moartă și doi dispăruţi Acum se constituie echipele de intervenție. Au inclusiv un câine de căutare în avalanșe. Au inclusiv la dispoziție un elicopter. În zonă, pentru salvare intervin Secția de Pompieri Vișeu de Sus, cu două echipaje EPA SMURD și Salvamont Borșa, și Jandarmeria Maramureș.

În zonă, pentru salvare intervin Secția de Pompieri Vișeu de Sus, cu două echipaje EPA SMURD și Salvamont Borșa, și Jandarmeria Maramureș.

Schiul de tură este un tip de ski off-piste, ce oferă numeroase avantaje turiștilor dornici de drumeții pe munte, dar poate implica și aventura în unele zone cu risc mare de avalanșă.

De precizat că turistul polonez care şi-a pierdut viaţa în avalanşa din Munţii Rodnei era tatăl a doi copii, de 12 si 14 ani, şi avea 40 ani

ACTUALIZARE: ”Turiștii erau cu snowmobile speciale” – șeful echipei Salvamont Borșa

”Colegii mei au intervenit și îi așteptăm din moment în moment să ajungă cu persoana decedată și cu persoana accidentată. Erau mai mulți cetățeni din Borșa cu snowmobile în zona respectivă. Ei ne-au anunțat despre incident. Turiștii erau cu snowmobile. Ăștia din Polonia aveau snomobile din alea mai speciale. Au avut talente și figuri, au intrat în zonă cu risc mare de avalanșă, au tăiat cornișa și au plecat cu tot cu zăpada.

Imagini Salvamont Borșa

Zona este foarte periculoasă, oricând pot avea avalanșe. Ei vin în fiecare an în zona noastră. Am mers cu câinele de salvare acolo. Intervenția a durat aproximativ două ore până l-am găsit pe bărbatul decedat. Jandarmeria Montană ar trebui să tragă un mare semnal de alarmă în zona respectivă pentru că există risc mare de avalanșă pe toți versanții” ne-a declarat șef echipei Salvamont Borșa, conductor câine avalanșă Nicoară Timiș.

Ce spune șeful Salvamont Borșa

”În jurul orelor 14:08 a fost primit un apel prin 112, fiind informat ca in zona Muntilor Maramures, zona Prislop aparținând UAT Borsa si Serviciului Public Salvamont Borsa s-a produs o avalansa in care a fost surprins un grup de turisti din Polonia. Șeful Salvamont a comunicat echipei de prim răspuns din Pasul Prislop sa ia snowmobilul din dotare, sa localizeze zona in care s-a petrecut accidentul pentru ca nu au fost primite niciun fel de coordonate si nu știau unde sa ajungă. In mai puțin de 40 de minute echipa de prim răspuns formată din 3 salvatori montani a localizat avalansa si victima, a eliberat zona pentru a preveni alte posibile accidente, alta posibila avalansa.

In același timp de la sediul serviciului a pornit încă o echipa formată din 4 salvatori si unitatea canină care s-a alăturat echipei de salvatori de prim răspuns. Intervenția salvatorilor intr-o zona foarte greu accesibila si accidentata a durat 3 ore si jumătate pentru extragerea victimei pana la Drumul Național DN18. Victima a fost predata serviciilor specializate. Alături de decedat in timpul avalanșei au fost alte doua persoane care erau in afara zonei de avalansa si nu au fost rănite” a declarat Gheorghe Mihali, șef Salvamont Borșa.

Te-ar putea interesa si

FOTO: Din cauza depresiei o femeie din Negrești-Oaș, mama unui copilaș de 2 ani, și-a pus capăt zilelor în Viena

Vasile Dale

VIDEO: Imagini senzaționale de la ediția 8 a Festivalului Maramureș Ballon Fiesta, Rogoz 2023

Vasile Dale

ACTUALIZARE / ULTIMA ORĂ: O asistentă de la UPU-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare s-a spânzurat

Vasile Dale

2 mesaje

Alex februarie 24, 2023 at 8:12 am

”Ăștia din Polonia aveau snomobile din alea mai speciale. Au avut talente și figuri, au intrat în zonă cu risc mare de avalanșă, au tăiat cornișa și au plecat cu tot cu zăpada.”

evident. In romania poate veni oricine sa faca orice, ca nu exista lege, mai ales in zona Borsa. Urca fiecare cu ce vrea unde vrea.

Raspunde
Borsa februarie 24, 2023 at 12:34 pm

Ce destept esti tu Alex veziti de orasul tau si de familia ta nu vorbi din neexperienta de cauza intelegi

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult