Important

A apărut numărul pe februarie al Revistei de Cultură ”Nord Literar”

Proaspăt ieșit de la tipar, numărul 237 al Revistei de Cultură ”Nord Literar” vine și de data aceasta cu un sumar bogat, din care nu lipsesc semnăturile unor personalități relevante ale literaturii române.

Pagina dedicată vieții culturale, aduce în prim-plan cărțile și revistele primite la redacție, întâlnirea cu elevii cenaclului ”Voci eminesciene”, într-un dialog despre Adam Puslojić, precum și poemul lunii, care aparține poetului Gheorghe Mihai Bârlea. În interviul acordat lui Gheorghe Pârja, Adam Puslojić, poet, traducător, membru de onoare al Academiei Române, recunoaște ”Ca poet român, m-am născut în Maramureș”. Textul revine în atenție, fiind publicat în revistă la puțină vreme de la moartea poetului.

Dan Grădinaru ne propune, o cronică la volumul ”Capcanele” lui Vasile Igna, pe care îl numește ”cel mai substanțial urmaș al poetului din Lancrăm, de mai bine de o jumătate de secol încoace”.



În pagina dedicată aniversării lui Horia Bădescu, textele sunt semnate de Irina Petraș și Gheorghe Pârja, iar pagina ”Orfeu” publică versurile poetului care, în 24 februarie, a împlinit 80 de ani.

Dana Buzura-Gagniuc prezintă pe larg evenimentul prilejuit de lansarea volumului ”Marea carte a uitării”, spicuind din discursurile invitaților prezenți la acest dialog cultural desfășurat în atelierul artistului plastic Mircea Bochiș.

Cronica Deliei Munteanu, ”Exil în pustia dinăuntru”, aduce în prim-plan volumul lui Liviu Ioan Stoiciu, ”Luare aminte”. O cronică la micul roman al lui Jules Verne, ”Vaporul misterios” este semnată de Daniela Sitar-Tăut în pagina 6 a revistei.

Ovidiu Pecican semnează un text amplu și interesant în pagina ”Avalon” – ”Funambulii utopici ai istoriografiei: B.P. Hașdeu, V.A. Urechia, Nicolae Densușianu”.

Nu lipsesc premianții din acest număr, în care sunt alocate spații importante poeziei Mihaelei Ungureanu (Premiul Revistei de Cultură ”Nord Literar” la Festivalul de Literatură de la Cicârlău, decembrie 2022) și prozei Cătălinei Steriu (Marele Premiu la Festivalul de Literatură de la Cicârlău, decembrie 2022).

În pagina de poezie se regăsesc poezii din creația Alexandrei Andreea Făt, Magdalenei Hărăbor și a lui Marin Slujeru.

Cu recenzii și interpretări interesante vin Ioan Cristofor Filipaș, Ion Roșioru, Daniel Mariș, Terezia Filip, Monica D. Cândea și Mihaela Meravei.

Pornind de la volumul ”Orașul cu poeți”, Adrian Alui Gheorghe face o incursiune în poezia maramureșeană pe care o trăiește ”cu toți porii inimii și ai minții deschiși”.

Nu lipsesc din acest număr imaginile de arhivă, care relevă activitatea instituției în cei 20 de ani de existență, parodia lui Lucian Perța – dedicată lui Horia Bădescu – , precum și traducerile.

Acest număr este ilustrat cu imagini de la ”Nord Literar – Dialoguri culturale”, eveniment în cadrul căruia scriitorul Gabriel Chifu – director executiv al revistei ”România literară” și-a lansat volumul ”Marea carte a uitării” la Baia Mare.

Te-ar putea interesa si

ATENȚIE LA COȘURILE DE FUM! Sfaturile pompierilor maramureşeni

Redactie

BAIA MARE EXEMPLU PENTRU ROMÂNIA ȘI EUROPA: Primarul Cătălin Cherecheș a revoluționat administrația locală, oferind încredere femeilor, majoritatea funcțiilor de conducere fiind ocupate de doamne!

Vasile Dale

Condiţii mizere de cazare pentru zeci de elevi, opt din Maramureş, din loturile de la Olimpiada Națională de Limba Franceză, organizată la Craiova

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult