BREAKING NEWSImportant

Beneficiile surprinzătoare ale acvariilor asupra sănătății și dispoziției noastre

V-ati intrebat vreodata de ce vedeti adesea acvarii cu pesti in salile de asteptare, la cabinetele medicilor sau in saloane de infrumusetare? Ei bine, pe langa faptul ca sunt un punct de atractie, acvariile pot avea un efect pozitiv, calmant si de ameliorare a stresului atat asupra proprietarilor, cat si asupra privitorilor. Ceea ce poate fi de ajutor intr-un mediu stresant precum medicul dentist! De fapt, exista dovezi stiintifice care atesta beneficiile acvariilor pentru bunastarea fizica, cat si pentru cea mentala.

Un astfel de studiu sugereaza ca persoanele care petrec un anumit timp in preajma acvariilor pot observa o imbunatatire a sanatatii si a dispozitiei lor. Studiile anterioare au legat, de asemenea, timpul petrecut in natura cu imbunatatirea starii de sanatate. Insa acest studiu este, fara indoiala, primul experiment „controlat” de acest gen.

Practic, in perioadele stresante, a avea un acvariu in casa dvs. va avea ca rezultat un impact pozitiv. Iata cateva dintre beneficiile acvariilor cu pesti asupra sanatatii si dispozitiei noastre.

Beneficiile acvariilor cu pesti din casele noastre

Efectele fiziologice ale acvariilor cu pesti asupra noastra

1. Scaderea tensiunii arteriale

Mai multe studii si experimente au aratat ca privitul unui acvariu de pesti sau chiar doar a unuia cu plante acvatice si alte elemente naturale poate reduce tensiunea arteriala a celor care il privesc. Se considera ca efectele imbunatatesc in special sanatatea inimii la varstnici in comparatie cu alte intervale de varsta. Cercetarile arata ca, cu cat acvariul are mai multe specii de plante si pesti, cu atat creeaza un efect mai calmant si relaxant asupra celor din jur. Unele rezultate au aratat o scadere a tensiunii arteriale de pana la 4%.

2. Scaderea ritmului cardiac

Similar cu scaderea tensiunii arteriale, privitul acvariului va poate incetini si ritmul cardiac. Conform studiului citat mai sus, privitorii unui acvariu fara pesti au observat o scadere a frecventei cardiace cu 3%, in timp ce acvariile cu pesti au dus la scaderi ale frecventei cardiace de pana la 7%.

Acvariile cu pesti sunt grozave pentru persoanele cu hipertensiune arteriala si ritm cardiac crescut sau alte probleme legate de inima. Decorul naturist ajuta la mentinerea nivelului de stres la un nivel scazut, ceea ce, la randul sau, va va ajuta sa mentineti un stil de viata sanatos!

3. Imbunatatirea calitativa a somnului

Somnul este o problema delicata pentru unii. S-a dovedit ca a avea un acvariu in dormitor poate fi de ajutor persoanelor care au probleme cu somnul. Sunetele relaxante, curgatoare ale apei sunt foarte relaxante. Este similar cu sunetul linistitor al ploii sau al unui rau care curge, ajutand oamenii sa adoarma mai usor.

Sunetul apei in miscare calmeaza de obicei oamenii. Sunetele care provin dintr-un acvariu pot fi, de asemenea, un zgomot alb, ceea ce inseamna ca vor acoperi alte zgomote potentiale perturbatoare, ajutandu-va sa adormiti. In plus, privitul acvariului cu pesti in sine poate fi ceva relaxant pentru cei care adorm greu.

Efectele acvariilor asupra sanatatii noastre mintale

4. Ameliorarea stresului

Acvariile cu pesti pot fi intalnite in medii de lucru stresante, cum ar fi birouri si spitale, deoarece au un efect calmant. Gestionarea nivelului de stres si anxietate este importanta pentru sanatate in general. Ceea ce inseamna ca petrecerea timpului in preajma unui acvariu cu pesti va ajuta sa va relaxati, chiar si atunci cand efectuati intretinerea de rutina a acestuia.

Multi proprietari de acvarii declara ca ingrijirea plantelor de acvariu si curatarea incintei este o experienta linistitoare si plina de satisfactii. Viata poate avea un ritm rapid, deoarece toata lumea incearca sa tina pasul cu sarcinile zilnice. Privitul unui acvariu poate declansa o schimbare in corpul si mintea lor, ajutand la reducerea stresului si oferind un sentiment de relaxare.

5. Reducerea anxietatii

Pe langa ameliorarea stresului, acvariile ajuta si la reducerea anxietatii. Acvariile cu pesti pot, fara indoiala, sa ne distraga atentia. Privitul acvariului si a pestilor ii ajuta pe oameni sa uite pentru o clipa de grijile lor din prezent. Accentul lor este mutat de la ceea ce le provoaca anxietatea la fascinatia creaturilor acvatice din fata lor. Un studiu a aratat ca nivelul de anxietate al privitorilor unui acvariu a scazut in medie cu 12%.

6. Redirectionarea sentimentelor negative

Din cand in cand, viata ne poate dobori sau ne putem agita din cauza problemelor cu care ne confruntam. In astfel de momente, este bine sa avem o solutie de a iesi din aceasta situatie, pentru a ameliora aceste sentimente de furie sau tristete. Iar acvariile pot fi o modalitate excelenta de a redirectiona aceste emotii negative! Nu doar privindu-le, ci si muncind pentru a le intretine.

Efectuarea intretinerii ocazionale a acvariilor, necesare pentru a va mentine pestii sanatosi si fericiti va poate ajuta si pe dvs. sa ramaneti sanatos si fericit, in special in cazul acvariilor cu plante naturale. Acvariile cu plante naturale au de obicei nevoie de mai multa munca de intretinere decat doar schimbarile tipice de apa. Concentrandu-va pe sarcini banale, cum ar fi ingrijirea plantelor, indepartarea algelor si golirea sau umplerea acvariului, atentia dvs. este redirectionata de la orice sentimente potential negative. In multe cazuri, aceste sentimente tind sa se diminueze in timp. Asa ca este posibil ca, pana cand va terminati sarcinile cu acvariul, sa fi trecut suficient timp pentru a intra intr-o stare de spirit mai calma.

7. Imbunatatirea dispozitiei/starii de spirit

Studiile au aratat ca oamenii se simt in general mai fericiti in timpul contactului cu mediul natural si in prezenta unui acvariu. Acest lucru se poate datora mai multor motive. Unul ar putea fi toate efectele relaxante pe care le are asupra noastra. Iar altul ar putea fi doar bucuria de a vedea un animal (cum ar fi crevetele de apa dulce, pestii sau melcii acvatici) pe care nu l-am intalni in mod normal in viata de zi cu zi.

Detinerea unui acvariu cu pesti ne-ar putea oferi si mai multe motive pentru a fi mai fericiti. Vom ajunge sa detinem o bucatica de natura in casa sau biroul nostru, pe care o putem privi oricand si de cate ori dorim. De asemenea, avand companie, nu va veti simti singur in casa.

In plus, un acvariu cu pesti poate fi un hobby foarte relaxat si care sa va implineasca. Ca si in cazul cresterii oricarui alt animal de companie, exista un simt al responsabilitatii pentru proprietarii lor. Cand avem succes si vedem ca pestii nostri sunt sanatosi si fericiti in acvariile lor, suntem rasplatiti cu un mare sentiment de implinire. Chiar si aspectul sau peisajul acvatic poate stimula starea de spirit a proprietarului. Acvaristica poate necesita multa munca si multa creativitate. Insa atunci cand veti privi acvariul veti fi mandru de munca dvs. si de ceea ce ati construit.

Te-ar putea interesa si

”MINERALELE DIN VIAȚA NOASTRĂ”: Concurs de eseuri, dedicat Zilei Internaţionale a Pământului

Redactie

”RODNEI ULTRA. ODISEEA”: Concurs de alergare montană în Parcul Național Munții Rodnei

Redactie

DISPĂRUT: Un bărbat de circa 76 de ani este căutat în zona Şişeşti (ACTUALIZARE)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.