Important

CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ: Dezbatere cu mediul de afaceri din județ, pe tema acordării voucherelor de vacanță și angajaților din sectorul privat

Înlăturarea unei inechități și acordarea de vouchere de vacanță și pentru angajații din sectorul privat fost tema dezbaterii găzduită în sala ”Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ și moderată de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan. Discuțiile au pornit de la un proiect de lege care prevede ca și angajații din sectorul privat să primească vouchere de vacanță, suportate de la bugetul de stat.

Doi dintre semnatarii inițiativei legislative au fost prezenți în sală: președintele Comisiei pentru Antreprenoriat și Turism din Senat, Eugen Țapu-Nazare, și deputatul de Maramureș, Călin Ioan Bota. Li s-au alăturat: prefectul Rudolf Stauder, Florentin-Nicolae Tuș, președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, Flaviu Leșe, președintele Asociației Întreprinzătorilor Maramureș.

Ei au dialogat la aceeași masă cu reprezentanții unor asociații și agenții de turism, ai celor mai semnificativi agenți economici din turism și HoReCa din Maramureș, ai angajatorilor de top din județ, interesați de această facilitate pentru angajații lor. Intervențiile vorbitorilor au fost pertinente, câteva dintre ele fiind notate în agendele semnatarilor proiectului de lege.



Printre problemele ridicate s-a numărat absența școlilor care să pregătească oameni pentru industria ospitalității. O soluție a propus președintele CJ, Ionel Bogdan: campusurile școlare, așa cum e cel care se va construi în Maramureș, unde se pot integra clase de profil. Încă trei astfel de campusuri, plasate în zone turistice din țară, ar putea acoperi necesarul de personal calificat.

Pentru cei 4,2 milioane de angajați din mediul privat, efortul bugetar ar fi de 6,09 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde de euro). Inițiatorii proiectului au arătat că două treimi din această sumă se întoarce la buget sub diverse forme (TVA, impozit pe salarii și pe profit etc.), diferența regăsindu-se în efectul generat: sprijinirea turismului românesc. O mare parte din efortul financiar s-ar recupera de la care românii care, profitând de voucherele primite, nu mai cheltuie pe vacanțe în străinătate (anul trecut suma s-a ridicat la 2,5 miliarde de euro).

Senatorul Eugen Țapu–Nazare a prezentat o cercetare făcută de specialiști ai Academiei de Studii Economice București, care arată că suma cheltuită cu voucherele este, de fapt, o investiție care, la capătul ciclului, crește PIB-ul cu circa 1%.

A fost o dezbatere utilă, care a relevat triplul efect al aplicării unei astfel de legi: înlăturarea inechității dintre bugetari și angajați din mediul privat, scăderea indirectă a fiscalizării muncii și sprijinul acordat turismului autohton.

Te-ar putea interesa si

Sfaturi despre cum puteți câștiga pariind pe fotbal

Vasile Dale

ÎNCURAJĂM ŞCOALA: 200 de ghiozdane echipate vor ajunge la tot atâţia copii nevoiaşi

Redactie

Muzeul Satului din Baia Mare marchează deschiderea sezonului de vizitare în această duminică

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult