Tara Chioarului

Sofia Dragoș, de 8 ani din Baia Mare, a obținut marele premiu al Festivalului folcloric concurs ”Florile Chioarului”

Ediția a V-a a Festivalului folcloric concurs ”Florile Chioarului” Ciolt, organizat de Asociația Culturală Cioltișorul, președinte Ioan Marchiș, s-a încheiat cu succes.
La concursul din acest an s-au înscris 34 copii, cu vârsta cuprinsă între 4 și 13 ani, din mai multe localități ale Maramureșului, dar și din județele Satu Mare şi Sălaj.
Copiii participanți au fost împărțiți pe trei categorii de vârstă: 4-7 ani, 8-10 ani și 11-13 ani.
Juriul concursului a fost format din Mureșan Mircea – președinte, profesor de canto, solist de muzică populară și dirijor al corului mixt din Satulung, absolvent al Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj Napoca; Ionuț Teudan – vicepreședinte, absolvent al Școlii Populare de Arte ”Liviu Borlan” Baia Mare, solist de muzică populară în colaborare cu Ansamblul Folcloric Național Transilvania Baia Mare și ”Tradiții Maramureșene”; Maria Gabriela Filip – membru, etnolog, absolventă a Facultății de Studii Culturale, specializarea Etnologie, etnograf la Muzeul de Etnografie și Artă Populară Maramureș; Alina Talpoș – membru, profesor și director Liceul Teoretic ”Ioan Buteanu” Șomcuta Mare și președinte ASTRA – Despărțământul Șomcuta Mare.


În urma deliberării, au fost acordate următoarele premii:
Marele premiu: Sofia Dragoș – Baia Mare
Premiul de popularitate: Pop Haidu Eva – Cehu Silvaniei
Categoria 5-7 ani:
Premiul I – Pop Haidu Tudor
Premiul al II-a – Bota Ionuț Alexandru
Premiul al III-lea – Frunză Rebeca Maria
Mențiune I – Tarța Sofia Constantina
Mențiune II – Trif Oana
Mențiune III – Lucaci Roxana
Categoria 8-10 ani:
Premiul I – Bachmatchi Daria Otilia
Premiul al II-lea – Siladi Adina
Premiul al III-lea – Rad Andrei Ionuț
Mențiune I – Lăuran Elisa
Mențiune II – Nagy Alexandra
Mențiune III – Molnar Luca Andrei
Categoria 11-13 ani:
Premiul I – Ungur Daniela Gabriela
Premiul al II-a – Beatris China Floare
Premiul al III-lea – Bogoviț Natalia Cosmina
Mențiune I – Remeș Denisa
Mențiune II – Buda Andreea
Mențiune III – Șovre Sarmisa
Deschiderea festivalului a fost făcută de câștigătorul ediției din 2022, Luca Andrei Mărginean.
În cadrul festivalului au fost invitate formațiile de dansuri:”Călușarul” din Băsești, Școala Gimnazială Baia Sprie și ”Cioltișorul” din satul Ciolt, precum solistele de muzică populară Irina Pop, Flavia Voivod, Daria Fodor și Șharis Tibil.
O surpriză plăcută a fost grupul format din „ciolteanca” Anamaria Borodi la saxofon, Ionuț Nistor la vioară și Constantin Boldiș la clape, care au încântat publicul cu câteva piese specifice zonei.
Înainte de premierea tuturor copiilor, pe scena din satul Ciolt au urcat soliștii consacrați, Silviu Babici și Viorica Haiduc Bote, care fiecare au prezentat mai multe melodii apreciate de public, din zonele pe care le reprezintă.
Premierea a fost făcută de primarul orașului Șomcuta Mare, Gheorghe Buda, împreună cu președintele Asociației Culturale ”Cioltișorul” Ciolt.
Premiul de popularitate a fost oferit de scriitorul Vasile Bele, redactor șef la revista ”Din vatra satului” și președinte Aria Maramureșeană a asociației ASCIOR.
Acesta a oferit de asemenea și câte o diplomă și mai multe cărți celor trei câștigători la fiecare categorie de vârstă, iar primarului Gheorghe Buda, o cupă a prieteniei și o diplomă de recunoștință pentru sprijinirea activității culturale în orașul Șomcuta Mare.
Nu a rămas nepremiat de către Vasile Vele nici organizatorul festivalului, Ioan Marchiș, președintele Asociației Culturale ”Cioltișorul” din satul Ciolt, căruia i-a oferit un medalion al asociației ASCIOR, precum și o diplomă de excelență.
Au mai primit diplome Primăria și Consiliul Local Șomcuta Mare – reprezentante de primarul Gheorghe Buda, vice-primarul orașului Șomcuta Mare, Dragomir Cioltea,Teodor Anca – administratorul Căminului Cultural „Gheorghe Lazăr” din Ciolt, precum și specialista în prezentare spectacole, Amalia Mureșan.

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV VIDEO: Impact violent la intrare în Satulung pe DN1C. Intervine SMURD-ul

Vasile Dale

FOTO EXCLUSIV: Impact violent pe DN1C la Șomcuta Mare. Două victime (actualizare)

Vasile Dale

FOTO: Mini-tabără de supravieţuire în natură, dedicată copiilor din Ciolt

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.