Important

Siguranța este un drept al tuturor. Fiecare om are dreptul de a fi ferit de violență și de a trăi în siguranță!

Violența poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă, rasă, gen, cetățenie, apartenență etnică sau religioasă, statut social, sau educațional, limba vorbită, etc.

Violența asupra unei persoane, indiferent de modul în care se manifestă nu este o problemă privată, ci este o încălcare a drepturilor omului, iar decizia de a interveni poate salva o viață.

Agresorul poate fi reprezentat de orice persoană grup, instituție care folosește abuzul de putere, care se află într-o poziție de putere, autoritate sau control, incluzând soțul, partenerul intim, îngrijitorul un membru al familiei, părinte, cadru didactic, lucrător umanitar, soldați/ forțe de ordine/ polițiști/ militari, angajatori, gazde, rețele de traficanți, etc.
Tot mai mult se folosește termenul violența de gen care este un termen umbrelă pentru orice act dăunător care este săvârșit împotriva voinței unei persoane și care se bazează pe diferențele atribuite social între femei și bărbați, băieți și fete.

Poliția Română abordează prevenirea violenței domestice ca prioritate națională în sfera prevenirii criminalității, iar această victimizare este subsumată violenței de gen.

În perioada iulie-decembrie 2023 se derulează la nivel național campania de prevenire a violenței de gen „Siguranța este un drept al tuturor”, inițiată și implementată în parteneriat cu Fundația Sensiblu și Agenția ONU pentru refugiați – UNHCR.

Scopul campaniei este dezvoltarea contribuției Poliției Române la protejarea și promovarea drepturilor persoanelor expuse la riscul violenței de gen, în special persoane refugiate în contextul crizei din Ucraina, prin oferirea de sprijin, informații și resurse.

Astfel, vineri, 1 septembrie, polițiștii de prevenire au participat la Ziua Jandarmeriei Rurale, organizată la Muzeul Satului din Baia Mare, ocazie cu care au promovat campania și au transmis informații utile cetățenilor, profitând de ocazie, pentru că la eveniment au participat și cetățeni ucraineni.

Printre mesajele transmise cetățenilor a fost încurajarea spiritului civic, implicarea și oferirea de ajutor celor aflați în situații de risc sau celor din categorii sociale vulnerabile.

Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a lua atitudine împotriva violenței:

  • Dacă persoana agresată este în pericol sună la 112;
  • Dacă are răni fizice ajut-o să meargă la un spital;
  • Informează-te despre serviciile sociale disponibile în comunitate și încurajeaz-o să ceară ajutorul specialiștilor;
  • Nu presa persoana să ia o decizie pe loc, are dreptul de a se răzgândi și de a accesa aceste servicii în viitor, când se simte suficient de confortabil și în siguranță.

Te-ar putea interesa si

BRAVO LUI: Urmărit național depistat de un polițist aflat în timpul liber

Vasile Dale

Gheorghe Șimon, deputat PSD: PSD sprijină IMM-urile în fața scumpirilor masive ale energiei

Redactie

Se redeschide Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.