BREAKING NEWSImportantTara Lapusului

Stâna Mariei și a lui Ionelu lui Pal Ion Todor din Ungureni experiență de neuitat pentru studenți din Japonia, Suedia, Danemarca, Franța, Italia, Anglia și România

În weekend, comuna Cupșeni a fost în atenție studenților veniți din toate colțurile Europei dar și din Japonia. Principala atracție a fost o stână din Ungureni. Aventura studenților a fost coordonată de profesorul universitar Florin Nechita iar tinerii au trăit ”pe viu” experiența muncii grele de la stână. Rezultatul acesteia: urda, cașul sau brânza bio a fost savurată de toți musafirii.

”Musafirii noștri din întreaga lume, (Franța, Italia, Anglia, România, Danemarca, Suedia, Japonia), coordonați de domnul profesor universitar, Florin Nechita, au vizitat în Ungureni o stână: cea a Mariei și a lui Ionelu lui Pal Ion Todor.

Au fost profund recunoscători pentru primirea la stână și că au avut parte de o experiență care a schimbat perspectiva lor asupra vieții de la țară și a muncii grele cu oile, urda, cașul, jântița și brânza.

Sâmbătă a fost o călătorie emoționantă către inima tradițiilor românești autentice. Au văzut cum se mulg oile, au învățat cum se prepară cu migală cașul, urda și jântița, dar, mai presus de toate, au simțit în sufletul lor greutatea și importanța muncii țăranului român.

Privind cum se lucrează cu pasiune și dăruire în mijlocul naturii, au înțeles că activitatea ciobanilor este mult mai mult decât o meserie – este o formă de artă, o conexiune profundă cu pământul și animalele, și o tradiție care se transmite din generație în generație.

Această experiență a trezit papilele gustative la fiecare gust de caș proaspăt și a adus aminte de rădăcinile autentice ale României, a inoculat în mintea străinilor ceea ce-i face pe români diferiți și unici.

În fiecare bucată de brânză s-a simțit pasiunea gazdelor pentru ceea ce fac și respecul față de tradiții.

Gazdele au fost adevărate inspirații în a aprecia munca țăranilor români și au creat o conexiune cu natura și cultura noastră bogată.

Cu toate cuvintele din lume, nu pot să vă mulțumesc suficient, vouă, Ionuț, Maria și Ionel, pentru că ați acceptat să fiți gazde primitoare și ați arătat ce înseamnă adevărata muncă și dăruire. Mulțumesc vecine, Aurel, că le-ai arătat cum se-ncarcă un car cu fân!

Sunt recunoscătoare pentru experiența pe care ați oferit-o musafirilor noștri și cu siguranță ei vor purta amintirea acestei zile în inimile lor pentru totdeauna” a transmis Lucia Chermezan, primarul comunei Cupșeni.

Te-ar putea interesa si

FOTO: Maramureșean prins cu droguri asupra lui în timpul unei razii de amploare desfășurate la Cluj Napoca

Vasile Dale

EXCLUSIV: BĂIMĂRENII TRĂIESC ÎN TEROARE. Băimărean înjunghiat în cartierul Ferneziu. Autorul ar fi dispărut în munți – ACTUALIZARE

Vasile Dale

Mesajul de Anul Nou al președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.