Important

A FOST FINALIZAT PROIECTUL MOBI, IMPLEMENTAT DE CONSILIUL JUDEȚEAN MARAMUREȘ

În perioada 25-27 octombrie 2023, la Nyiregyhaza în Ungaria, s-a desfășurat conferința finală a proiectului „MOBI – Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region – Infrastructură de graniță modernă pentru o regiune Carpatică de succes”. Proiectul a fost finanțat în cadrul programului HUSKROUA ENI CBC 2014-2020 și implementat de Consiliul Județean Maramureș în consorțiu internațional, alături de Asociația Internațională a Instituțiilor de Dezvoltare Regională IARDI (Ucraina), Autoguvernarea regiunii Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria), Autoguvernarea regiunii Košice (Slovacia), Unitatea administrativă teritorială a județului Satu Mare (România), Serviciul rutier din regiunea Zakarpattia (Ucraina).

În cadrul conferinței finale au fost prezentate principalele activități și rezultate din cadrul proiectului, fiecare partener diseminând în fața publicului prezent exemplele de bună practică dobândite, proiectele de mobilitate în derulare, dar și Planurile de mobilitate proprii realizate. Conferința a fost deschisă de Oszkar Sesztak, președintele Adunării Generale a regiunii Szabolcs-Szatmár-Bereg din Ungaria, alături de reprezentanți ai partenerilor de proiect, de managerii echipelor și de Vladyslav Mushka, consulului Ucrainei la Nyregyhaza.

Județul Maramureș a fost reprezentat la conferința finală de vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Radu Trufan și de echipa de proiect. Vicepreședintele Radu Trufan a subliniat principalele realizări ale județului Maramureș prin prisma proiectului MOBI și i-a felicitat toți partenerii implicați, cu deosebire pe cei ucraineni, care, deși se confruntă cu o situație de război, au reușit să atingă parametrii necesari finalizării cu succes a proiectului.

Proiectul „MOBI – Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region – Infrastructură de graniță modernă pentru o regiune Carpatică de succes” are ca rezultate directe pentru Județul Maramureș:

  • elaborarea Planului de mobilitate al județului Maramureș pentru perioada 2020-2030, un document strategic adoptat de Consiliul Județean, care va sta la baza dezvoltării de noi proiecte de infrastructură, de mobilitate, de promovare a transportului sustenabil și de deschidere a noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina
  • achiziționarea primului autoturism 100% electric din parcul auto al Consiliului Județean Maramureș menit să aducă un plus de „mobilitate verde” în activitățile curente ale instituției.

Proiectul ”MOBI Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region – Infrastructură de graniță modernă pentru o regiune Carpatică de succes” – aprobat spre finanțare în cadrul Programului Transfrontalier Ungaria – Slovacia – România – Ucraina HUSKROUA ENI CBC 2014-2020 – apelul 2, încadrat în obiectivul tematic 7, „Îmbunătățirea accesibilității regiunilor, dezvoltarea de rețele şi sisteme de comunicare şi transport sustenabile şi cu impact redus asupra climei”, prioritatea 1 „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru a îmbunătăți mobilitatea persoanelor şi bunurilor” – vizează îmbunătățirea mobilității transfrontaliere a persoanelor și a bunurilor pentru a crea o platformă durabilă de cooperare între entități profesionale transfrontaliere de transport, în vederea optimizării serviciilor și infrastructurii de graniță în regiunile partenere.

Obiectivele specifice ale proiectului constau în realizarea unei abordări strategice a dezvoltării sustenabile și eficiente a transportului și infrastructurii de graniță, dar și dezvoltarea unei infrastructuri de graniță bazată pe transport eficient, conectivitate transfrontalieră, dezvoltarea de studii de fezabilitate și proiecte pilot de infrastructură. Un alt obiectiv specific l-a reprezentat îmbunătățirea serviciilor pentru populație și companii de transport în regiunile de graniță din Ungaria, Slovacia, România și Ucraina.

Te-ar putea interesa si

Impactul tehnologiei de ultimă generație asupra economiei mondiale

Vasile Dale

Instructaje de pregătire organizate de ISU Maramureş

Vasile Dale

EXCLUSIV VIDEO: Înger salvator pentru o băimăreancă la doar 14 ani. Peter a sărit cu mâinile goale să o salveze de un tâlhar

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.