Important

DOAR ÎMPREUNĂ PUTEM REUȘI: IPJ, gazda dezbaterii privind măsuri în reintegrarea în familie şi în comunitate a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate

Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș a fost luni, 6 noiembrie, gazda evenimentului anual dedicat dezbaterii privind cele mai eficiente măsuri în reintegrarea funcțională în familie, în comunitate și pe piața muncii, a persoanelor care au executat pedepse privative de libertate.

Evenimentul nu putea să aibă loc fără participarea specialiștilor care lucrează cu aceste persoane. Astfel ne-au onorat cu prezența instituțiile partenere în implementarea Strategiei naționale de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2022-2024: Penitenciarul Baia Mare, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Baia Mare, Serviciul de Probațiune Baia Mare, Agenția Județeană de Ocuparea Forței de Muncă, Centrul de Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Asociația Centrul de Cercetare al Universității de Nord Baia Mare, Asociația Vis Juventum.

Pornind de la premisa că fiecare om merită o a doua șansă, că binele colectiv depinde de binele individual și viceversa, s-au creat politici sociale prin care persoanele care au încălcat legea să poată deveni cetățeni funcționali în societate după liberare. Iar acest lucru nu se poate realiza decât împreună, prin educație, prin consiliere, prin oferirea unui loc de muncă care să asigure un trai decent, pentru a se evita revenirea la comportamentele infracționale. Acesta a fost scopul întâlnirii, dezbaterea, prezentarea măsurilor eficiente în reintegrarea socială a persoanelor care au primit pedepse privative de libertate.

Partenerii au prezentat cele mai relevante activități desfășurate, exemple de bună practică în reintegrarea socială, dar și de colaborare între instituții.

Este important ca fiecare dintre noi să înțelegem că stigmatizarea unei persoane care a petrecut niște ani în penitenciar sau a membrilor familiei acesteia, nu face decât să le excludă din societate și să creeze un cerc vicios din care acestea să nu mai poată ieși, pentru ca lipsa mijloacelor legale de asigurare a traiului zilnic le va împinge să revină la comportamentele infracționale.

Te-ar putea interesa si

IARNA ÎN MARAMUREŞ: S-a deschis sezonul de schi. Cât costă o zi de distracţie (VIDEO)

Redactie

IMAGINI INCREDIBILE LA BARSANA: SI-A RUPT MASINA INTR-UN CRATER PLIN CU APA DE PE DJ186. LA PROPRIU! (GALERIE FOTO EXCLUSIV)

Vasile Dale

601 MORŢI: Alte 22 de decese din cauza COVID-19 în România

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.