Important

Poliţiştii, jandarmii, pompierii şi poliţiştii de frontieră maramureşeni, la datorie pe perioada minivacanţei de Crăciun

În perioada sărbătorilor de Crăciun, polițiștii Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș au acționat permanent pentru menținerea siguranței publice, prevenirea săvârșirii de fapte ilicite și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere.

Pe întreaga perioadă s-a asigurat o prezență activă a polițiștilor rutieri pe principalele artere ale județului, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulaţiei şi prevenirii evenimentelor rutiere, iar pentru aceasta polițiștii au folosit aparatele radar din dotare pentru sancționarea celor care nu respectă limita legală de viteză.

Au fost instituite filtre rutiere, fiind constatate și aplicate 298 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice. Polițiștii maramureșeni au reținut 59 de permise de conducere și 24 de certificate de înmatriculare pentru lipsă ITP, lipsă RCA și pentru constatarea unor defecțiuni tehnice ale autovehiculelor.

În urma activităţilor desfăşurate de polițiști, în perioada 22-26 decembrie a.c., zece şoferi au fost depistaţi la volanul unui autoturism aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice, cea mai mare alcoolemie fiind de 1,27 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii acționează în continuare atât pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, cât și referitor la respectarea normelor rutiere în vigoare de către conducătorii de autovehicule.

În perioada Sărbătorilor de Crăciun, jandarmii maramureșeni au intensificat măsurile specifice de ordine publică acţionând zilnic, atât independent, cât şi în cooperare, în vederea prevenirii producerii unor evenimente nedorite. Jandarmii au fost în stradă în această perioadă la evenimentele desfășurate pe raza județului nostru precum și în zona stațiunilor turistice și pe traseele montane. Peste 300 de jandarmi maramureșeni au acționat în această minivacanță pentru asigurarea unui climat de liniștite și siguranță publică, dar și pentru prevenirea producerii unor fapte antisociale. Astfel, în această perioadă s-au aplicat peste 20 de sancţiuni, însumând aproape 2000 de lei. Majoritatea acestora au fost aplicate în baza legii 61/1991 ,,privind sancționarea unor fapte de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice”.

Jandarmeria Maramureș mulțumește tuturor cetățenilor care au ales să participe responsabil la evenimentele publice din perioada Sărbătorilor de Crăciun, asigurându-i că suntem permanent alături de cetățeni și îi încurajăm să ne solicite sprijinul ori de câte ori este nevoie.

În perioada sărbătorii Crăciunului, pompierii maramureșeni au intervenit, în cazul a 16 situații de urgență, dintre care 13 au fost incendii. Din nefericire, în urma incendiului de la Leordina din data de 24 decembrie, o persoană a decedat. Flăcările au distrus acoperișuri din lemn, mai multe încăperi ale locuințelor și au deteriorat obiecte electrocasnice. Totodată, în intervalul menționat mai sus, pompierii militari au evacuat apa din mai multe gospodării din localitățile Baia Mare, Tăuții de Sus și Unguraș.

Având în vedere faptul că majoritatea incendiilor au avut ca și cauză probabilă de izbucnire a incendiului coșul de fum necurățat sau neprotejat termic față de materialele combustibile din jur, pompierii vă sfătuiesc să respectați următoarele măsuri de prevenire a incendiilor: curățați coșurile de fum minim de două ori pe an; nu utilizați coșurile de fum dacă sunt defecte; izolați corespunzător coșurile de fum față de materialele combustibile din jur.

Mai multe informații referitoare la modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

În perioada sărbătorilor de Crăciun, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației şi-a desfășurat misiunile de supraveghere și control la frontiera de stat, cu personal suplimentat, atât pentru fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei, precum şi pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la graniţa Maramureșului cu Ucraina.

Polițiștii de frontieră maramureșeni au acționat în sistem integrat alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din județ, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.
Astfel, în această perioadă, peste 1.200 de polițiștii de frontieră maramureșeni au desfăşurat, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

În perioada analizată, prin PTF Sighetu Marmației au tranzitat peste 12.000 de persoane din care aproximativ 8.700 sunt cetățeni ucraineni.

Recomandări

Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei astfel încât să se preîntâmpine apariţia aglomerărilor.

În acest context, recomandăm consultarea aplicaţiei Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a instituţiei politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

În perioada Sărbătorii Crăciunului, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pentru consumul şi dependența de droguri, în cadrul evenimentelor cu public numeros, ce au avut loc la nivel național. De asemenea, persoanele aflate în evidența Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Maramureș au beneficiat, și în aceste zile, de suport de specialitate și asistență continuă.

Totodată, la linia telefonică verde 0800.870.070, 12 persoane au fost consiliate de specialiștii antidrog și au primit informații despre serviciile oferite de Agenția Naționala Antidrog.

Te-ar putea interesa si

BILANŢ ITPF Sighetu Marmaţiei: Aproximativ 2.000.000 de pachete cu ţigări de contrabandă, confiscate în anul 2021, la frontiera de nord a României

Redactie

Expoziție națională itinerantă „Minerale și asociații minerale din România”

Redactie

Program Crăciun în Maramureș, ediția a XIV-a

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.