Important

Spectacole de teatru la Desești, Cicârlău și Satulung

Săptămâna aceasta Cultură’n Șură susține trei reprezentații ale spectacolului „Mama Griguță” în satele Desești, Cicârlău și Satulung din județul Maramureș. Intrarea pentru spectatori este gratuită, reprezentațiile având loc în cadrul unui proiect finanțat prin PNRR.

Proiectul Cultură’n Șură, care duce teatrul profesionist în satele românești de mai bine de un deceniu, începe anul acesta încă din luna februarie. În campania „Teatru în comunități rurale din Maramureș”, 10 sate și comune din acest județ vor fi gazdele unor spectacole de teatru inedite, două comedii de succes premiate în cadrul festivalurilor de gen: ”Experimentul”, după texte de Ion Băieșu și „Mama Griguță”, de Eugene Labiche. În perioada 14-16 februarie 2024, Cultură’n Șură îi invită pe toți locuitorii comunelor Satulung, Desești și Cicârlău să vadă comedia „Mama Griguță”, de Eugene Labiche, semnată de regizorul Victor Olăhuț.

„O comedie spumoasă, unde burlescul e la el acasă, cu farse colorate și subtext moralizator. Suzanne, fiică de orășeni bogați, e lăsată în grija unei familii de țărani. Da, părinți inconștienți… care, după atâta amar de vreme, regăsesc o fată fără maniere, rustică și arogantă… (Actorii) joacă impecabil – într-un ritm diabolic, savuros, adevărat carusel comic”, spune cronicarul Alexandru Jurcan în Caiete Silvane.
Distribuția spectacolului este formată din actori importanți ai scenei românești: Marin Grigore (Teatrul Mic București, R.M.N, Las Fierbinți), Florentina Năstase (Teatrul „Toma Caragiu” Ploiești, nominalizată pentru cea mai bună actriță la UNITER și GOPO), Iulian Gliță, Ana Turos, Bogdan Costea (artiști independenți implicați în numeroase programe socio-culturale) și Mircea Gligor, cunoscut publicului maramureșean din rolurile pe care le interpretează la Teatrul Municipal din Baia Mare.

Regia este semnată de Victor Olăhuț, ale cărui proiecte și spectacole au fost premiate sau nominalizate în numeroase festivaluri de teatru din țară: premiul pentru cel mai bun spectacol la festivalul de teatru Comic 7B, cel mai bun spectacol în spații neconvenționale în cadrul festivalului de teatru Atelier, nominalizare pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic în cadrul galei premiilor UNITER.

Așadar, vă așteptăm să petreceți alături de noi o seară în care ne propunem să bucurăm publicul prin prezentarea unui spectacol care stârnește râsul, dar care totodată are o privire critică asupra moravurilor din societatea contemporană. Tema abordată este sensibilă și de actualitate: problematica migrației forței de muncă și implicit efectul abandonului involuntar asupra copiilor lăsați în grija unor tutori inadecvați. Comedia „Mama Griguță” este o lupă ce mărește la cote ilare caracterul personajelor: ipocrizia, ignoranța, lăcomia, goana după un câștig facil și nemeritat, toate acestea sunt demascate scenă după scenă, fără ca spectatorul să poată lua o pauză de la râs.
Intrarea este gratuită!

PROGRAM SPECTACOLE
Satulung – miercuri, 14 februarie, ora 18:30
Desești – joi, 15 februarie, ora 18:30
Cicârlău – vineri, 16 februarie, ora 18:30

Reprezentațiile vor fi susținute la căminul cultural din fiecare comunitate. Acestea fac parte din proiectul „Teatru în comunități rurale din Maramureș” realizat în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș. În cadrul proiectului vor fi susținute 20 de spectacole de teatru (10 pentru adulți și 10 pentru copii) și 10 ateliere de teatru destinate copiilor din fiecare comunitate. Mulțumim primăriilor pentru implicare și susținere!
Mai multe informații despre proiect găsiți pe situl nostru: https://culturansura.ro/proiecte/teatru-in-comunitati-rurale-din-maramures/

DESPRE ASOCIAŢIA CULTURĂ’N ȘURĂ
Cultură’n Șură este o organizație non-profit al cărei principal obiectiv este promovarea și dezvoltarea culturii în zonele cu acces limitat la cultură, cu scopul de a diminua diferențele culturale dintre comunitățile rurale și cele urbane. Pentru atingerea acestui scop producem spectacole de teatru cu o echipă artistică formată din profesioniști, pe care le prezentăm apoi în mod gratuit în mijlocul comunităților rurale.
În cei zece ani de activitate, efortul echipei a fost recunoscut atât pentru plusvaloarea adusă de programele noastre culturale în comunitățile rurale, cât și pentru calitatea artistică a spectacolelor produse și prezentate, prin acordarea mai multor premii și distincții, dintre care amintim: Premiului Special British Council în cadrul Galei UNITER sau Premiul ,,Adresarea către publicul tânăr cu acces limitat la cultură” la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național.

Te-ar putea interesa si

PE DRUMURILE DIN JUDEŢ: Doi maramureşeni au condus cu permisul anulat și suspendat. Şoferii vitezomani, în vizorul poliţiştilor

Redactie

DEPISTAT ÎN TRAFIC: La volan şi băut, şi vitezoman pe un bulevard din Baia Mare. 161 km/oră în loc de 50 km/oră

Redactie

Vezi cum arată declarațiile: Localitățile Poienile Izei şi Gârdani, în pragul carantinării (actualizare)

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult