BREAKING NEWSNationalRecomandate

Rețeaua clientelară promovată de chestorul Despescu. Printre ei ar fi și împuternicitul de la IPJ Maramureș – actualizare

Astăzi în presa națională un articol publicat de jurnaliștii de la 60m.ro. a făcut efectiv furori printre polițiștii din întreg ministerul de internet. Noi am mai scris despre chestorul Despescu și despre modul cum unii de prin IPJ Maramureș au ajuns să îi bată pe la ușă. Mergeau cu trenul și se întorceau cu avionul. Se pare că aceste lucruri nu s-au oprit și ele continuă. În cele ce urmează vom prezenta știrea colegilor așa cum au publicat-o ei, fără a interveni în niciun fel în text. Menționăm că vom prezenta doar două cazuri restul le puteți citi pe site-ul celor de la 60m.ro.

Rețeaua lui Despescu

Conform unor informații apărute în presă, secretarul de stat Bogdan Despescu a creat o rețea clientelară în minister, alegându-și colaboratori și promovând în funcții foști colegi din Academia Națională de Poliție sau colegi ori subalterni ulteriori, care au manifestat  o obediență totală, mulți cu o mentalitate milițienească, și i-au permis să obțină controlul asupra Poliției Române. Printre aceștia se află, în primele rânduri, șefii inspectoratelor județene de poliție Bihor, Satu Mare, Cluj, Harghita, Constanța, Maramureș,  Argeș, Brașov.

Comisarul șef Constantin Ilea (IPJ Maramureș)

La  finele lunii noiembrie 2023, în urma scandalului provocat de plecarea frauduloasă din țară a fostului primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost numit inspector șef interimar  al IPJ Maramureș comisarul șef Constantin Ilea, un polițist foarte controversat care a activat anterior în cadrul IPJ Cluj, ca șef al SIPI și apoi  ca adjunct al șefului inspectoratului. În perioada în care a fost șef al SIPI Cluj a dispus operațiuni de poliție politică, inclusiv împotriva unor parlamentari, și a fost în vizorul DNA în dosarul fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, arestat și condamnat definitiv pentru fapte de corupție, din interceptările din dosar rezultând că i-ar fi furnizat acestuia, prin intermediari, informații confidențiale privind mersul anchetei. Foști subalterni din cadrul IPJ Cluj reclamă și alte abuzuri și fapte de corupție ale acestuia.

Chestorul Stan (IPJ Satu Mare), caz de manual

Șeful IJP Satu Mare, chestorul Sorin Stan, a fost uns șef de inspectorat și avansat la gradul de chestor în urma intervențiilor făcute la Bogdan Despescu de către șeful Poliției bihorene, Alin Hanis, căruia Stan i-a fost prim-adjunct în perioada în care a fost împuternicit  inspector șef al Poliției sătmărene. Stan nu a absolvit Academia de Poliție, nici măcar vreo școală de subofițeri de poliție. Acesta a fost ajutor de măcelar de profesie, apoi a fost angajat cu pile șofer civil la IJP Satu Mare, unde a devenit subofițer iar ulterior ofițer de poliție. Subalternii îl reclamă că este anturat de o serie de afaceriști dubioși, mulți dintre ei anchetați, arestați și chiar condamnați penal, ca  Gheorghe Cicio(zis Grasu), Gigi Marincașu, Ștefan Boda (zis Oșanu), Robert Ardelean, Gheorghe Baltă (zis Oniza), Gheorghe Berinde. (zis Boțu). Soția sa este avocat și are asigurat un portofoliu de clienți constituit, în mare parte, din persoane sau societăți comerciale cercetate penal de IPJ Satu Mare, primării comunale influențate prin șefii de post și firme aflate în insolvență la anumiți lichidatori judiciari, îndeosebi la Ion Dohotar, fost colonel de poliție și șef al lui Stan. Soția acestui șef de inspectorat are obiceiul să se răstească ca o precupeață la subalterni de-ai soțului pentru că nu o salută, deși majoritatea acestora nu o cunoșteau.

Chestorul Stan este reclamat și  pentru că, în condiții dubioase, ar fi dobândit un imobil valoros și ultracentral (situat lângă sediul IPJ Satu Mare), în care soția sa și-ar fi amenajat cabinetul avocațial, și că și-ar construit  rapid o vilă mare pe strada Dara din municipiul Satu Mare. Fiul chestorului Stan, în vârstă de circa 20 de ani, practicant de arte marțiale, este considerat un pericol public în Satu Mare, agresând grav cel puțin patru persoane în ultimii ani: doi tineri, un subofițer de jandarmi și un patron de cafenea. Ultima agresiune a comis-o în perioada sărbătorilor de iarnă, când a tăiat în zona capului, cu o sticlă,  un tânăr din comuna Medieșu Aurit într-un local public. Cu circa un an înainte, a lovit în cap un jandarm aflat în serviciu. Agresiunile sale nu au fost înregistrate și cercetate penal, iar asupra victimelor au fost exercitate presiuni, inclusiv prin  ofițeri de poliție, pentru a nu depune plângeri penale sau pentru a-și retrage plângerile depuse.  Beizadeaua lui Stan are obiceiul să se laude în mediile frecventate că ,,În Satu Mare, Poliția sunt eu”.

_____

Despre restul județelor puteți citi accesul aici articolul integral al colegilor de la 60m.ro.

ACTUALIZARE – IPJ MARAMUREŞ

n urma apariției în spațiul public a unor informații vădit tendențioase și care nu au niciun fundament în realitate, pentru informarea corectă a opiniei publice, facem următoarele precizări:

În privința împuternicirii domnului comisar-șef Constantin Ilea, în funcția de șef IPJ Maramureș, facem mențiunea că aceasta s-a realizat în condiții legale, conform reglementărilor incidente.

Reiterăm faptul că, toate aceste afirmații, apărute în spațiul public, sunt cu un caracter total tendențios și fără suport în realitate.

De asemenea, facem precizarea că domnul comisar-șef Constantin Ilea nu a fost și nu este vizat în niciun dosar penal.

Totodată, toate aspectele semnalate în spațiul public, cu privire la ofițerul de poliție, au fost verificate, la acea vreme. În urma acestor verificări, nu au fost constatate abateri de natură disciplinară.

Ministrul de Interne interpelat în Parlamentul României

Documentul atasat mai jos.

Te-ar putea interesa si

Ionel Bogdan: Luăm toate măsurile necesare pentru a sprijini cetățenii ucraineni în aceste momente dificile

Vasile Dale

EXCLUSIV: Turiști din Cluj sinistrați pe Valea Vaserului în cabanele Ocolului Silvic Vișeu de Sus. Viitura a distrus linia ferată a Mocăniței

Vasile Dale

EXCLUSIV VIDEO: COȘMAR LA O PENSIUNE DIN SĂPÂNȚA – Au venit la relaxare și liniște, dar au avut parte de bormașini, excavatoare și buldozere. OPC Maramureș i-a amendat cu 8.000 lei

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.