BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

PERCHEZIȚII LA VIȘEU DE SUS, inclusiv la un pădurar – 151 de arbori tăiați ilegal din cantonul Dosul Tăului. Prejudiciu de 175 mii lei

Ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Maramureş – Serviciul Ordine Publică – Biroul Protecția Fondului Forestier și Piscicol, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, au pus în executare un număr de 14 mandate de percheziţie domiciliară, emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Baia Mare, într-un dosar având ca obiect presupusa comitere a infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori, prevăzută de art. 107 alin. 11 lit. c din Legea nr. 46/2008, furt de arbori, prevăzută de art. 109 alin. 11 lit. c din Legea nr. 46/2008, folosire fără drept a dispozitivelor speciale de marcat sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare, prevăzută de art. 1071 alin. 1 din Legea nr. 46/2008 şi fals informatic, prevăzute de art. 325 Cod penal (două fapte), cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.

În fapt, cercetările efectuate până în prezent au condus la suspiciunea rezonabilă că în perioada iunie-august 2023, respectiv octombrie-noiembrie 2023, în fondul forestier situat în Cantonul 21 Dosul Tăului, de pe raza Ocolului Silvic Vişeu de Sus, judeţul Maramureş, s-ar fi efectuat marcări ilegale de arbori, s-ar fi tăiat ilegal şi sustras un număr 151 arbori şi s-ar fi emis de către personalul silvic avize de însoţire a materialului lemnos pentru 43 arbori tăiaţi ilegal şi sustraşi, fiind consemnată în mod fals provenienţa acestora.

Prin activităţile infracţionale a fost cauzat fondului forestier naţional un prejudiciu în valoare de 175.439,68 lei.

Percheziţiile au vizat identificarea şi ridicarea unor dispozitive speciale de marcare cu amprentă rotundă (ciocan de marcat) sau a unor dispozitive cu amprentă asemănătoare acestora (ţevi metalice), utilizate pentru efectuarea de marcări ilegale pe raza Cantonului 21 Dosul Tăului, ce pot constitui mijloace de probă, precum şi a unor cantităţi de masă lemnoasă provenite din tăieri ilegale efectuate pe raza acestui canton.

Organele de cercetare penală angrenate în aceste activităţi, cu sprijinul lucrătorilor silvici, au identificat şi inventariat cantitatea de 123,35 m3 material lemnos, urmând a se stabili provenienţa acesteia. De asemenea, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, dispozitive speciale de marcat, vopsele folosite în procedura de marcare şi înscrisuri în legătură cu activitatea infracţională.

Raportat la stadiul cercetărilor şi la actele procedurale efectuate în cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom oferi detalii suplimentare.

Facem precizarea că aceste activităţi procedurale nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie. (Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș)

SURSE

Susele noastre spun că printre persoanele vizate de percheziții a fost și un pădurar. Și nu oricare ci tocmai pădurarul titular al cantonului Dosul Tăului. Se pare că de la acesta anchetatorii au fi ridicat pentru expertizare o cheie cu ajutorul căreia s-ar fi marcat lemnul în fals (în mod normal această cheie era folosită pentru schimbarea roților la o mașină de teren). Totodată s-ar fi ridicat și confiscat și 10 tuburi spray cu vopsea cu care erau marcați arborii în fals.

Trebuie să spunem și că în cantonul respectiv s-au mai găsit nereguli grave. Cei de la Garda Forestieră au găsit acolo numai ”minuni”. De altfel, pădurarul a contestat în instanță actul de constatare a neregulilor și a cerut anularea lui. Dosarul este la Tribunalul Maramureș din 7 iulie 2021. Dacă sunteți curioși îl puteți afla pe portarul instanțelor sub numărul unic 1454/100/2001

CITEȘTE ȘI:

Te-ar putea interesa si

PRELUARE ACTUALMM / ACTUALIZARE: Vânzătoare lovită de o femeie după ce i-a cerut să își pună masca pe față în magazin. Femeia a fost sancţionată cu 500 de lei (VIDEO ȘOCANT)

Redactie

Spitalul Județean Baia Mare: Anunț concurs posturi vacante de medici și farmacist

Vasile Dale

Imagini cumplite din infernul din Grecia. Cinci pompieri din Maramureș au ajuns pe insula Rhodos (foto/video)

Vasile Dale

1 mesaj

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.