Important

IMPORTANT: Sfaturi de la SPJ Salvamont Maramureş pentru turişti

Sfaturi esențiale de la SPJ Salvamont Maramureş pe care orice turist ar trebui să le urmeze în cazul unei întâlniri cu un animal sălbatic, în timpul unei drumeții montane.

Informaţi-vă despre fauna locală şi animalele din zonă
Înainte de a pleca pe munte, este esențial să cunoașteți animalele sălbatice specifice zonei pe care o veți vizita. Această informație vă poate ajuta să vă pregătiți și să vă echipați corespunzător, astfel încât să știți cum să reacționați corespunzător în prezența lor.

Nu mergeţi niciodată singuri pe munte

Indiferent de dificultatea drumeției este mai sigur să parcurgeți traseele montane în grupuri, deoarece animalele sălbatice sunt mai reticente în a se apropia de grupuri mari.

Faceţi zgomot
Producerea zgomotului ajută la evitarea surprinderii animalelor. Vă recomandăm să vorbiți cât mai tare, să cântați sau să faceți alte zgomote care să anunțe prezența voastră. E bine sa aveţi un fluier cu dvs.

Nu vă apropiaţi de animale
Dacă observați un animal sălbatic, mențineți distanța de siguranță și nu încercați să vă apropiați pentru a face fotografii sau din curiozitate.

Gestionaţi corect alimentele
Asigurați-vă că alimentele pe care le aveți la dumneavoastră sunt depozitate în recipiente sigure și sigilate, iar dacă vă opriți să dormiți cu cortul, pachetele de hrană trebuie să fie suspendate la distanță de zona de campare, pentru a nu atrage animalele sălbatice.

Evitaţi hrănirea animalelor
Nu hrăniți animalele sălbatice, deoarece acest lucru le poate determina să se apropie și mai mult.

Folosirea spray-ului anti-urs
Dacă vă aflați într-o zonă cu prezență frecventă a urșilor, este recomandat să aveți la voi spray anti-urs și să știți cum să-l utilizați corect. Achizitionati spray-uri anti-urs din magazine specializate.

Învăţaţi comportamentul animalelor
Recunoașterea semnalelor de avertizare sau a comportamentului agresiv poate fi crucială pentru a vă retrage în siguranță.În unele culturi animale, contactul vizual direct poate fi interpretat ca o provocare sau amenințare. Este mai bine să observi animalul periferic, fără a-l fixa. Întotdeauna îndepărtează-te încet, fără a-i întoarce spatele animalului. Mișcările bruste sau fuga pot stimula instinctul de prădător al animalului.

Păstraţi-vă calmul
Dacă întâlniți un animal sălbatic, este vital să rămâneți calmi, să evitați mișcările bruște și să nu fugiți, deoarece acest lucru poate declanșa instinctul de prădător al animalului. Panica poate agrava situația, provocând reacții neprevăzute atât din partea voastră, cât și a animalului.

Fii pregătit pentru o situaţie de urgenţă
Aveți la voi un fluier, o trusă medicală și un telefon mobil încărcat. În caz de incident, este vital să puteți alerta rapid autoritățile prin 112. Totodată știind cum să acordați primul ajutor în cazul unei întâlniri nefericite cu un animal sălbatic poate face diferența în așteptarea ajutorului specializat.

Te-ar putea interesa si

În Maramureş continuă acțiunea FOC DE ARTIFICII

Redactie

ESPERANDO – DONEAZĂ PENTRU O ȘANSĂ LA NORMALITATE: Noi planuri pentru persoanele cu afecțiuni fizice

Vasile Dale

INTERVENŢII ÎN WEEKEND: Incendii la Borşa, Coltău şi Baia Sprie

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.