Vremea caniculară din Maramureș a adus probleme și în zona de munte a județului Maramureș. Turiștii trebuie să fie foarte atenție pentru că viperele sunt extrem de active. Ele ies să se încălzească la soare iar din această cauză exista riscul interecțiuni cu acestea.
Astăzi dimineață un turist aflat în drumeție în zona stațiunii Izvoare a zărit o viperă stând la soare pe niște lemne pregătite pentru a fi tăiate. ”Are cam 40 centimetri”. Un alt turist ne-a transmis că sunt vipere și în zona Crestei Cocoșului din munții Gutâi. Așadar trebuie să aveți mare, mare grijă când porniți în drumeții prin munții din județul Maramureș.
Iată câteva sfaturi utile pentru a evita întâlnirile nedorite atunci când plecați în drumeție: evitați suprafețele cu pietriș, stâncoase sau însorite și cercetați cu atenție locul unde vă așezați; mergeți doar pe trasee montane marcate; evitați zonele cu ierburi înalte.
Dacă mergeți prin astfel de zone, folosiți un băț pentru a verifica pământul din față; purtați echipament adecvat; nu mutați lespezi de piatră decât după ce ați verificat locul; informați salvamontiștii de rutele pe care trebuie să mergeți; dacă vedeți un șarpe, nu îl atingeți! Părăsiți zona!
Mai mult decât atât pecialiștii vin cu o serie de recomandări în cazul în care o persoană a fost mușcată de o viperă: apelați numărul de urgență 112 sau punctele Salvamont; rămâneți pe loc pentru a nu pune sângele în mișcare; îndepărtați inelele, brățările, ceasurile și alte accesorii, înainte ca zona afectată să se umfle; spălați rana cu apă curată și dezinfectați-o dacă aveți la dispoziție peroxid de hidrogen sau permanganat de potasiu; înfășurați sau comprimați zona mușcăturii, dar fără a utiliza un garou. Ce nu trebuie să faceți în cazul mușcăturii de viperă: nu dezinfectați cu alcool sau cu produse care conțin alcool; nu strângeți rana și nu aspirați veninul; nu consumați alcool; nu faceți efort.
1 mesaj
„Interectiuni” ce sunt?