Anca Hendea, Secretarul de Stat în Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, a participat ieri la lansarea Ghidului pentru Femei Abuzate si Agresate.
Evenimentul a avut loc la Bucuresti si a fost organizat de asociatia non-guvernamentala Women for a Better Society, care a și initiat proiectul.
Anca Hendea a fost invitată să sustina un discurs despre puterea si rolul femeilor într-o societate încă dominata de barbati, dar și să vobeasca despre proiectele dezvoltate deja de minister în acest domeniu prioritar.
„Fenomenul este explicabil dacă analizăm evoluția istorică a relațiilor interumane și dacă neglijam realitatea socială a secolului al XXI-lea, cand rolul femeii in viața societății, a familiei s-a schimbat”, a spus Secretarul de Stat.
Anca Hendea consideră că „e nevoie de o schimbare de mentalitate, care se poate realiza doar prin educație, încă de la vârste fragede, prin expunerea copiilor și a tinerilor la exemple pozitive, prin programe destinate mamelor, care sunt inima casei lor și pot genera atitudini, comportamente dezirabile.
Evenimentul a strâns laolaltă peste 100 de femei puternice, din mai multe domenii de activitate, care au spus STOP abuzului domestic, prin mesajele transmise.
Printre ele: Laura Vicol, sefa Comisiei Juridice de Disciplina si Imunitati din Camera Deputatilor, deputata Mara Calista, psihologul Sandra O”Connor, jurnalista Adriana Saftoiu sau Mirela Retegan, scriitoare si om de radio.
S-a vorbit despre modalitatile diverse prin care se poate oferi sprijin femeilor care trec prin situatii dificile sau celor care sunt supuse abuzului de orice fel.
În acest context, au fost emise în acest an, peste 5 mii 800 de ordine de protectie si montate mai bine de o mie de brațari, potrivit statisticilor politiei, prezentate de Secretarul de Stat, Anca Hendea.
De asemenea, au fost scoase la iveală povesti emotionante, inspirationale, de curaj si rezistenta. Aici s-au adus in discutie diverse traume emotionale, precum si procesul de vindecare.
Mihaela Mitu, mama a 5 copii, a rostit printre lacrimi, că abia dupa ce a iesit din mediul abuziv au primit atat ea, cat si copiii ei, ” iubire asa cum trebuie”.
Si în ultimul rand, s-a vorbit despre proiectele aflate in derulare de catre institutiile abilitate, care sa vina in sprijinul victimelor.
Potrivit initiatorilor proiectului, Ghidul pentru Femei Abuzate si Agresate, lansat ieri, reprezinta un instrument valoros, care oferă informații și resurse vitale pentru femeile traumatizate, in regasirea puterii de a merge mai departe și in reconstructia vietii.
La nivel mondial, una din patru femei se confruntă cu violența domestică înainte de vârsta de 50 de ani, potrivit unui studiu facut de Organizația Mondiale a Sănătății.
Analiza include peste 2 milioane de femei din 160 de țări.
În România, un sfert dintre femei au fost agresate de partener cel puțin o dată în viață, iar alte câteva zeci de mii reclamă abuzurile la Poliție.
Din păcate, multe dintre victime nu fac asta, pentru că nu au încredere în autorități că le pot ajuta sau din cauza rușinii că au trecut printr-o astfel de traumă, sustin specialistii.