BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

EXCLUSIV: Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, Directia Silvica Maramures, Ocolul silvic Viseu – metoda “ținutului la sertar” sau cum să nu recuperezi un prejudiciu de peste 118 mii de lei

Nu cu mult timp in urma, într-un alt articol va suneam ca toate prejudiciile constatate si toate sanctiunile propuse a se aplica, in urma controalelor efectuate de diverse institutii la Ocolul silvic Viseu, nu au avut nici o finalitate si nu au adus nici o atingere conducerii sau altor reprezentanti ai acestui ocol silvic din cadrul Directiei silvice Maramures. La momentul respectiv aminteam si faptul ca directorul tehnic al Directiei silvice Maramures-Andreica Iacob este cumnatul sefului de ocol-Vlad Vasile Nicolaie de la Ocolul silvic Viseu.

Cititorii nostri, mereu atenti la detalii, ne-au contactat si ne-au relatat aducand si dovezi, faptul ca, exista o metoda ingenioasa care face ca pentru toate sanctiunile  si prejudiciile constatate in urma controalelor, timpul sa stea in loc.

Este asa numita metoda a “tinutului la sertar”, astfel incat aceasta indelunga pana la “uitare” orice sanctiune si prejudiciu constatat in urma controalelor si mai mult are un puternic efect de descurajare  pentru cei care indraznesc sa sesizeze vreo neregula, deoarece chiar daca se confima sesizarea, nu se intampla nimic.

In cursul anul 2021 un control efectuat de Directia Corp Control, Integritate si Anticoruptie la solicitarea Corpului de Control al Primului Minisru, a scos la iveala o lunga serie de nereguli, unele fapte care s-ar putea incadra la infractiuni de delapidare, abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, fals si uzul de fals, precum si un posibil prejudiciu de  118.136,59 lei. Toate aceste aspecte fiind mentionate intr-un raport care trebuia sa ajunga pe masa Ministrului Mediului Apelor si Padurilor. Chiar daca controlul s-a finalizat in luna octombrie 2021, cineva a “tinut la sertar” acest raport astfel incat el ajunge pe masa Ministrului MMAP  – Tanczos Barna si se inregistreaza abia dupa 8 luni-cu numarul 24777/BT/2022.

 Raportul 24777/BT/2022 este trimis Regiei Nationale in data de 01.07.2022 pentru a lua masurile care se impun pentru remedierea deficientelor, recuperarea prejudiciilor si sanctionarea persoanelor vinovate. Directorul RNP de la data respective in persoana Domnului director general George Mierliță solicita de urgenta Directiei silvice Maramures pana in data de 15.08.2022 sa analizeze aspectele mentionate, sa sanctioneze persoanele vinovate si sa recupereze eventualele prejudicii constatate. De la DS Maramures se emit decizii peste decizii de comisii peste comisii de punere in aplicare a celor constatate in raportul 24777/BT/2022.

Intamplarea face ca din data de 01.09.2022 la cârma Regiei Nationale a Padurilor se instaleaza un nou director general in persoana Domnului Daniel Nicolaescu. Drept urmare comisiile constituite de DS Maramures nu isi mai finalizeaza cercetarile si nimeni nu mai ia nici o masura cu privire la raportul 24777/BT/2022. Totul e din nou “tinut la sertar”.

Pentru a fi sigur ca blocheaza “definitive” punerea in aplicare a masurilor din raportul 24777/BT/2022, in data de 26.08.2022 seful Ocolului silvic Viseu- Vlad Vasile Nicolaie deschide un process cu Ministerul Mediului Apelor si Padurilor -Directia Corp Control, Integritate si Anticoruptie pentru anularea partiala a raportului 24777/BT/2022. Chiar daca seful Ocolului silvic Viseu, era ferm convins ca nu are nici o sansa de castig, acesta continua cu procesele ajungand pina la Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei, unde pierde definitiv si irevocabil in data de 06.06.2024 procesul cu MMAP in dosarul 2045/100/2022.

Avand in vedere ca Ministerul Mediului Apelor si Padurilor a câștigat procesul cu Vlad Vasile Nicolaie-seful Ocolului silvic Viseu toata lumea s-ar astepta ca in sfarsit sa se puna in aplicare masurile si sa se recuperareze prejudiciului mentionat in raportul 24777/BT/2022.

Dar ce sa vezi, asa cum si Directia silvica Maramures ne-a obisnuit, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor nu a mai facut nimic. Mai mult ca sigur cineva din cadrul Ministerului Mediului Apelor si Padurilor, poate chiar in persoana Domnului ministru Mircea Fechet, “tine la sertar” raportul 24777/BT/2022.

Noi vă prezentăm doar o parte din documentele pe care le avem, raportul are 1444 de pagini și nu credem că este nevoie să îl publicăm în integralitate. Însă îl avem. Se vor lua măsuri? Greu de spus. ”Ținutul la sertar” este ”sport național” în instituțiile statului român. Și ne mai mirăm că Direcția Silvică Maramureș nu ”finanțele în aer…”

foto principal: arhivă

CITEȘTE ȘI:

https://vasiledale.ro/2024/10/19/intrebarile-cititorilor-catre-seful-rnp-romsilva-dar-si-catre-ministrul-apelor-mediului-si-padurilor

Te-ar putea interesa si

Infracțiuni rutiere depistate de polițiști în mai multe oraşe din judeţ

Redactie

CARAMBOL DN18: Patru mașini s-au ciocnit la Vadu Izei (galerie foto/video)

Vasile Dale

Cum se desfăşoară munca în pepiniera de pe Valea Borcutului din care pleacă puieţi de molid şi paltin în toată ţara. România a primit 500 de milioane de euro pentru împăduriri până în 2026

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.