Au fost 17 percheziții ieri în județele Bistrița Năsăud și Maramureș. Peste 10 percheziții au vizat domiciliile unor indiviz din Maramureș, toți din Țara Lăpușului. Perchezițiile au vizat documentarea activității infracționale a unui grup de persoane, cercetate pentru comiterea infracțiunilor de contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor și al munitiilor, braconaj cinegetic, uz de armă fără drept și nerespectarea regimului materiilor explozive.
Sursele noastre ne-au transmis faptul că în Coroieni spre exemplu fiul viceprimarului în funcție a fost vizat.
Aceleași judiciare au precizat pentru www.vasiledale.ro că mascații ar fi găsit la percheziție două arme, care ar fi fost puse chiar sub patul din dormitor. Totodată, de la domiciliul fiului viceprimarului, anchetatorii au ridicat și mai multe trofee ale unor animale vânate, dar și carne de vânat care se bănuiește că ar fi fost obținută în urma unor acte de braconaj.
Până acum un lucru știm cert: feciorul viceprimarului din Coroieni a fost ridicat și dus la Bistrița pentru audieri. “Fiul meu locuiește la altă adresă. Eu nu am fost acolo să văd ce se întâmplă. Doar ce am auzit din sat. Știam că își dorea enorm să fie vânător. A dat examen dar a picat. Eu credeam că este vorba despre droguri pentru că a mai avut probleme și din acest motiv a și divorțat. Nu știam că este vorba despre braconaj, despre arme” ne-a declarat Ovidiu Dănuț Bot, viceprimar comuna Coroieni.
Trebuie să spunem și faptul că nu a fost singura percheziție din zona Țării Lăpușului. Sursele noastre spun că și domiciliile altor persoane din zona orașului Târgu Lăpuș au fost vizate.
UPDATE PERCHEZIȚII ÎN BISTRIȚA-NĂSĂUD ȘI MARAMUREȘ
În urma perchezițiilor efectuate ieri, 22 octombrie, în județele Bistrița-Năsăud și Maramureș, în cadrul operațiunii JUPITER, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, de către polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, a fost dispusă reținerea, pentru 24 de ore, a cinci bărbați, cu vârste între 31 și 60 de ani.
Cei cinci sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă calificată, nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, braconaj cinegetic, uz de armă fără drept și nerespectarea regimului materiilor explozive și urmează a fi prezentați Tribunalului Bistrița-Năsăud, în vederea arestării preventive.
Acțiunile au urmărit destructurarea unei grupări infracționale, specializată în comiterea unor infracțiuni de braconaj cinegetic prin utilizarea unor arme letale, aflate în circuitul ilegal, inclusiv care ar proveni din contrabandă.
Din probele administrate a mai reieșit faptul că grupul infracțional s-ar fi constituit în cursul anului 2024 și ar fi avut ca scop comiterea unor infracțiuni de braconaj.
La percheziții au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor 3 arme letale cu destinația vânătoare provenite din contrabandă, o armă neletală supusă regimului autorizării aflată în circuitul ilegal, o arbaletă, 2 arcuri, o lunetă pentru armă de vânătoare, un dispozitiv de diminuare a sunetului, un dispozitiv de vedere pe timp de noapte și 2 camere video de vânătoare.
Totodată, au mai fost ridicate 2.337 de cartușe pentru arme letale, peste 100 de kilograme de carne de vânat, 64 de trofee de vânat, articole pirotehnice și telefoane mobile.
De asemenea, s-au ridicat 16.300 de euro și 171.100 de lei, urmând a se institui măsura sechestrului asigurător, în vederea garantării recuperării prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor.
Concomitent, au fost instituite filtre în trafic, fiind verificate și legitimate zeci de persoane. Acțiunea s-a desfășurat în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș.
La acțiunile de ieri au participat polițiști de la mai multe servicii și structuri județene din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, al luptătorilor de la serviciile pentru acțiuni speciale din județele Bistrița-Năsăud, Harghita, Suceava, Neamț și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ” Gelu Voievod” Bistrița-Năsăud.
ACTUALIZARE
Cei cinci suspecți au fost lăsați în libertate sub control judiciar pentru 60 de zile.
Citește și: