BREAKING NEWSImportant

Noaptea muzeelor! Expoziție de microscoape ZEISS!

Colecția regizorului de film animat (băimărean) Andrei Haiduc.

Strada CULTURII nr.5 (clădirea Goldiş – lângă Rivulus), camera 303, etaj3.

17 mai (de la 9 dimineața până la ora 01 noaptea)

18 mai (de la 10 dimineata până la ora 11 seara)

Intrarea e gratuită pentru copii. Adulții beneficiază de preț redus – 20 lei. Plățile doar cash.

Articol scris de Andrei Haiduc:

Am fost învățati să privim către cer, către lună, către stele.

Umili și smeriți în fața imensității necunoscute.

Dar luna îți arată aceeași față, o față ce o arată tuturor oamenilor de pe pământ. Ai să vezi aceeași imagine dacă te uiți azi la lună sau dacă te uiți la o poză făcută acum zece ani.

Stelele sunt la fel, neschimbate. Doar cei ce plasează telescoape în spațiu pot vedea mai mult, mai departe.

Chiar și așa, suntem mai tot timpul cu gândul la ce se întâmplă departe de noi, în sfere pe care nu le putem influența. În același timp suntem ignoranți cu privire la noi înșine.

Nu cunoaștem aproape nimic despre microcosmosul care ne înconjoară sau din care suntem alcătuiți. Nu știm multe despre ce ne îmbolnăvește sau ce ne ajută să funcționăm sănătoși, fără boli care să ne chinuie. Fără boli care să ne facă vulnerabili și dependenți.

Avem obligația morală de a ne menține sănatoși. De a nu deveni povară pentru alții.

Iar cei ce pot, au obligația morală să ajute adevărul să iasă la suprafață. Să înlocuiască superstițiile și demonii (sau dracii) aducători de de boli cu explicații ce sunt tot mai apropiate de realitate. Să găsească soluții la problemele de sănătate. Să ajute pe alții să-și gasească soluții la problemele lor de sănătate.

Cei ce au reușit să aducă lumină și înțelegere au avut la dispoziție sau au creat unelte prin care simțurile lor au fost îmbunătățite. Cea mai importantă unealtă ce a permis omenirii să descopere o altă lume (o lume invizibilă ochiului liber) este microscopul. Când privești la microscop nu vezi „aceeași față” a lunii. Fiecare observație la microscop e diferită. De fiecare dată când privești descoperi lucruri noi.

Dar microscoapele sunt niște unelte foarte scumpe iar cele de cercetare (când sunt noi) costă cât o casă. Elevii au acces limitat la microscoape și cele la care au acces sunt slabe calitativ. Calitatea imaginilor ce se văd prin ele lasă de dorit, astfel aceste microscoape și studiul la microscop devin neinteresante. E ca și cum te-ai uita la un televizor vechi sau pe youtube cu cea mai mică rezoluție. La fel de proaste vor fi și cele cu care se vor dota în viitor, după cum arată bugetul alocat pentru ele.

Studenții au acces la microscoape mai bune dar și accesul lor e limitat. “Doamne feri” – să nu cumva să atingă în mod greșit microscopu ăla scump… Mai bine să nu-l atingă de loc… Pot să confirme ce spun cei ce au ajuns doctori.

Scriu o carte despre cancer (mama mea se luptă cu boala de 10 ani). Prin raționament deductiv am înaintat foarte mult cu studiul pentru carte. Doar că nu a fost de ajuns. Trebuiau făcute și observații. Pentru observații aveam nevoie de unelte. Am achiziționat microscoape din toată lumea: unu, apoi două, apoi nouă… și așa mai departe. Tot profitul pe care l-am strâns de pe urma activității din zona animației a intrat în colecția de microscoape. Ba chiar mai mult. O parte din colecția de microscoape sunt în America, în garajul fostei mele colege de facultate (Diana). Vara asta le voi aduce acasă și îmi doresc să fie expuse, nu să se mute dintr-un garaj american într-un beci românesc. Vom vedea dacă Baia Mare e interesată și le vrea expuse la ea acasă.

Să ne întoarcem la expoziția pe care o organizez.

În cadrul expoziției puteți vedea…


Microscoape consacrate mari și mici (cel “mic” e în prin plan):


Microscoape moderne:

Piese unicat – arsenal pentru cercetare și lupta cu bolile.

Tehnici și unelte prezentate în premieră:

DIC – Differential Interference Cotrast (pentru a vedea celulele și bacteriile în 3D); Zsigmondy’s ultramicroscope; EPI-DIC; EPI-PH; INTERPHAKO; etc.

Microscoapele sunt aliații noștri uitați într-un con de umbră (beci, garaj, la țară, în altă țară,

Acum ies la lumină.

Aceasta e doar o expozitie dar se poate transforma într-un muzeu sau un loc de întâlnire a celor ce vor să aibă acces la unelte performante pentru cercetare.

Câteva gânduri despre muzee:

România este printre ultimele țări din Europa la capitolul muzee/ cap de locuitor. E mare nevoie de muzee noi si e nevoie de muzee private sau în parteneriat public-privat . Cand e vorba de atras turiști, muzeele joaca un rol foarte important și sunt magnet pentru turisti. Mâncarea și pensiunile te pot duce doar pana la un anumit nivel. E nevoie de cât mai multe atracții în zonă și de diversitate. Daca un muzeu (sau o pensiune) atrage un turist, doua muzee atrag 10 si trei muzee pot atrage 100 de turisti. Când e vorba de turiști, unu plus unu nu e egal cu doi. Dacă zona devine atractivă, numărul turistilor creste exponential. Cu cât sunt mai multe muzee, cu atât e mai bine pentru comunitate. Iar un potențial muzeu al microscopiei la care îmi propun să pun bazele odată cu expoziția de acum ar trezi interes și pentru turiști din afara granițelor tării.

Am să pun anunțul cu privire la expoziția organizată de mine pe paginile de facebook ale celorlalte muzee să vedem dacă gândesc ca mine: 1+1+1+1+… = prosperitate.

Veniți să vedeți colecția, la etajul trei (în sala 303). E sala unde am făcut filmul Ryan (coproducție Romania – Portugalia). Acum e sală de expoziție.

Andrei Haiduc

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV FOTO: Un tânăr din Dej a plonjat cu mașina într-un pârâu din Cavnic. Trei răniți

Redactie

Incompetență sau ambiție prostescă platită scump de Ocolul Silvic Vișeu! 170 mii lei prejudiciu produs fondului forestier proprietate a reclamantului Mihai Chindriș (EXCLUSIV)

Vasile Dale

SĂPTĂMÂNA VERDE: Polițiștii alături de elevii de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” din Baia Mare

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.