MASINA DISTRUSA (2)Atenționare de ultimă oră a Administrației Naționale de Meteorologie pentru județul Maramureș. Conform datelor publicate în urmă cu puțin timp pe site-ul oficial al ANM, județul Maramureș se află sub cod galben de vânt astăzi, 19 aprilie 2017, începând cu ora 12:30.

În zona joasă a județului Maramureș, se anunță intensificări ale vântului care, la rafală, vor depăși 55-60 de km/h. Atenționarea este valabilă astăzi, 19 aprilie 2017, până la ora 18:00.

Și primele probleme au apărut. Pe bulevardul Traian din Baia Mare, tencuiala de la un apartament situat la etajul VII al unui bloc s-a desprins din cauza vântului puternic. Aceasta a căzut pe un autoturism Opel parcat.

Din fericire nimeni nu a fost rănit. Proprietarul autoturismului însă s-a ales cu o pagubă considerabilă. Acuma va fi nevoit să dea în judecată asociația de proprietari pentru a-și recupera paguba.

ACTUALIZARE

Am fost contactați de către președintele asociației de proprietari a imobilului unde s-a produs incidentul. Mircea Sabău spune că o întâmplare asemănătoare a avut loc și în primăvara anului trecut, însă pe partea dinspre bulevard. Acesta spune că la nivel de asociație, unde activează voluntar, s-au făcut demersuri începând de la ISU și până la primărie, dar deocamdată nu s-a intervenit. Blocul se află pe lista imobilelor care urmează să beneficieze de fonduri în cadrul proiectului de reabilitare termică, arată președintele asociației de proprietari, dar nu se știe când vor fi demarate lucrările.

MASINA DISTRUSA (4)„Noi am făcut demersuri, am făcut adresă la ISU să vină să ne dea jos ornamentele de pe blocul turn, ne-a trimis primăria adresă. Am făcut dosar de reabilitare a blocului, pentru reabilitare termică. Dosarul a fost aprobat, dar asta durează, eu știu, poate numai pe la anul. Cu domnul Bolchiș am vorbit (Radu Bolchiș, director în Primăria Baia Mare n.r.) cu fondurile europene, dar nu se știe dacă va intra anul acesta în reabilitare sau nu. În dosar avem trecut și reabilitarea liftului, acoperișului și anveloparea”, spune Mircea Sabău.

„Noi, locatarii, nu putem să facem nimic”

Președintele asociației spune că a vorbit cu proprietarii despre această problemă, însă oamenii sun neputincioși: nu au cum să dea jos elementele periculoase de unii singuri. Ar fi necesară intervenția autorităților pentru a nu exista riscul unor incidente.

„Noi suntem benevoli, și eu și administratorul. Suntem doar așa.. Nici la noi nu ar fi asociație de proprietari dacă nu ar fi lift. Deschidem doar o dată la două luni asociația, bani se iau doar pentru curent și lift. Suntem 48 de apartamente. (…)De la etajul 7 a căzut tencuiala. Ce mi-a dat primăria și poliția locală (adrese n.r.) le-am dat mai departe locatarilor, să își dea jos tencuiala, dar nu pot. La blocurile turn, mai ales vizavi de Mara, cad ornamentele. Există pericolul să mai cadă ornamentele și de pe alte blocuri. Și pe bulevardul București stau să cadă toate. Noi, locatarii, nu putem să facem nimic”, ne-a mai spus Mircea Sabău.

Autoritățile locale trebuie să intervină

Deoarece este vorba despre siguranța publică, autoritățile locale, de la Primărie și ISU, ar trebui să intervină pe toată raza orașului pentru a îndepărta elementele care pot provoca tragedii. Din păcate, România este încă țara unde birocrația e mai presus de interesul cetățenilor, astfel că se fac adrese peste adrese, dar efectiv nimeni nu face nimic practic. Astăzi, victima a fost doar o mașină. Mâine, victima ar putea fi un om, un copil. Și atunci cine va răspunde?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.