Important

IPJ MARAMURES: CRIMINALISTICA: adevăr şi provocare prin intermediul programului Job Shadow Day

Copiii sunt viitorul acestei țări, sunt speranța pentru mai bine, sunt cei care ne vor asigura bătrâneți liniștite. Fiind onești cu ei și ajutându-i să știe să aleagă profesia care îi definește cel mai bine, punem baza premiselor unui viitor mai bun. Încurajăm astfel de inițiative și, în limita timpului disponibil, așteptăm cu mare drag elevi mici și mari să ne calce pragul” – a precizat comisar șef Chende Paul, șeful Serviciului Criminalistic Maramureș.

13 elevi din clasa a VIII-a a Colegiului Național “Gheorghe Șincai” din Baia Mare, însoțiți de cadre didactice, și-au lăsat pentru o oră ghiozdanele în bănci, pentru a pătrunde în fascinanta lume a Criminalisticii, așa numita poliție științifică. Au ales să-și  petreacă dimineața zilei de 07 decembrie  în “umbra” criminaliștilor Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, în cadrul programului internațional Job Shadow Day.

Au fost primiți cu entuziasm de specialiștii criminaliști, care i-au condus în laboratoarele serviciului, explicându-le pentru fiecare în parte specificul muncii. Astfel, în laboratorul de balistică și traseologie tinerii elevi au aflat că uneori urme invizibile cu ochiul liber pot deveni probe infailibile prin valorificarea acestora la microscop, în laboratorul de grafică și tehnică a documentelor au aflat despre elemente de siguranță ale documentelor sau că scrisul unei persoane este unic. Laboratorul AFIS le-a oferit imaginea aplicațiilor matematicii în identificarea dactiloscopică, iar laboratorul NBIS aspectele practice ale îmbinării artelor plastice cu biometria. Fascinația supremă a fost oferită de laboratorul poligraf, în care  tinerilor elevi le-au fost explicate principiile după care funcționează așa-zisul detector de minciuni.

A fost o dimineață agreabilă, în care copii și adulți au vorbit aceeași limbă: criminalistica. Din păcate, “timpul n-a mai avut răbdare”, fiind  prea scurt pentru a acoperi, chiar și în grabă, întreaga sferă a multitudinii de activități criminalistice, elevii trebuind să se întoarcă la lecții, iar specialiștii criminaliști la citirea urmelor.

Te-ar putea interesa si

Sindicatul din învățământul preuniversitar Spiru Haret Maramureș protestează în 13 şi 14 decembrie

Redactie

ÎN CALITATE DE PARTENER LIDER: Consiliul Județean Maramureș a organizat întâlnirea de lansare a proiectului ”ALTHERA- Alternative Therapies in Maramureș and Ivano-Frankivsk”

Redactie

Gabriel Zetea (PSD): ”Guvernul PNL ataca sectorul construcții și IT”

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.