Important

SIGURANŢA CETĂŢENILOR: PRIORITATE A ACTIVITĂŢII IPJ MARAMUREŞ

Poliţia este prima instituţie ce intră în contact cu cetăţeanul şi este instituţia cea mai solicitată la producerea unui eveniment în spaţiul public, iar cel mai important obiectiv al acestei instituţii îl reprezintă creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţenii judeţului Maramureş.

Astfel că acordăm o deosebită atenţie activităţilor de prevenire a criminalităţii care sunt orientate pornind atât de la priorităţile în domeniu stabilite de Poliţia Română cât şi de la problematica specifică judeţului.

În primul semestru al acestui an au fost sesizate cu 2,7% mai multe infracţiuni faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017, trendul ascendent fiind dat de infracţiunile economico-financiare şi de altă natură, în timp ce infracţiunile de natură judiciară au scăzut cu aproape 3%.

Din perspectiva repartiţiei pe medii de producere, în mediul urban s-au comis 67,04% din infracțiuni, în mediul rural au fost sesizate 32,74%, iar infracţiunile comise în străinătate reprezintă 0,02% din total.

Preocuparea polițiștilor pentru constatarea și combaterea fenomenului infracțional a condus la creşterea ponderii infracţiunilor sesizate din oficiu din totalul infracţiunilor sesizate cu 25,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017.

În ceea ce priveşte infracţiunile contra persoanei, s-au înregistrat creşteri în cazul faptelor de vătămare corporală din culpă (+89 de fapte), rele tratamente aplicate minorului (+5 fapte), lipsire de libertate in mod ilegal (+6 fapte), ameninţare (+104 fapte) și agresiune sexuală (+5 fapte).

Infracţiunile contra patrimoniului se află pe un trend descendent pentru al patrulea an consecutiv, în primul semestru al acestui an fiind sesizate cu 4.5% mai puţine decât în 2017. Dintre acestea, furturile, care reprezintă 62% din totalul infracţiunilor de acest gen, s-au redus cu 4.5%.

Cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuințe (292 de fapte), din societăţi comerciale (161 de fapte), din buzunare, poșete, genți (117 fapte) şi din autovehicule (111 fapte).

Se remarcă totuşi o creştere a tâlhăriilor (+12 fapte), majoritatea în municipiul Baia Mare, pentru informarea populaţiei fiind derulate activităţi preventive în acest domeniu.

Sprijinului acordat structurilor operative de către cei 9 câini de serviciu care încadrează

Grupa canină a IPJ Maramureş, a dus la identificarea autorilor mai multor infracţiuni de furt, tâlhărie, lovire şi alte violenţe, la recuperarea unor bunuri sustrase de infractori şi la depistarea unor substanţe interzise.

Infracţionalitatea stradală a scăzut cu 13%.

Infracţionalitatea de natură economic-financiară precum și infracțiunile prevăzute de Codul Silvic – creștere pozitivă: specificul și modalitățile de săvârșire a infracțiunilor de natură economico-financiară precum și a celor prevăzute de Codul Silvic, coroborat cu atribuțiile poliţiei de investigare a criminalităţii economice și a structurii de ordine publică, ce au ca obiect esenţial de activitate identificarea, investigarea şi tragerea la răspundere penală a persoanelor ce comit astfel de infracţiuni, indică faptul că evoluția indicatorilor pe linia infracționalității sesizate, în sensul creșterii numărului de infracțiuni constatate, reprezintă un aspect pozitiv care conduce la crearea unui climat corect de concurențialitate între operatorii economici, la tragerea la răspundere a cât mai multor persoane care se pretează la comiterea acestei categorii de infracțiuni, dar și la recuperarea prejudiciilor cauzate bugetului consolidate al statului.

Faptele prevăzute de Codul Vamal (contrabandă) și cele prevăzute de Codul Silvic au crescut cu 92,59% (+75 de fapte), respectiv cu 21,02% (+37 de fapte).

La nivelul judeţului Maramureş, siguranţa rutieră reprezintă o prioritate a poliţiei, atât timp cât în fiecare an zeci de persoane îşi pierd viaţa sau sunt grav rănite în accidente rutiere. Aceste aspecte afectează, în mod direct sau indirect, fiecare cetăţean, constituind o problemă de ordine şi siguranţă publică.

Acţiunile desfăşurate de poliţiştii maramureşeni vizează asigurarea unui climat de disciplină şi siguranţă rutieră pe drumurile publice din judeţ. În urma acţiunilor desfăşurate au fost constatate în primele şase luni 494 de fapte penale şi au fost aplicate 19021 de sancţiuni contravenţionale (la O.U.G. nr. 195/2002 și la alte acte normative). Au fost ridicate în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice 1488 permise de conducere.

Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie cu consecinţe grave produse în primul semestru al acestui an arată faptul că, în comparaţie cu perioada similară a anul anterior, evenimentele rutiere au crescut cu 19 fapte şi au avut ca urmări: 15 morți, 86 de răniți grav și 38 de răniți ușor.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost: ”viteza neadaptată la condițiile de drum” (28,38% din total), “abateri bicicliști” (13,10% din total) și „traversare neregulamentară pietoni” (13,10% din total). Cauza concurentă care a favorizat producerea accidentelor cu consecinţe grave în cele 6 luni ale anului 2018, în cele mai multe din cazuri a fost ”conducere sub influența alcoolului”, respectiv 8 accidente grave.

Mulţumim cetăţenilor acestui judeţ care dau dovadă de spirit civic şi sesizează Poliţia ori de câte ori constată comiterea vreunei fapte penale, celor care îşi răpesc din timpul lor pentru a răspunde solicitărilor poliţiştilor şi pentru a le oferi sprijin în activităţile desfăşurate pentru identificarea, prinderea şi tragerea la răspundere a infractorilor.

Doar în luna august, lună în care poliţia alături de alte structuri cu atribuţii în apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor a derulat campania SUNT UN OM RESPONSABIL, au fost oferite 8 scrisori de mulţumire din partea conducerii Inspectoratului de Poliţie al judeţului Maramureş, cetăţenilor cu spirit civic. Fără acest parteneriat cu cetăţenii munca noastră ar fi mult mai dificilă şi mult mai puţin eficientă.

Te-ar putea interesa si

Gheorghe Șimon, deputat PSD: „Salarii decente pentru cadrele didactice din România!”

Redactie

COVID-19: Trei persoane au decedat în Maramureș. Numărul morților a ajuns la 9 în Maramureș

Vasile Dale

Campionatul Mondial de Snowboard, organizat pe pârtia Şuior din Maramureș. Printre participanţi şi Patric Iluț, campion mondial la ediţia din 2021

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.