Important

MARAMUREȘ | CĂLĂTORIA | CU HĂRȚI VECHI 100 DE ANI PRIN ROMÂNIA DE ASTĂZI

Folosind hărți vechi de o sută de ani, profesioniști în cinematografie, artă fotografică, design digital, literatură, alături de istorici și documentariști au pornit într-o călătorie prin România de astăzi.

O carte veche, primul album despre România publicat vreodată, a fost editat la Leipzig, de F. A. Brockhaus, și  îi este dedicat Majestății Sale Regelui Carol al II-lea al României: “România. Natură. Clădiri. Viață populară”. Găsit într-o bibliotecă o sută de ani mai târziu, vechiul album a inspirat o echipă de creație, care a pornit chiar de la gândurile adunate într-o notiță introductivă semnată de autor, fotograful german Kurt Hielscher.

  • Rozavlea sau Vârful Prislop, care unește Maramureșul de Bucovina, se numără printre locurile fotografiate, în urmă cu un veac, de fotograful german Kurt Hielscher în Maramureș, ținut fascinant dintr-o România devenită mare după Primul Război Mondial. Bisericile de lemn din Maramureș, cele mai importante realizări ale arhitecturii țărănești – spune fotograful german în explicațiile cadrelor sale -, sunt lăcașuri de rugăciune cu o turlă înaltă și ascuțită, sprijinită adesea pe o clădire foarte joasă. Au la intrare un pridvor și arcade, așezate pe stâlpii groși și scurți. În interior, zugrăveli vechi arată și astăzi în ce măsură maeștrii țărani stăpâneau arta de a așeza coloarea direct și durabil pe lemn. Unele dintre aceste biserici datează de la începutul veacului al XVII-lea.
  • A surprins chipuri de țărani, oameni care stau în fața minunatelor lor porți, la Onești, în Maramureș, un sat în care se găsesc multe porți frumos sculptate. Motivele ornamentale sunt adeseori, ca și la troițe, crucea în relief sculptată în împletituri și închisă într-un cerc. Cât privește portul țăranului din Maramureș, spune Kurt Hielscher, este sobru și, nu de puține ori, lipsit de orice înflorituri. Casele țărănești din Negrești, în județul Satu Mare, cu porțile lor de la intrare având partea superioară din trunchiul întreg și cioplit al unui arbore, sunt remarcabile îndeosebi prin dispozitivul lor de la intrare.
  • La Boinești a găsit fotograful german tipul obișnuit de case din Țara Oașului, având particularitatea de a avea două curți în jurul aceleiași locuințe. Cea mare pentru căruțe și dependințe, iar cea mică pentru oameni. Țara Oașului, spune fotograful german, ținut în nord-estul județului Satu Mare, este deosebit de interesantă din punct de vedere etnic și folcloric. A fotografiat în comuna Cărmazana, unde, spune el, caracterele primitive ale regiunii sunt mai bine păstrate ca oriunde. Cimitirul din Nănești, țăranii din Negrești, Cămărzana (Satu Mare) sau Boinești (Țara Oașului), se află, de asemenea, în seria fotografiilor incluse de Kurt Hielscher în albumul “România. Natură. Clădiri. Viață populară.”, publicat în 1933, cu o prefață de Octavian Goga.

Vă invităm să ne însoțiți în această călătorie. Îi așteptăm pe toți cei care vor să ni se alăture în zonele care vor fi anunțate din timp pe rețelele sociale. Celorlalți, le vom spune povești în Jurnalul de Călătorie publicat pe www.100deani.ro.

Te-ar putea interesa si

TNL Baia Mare: „M-a bucurat să văd reacția pozitivă a oamenilor pe care i-am întâlnit azi.”

Vasile Dale

Polițiștii maramureşeni ne așteaptă la Ziua Porţilor Deschise

Redactie

LICEUL TEORETIC „EMIL RACOVIȚĂ”: Relații sănătoase vs. Relații toxice – proiect de prevenire a violenței domestice

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.