În cursul serii de ieri, 14.11.2018, Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă „SOMEŞ” al judeţului Satu Mare a fost solicitat să intervină pentru stingerea a două incendii de amploare.
La ora 20:05, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă „Someş” al judeţului Satu Mare a fost anunțat despre izbucnirea unui incendiu la o casă de locuit de pe raza orașului Tășnad. Apelul la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 a fost efectuat de către proprietara imobilului care a informat și despre faptul că nu sunt persoane surprise în interior.
La fața locului s-au deplasat de urgență pompieri din cadrul Punctului de Lucru Tășnad cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, forțele fiind suplimentate cu încă un echipaj cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Carei.
La momentul sosirii forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat, flăcările cuprinzând patru încăperi și acoperişul imobilului. Din cauza cantității mari de materiale combustibile (mobilier, îmbrăcăminte, lemnul din structura acoperișului) și a lipsei unei surse de apă în imediata apropiere, intervenția pentru localizarea și lichidarea incendiului a fost una de durată (aproximativ trei ore).
Cercetările efectuate la faţa locului au indicat faptul că incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit electric la un cablu electric neizolat corespunzător aflat în încăperea centralei termice.
În urma incendiului au ars: acoperișul pe o suprafață de 150 metri pătrați, terasa din lemn de aproximativ 50 metri patrați, elementele de mobilier din bucătărie, două camere și o debara, articole de îmbrăcăminte, respectiv s-au degradat tencuiala camerelor și aparatura electrocasnică.
Incendiu la un atelier de tâmplărie
Tot ieri seară, la ora 23:39 un apel la numărul 112 efectuat de către un participant la trafic anunța un incendiu la un atelier de tâmplărie situat pe str. Aurel Vlaicu din municipiul Satu Mare.
La adresa menționată, s-au deplasat 13 pompieri din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, care au reușit stingerea rapidă a incendiului, limitarea propagării flăcărilor, salvând astfel mobilierul și alte bunuri depozitate în incinta atelierului.
Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, din cauza efectului termic produs prin supraîncălzirea motorului electric din buncărul de colectare al rumegușului, care a dus la aprinderea părții electrice a motorului, iar apoi a rumegușului.
În urma incendiului a ars rumegușul din buncăr și s-au degradat motorul electric, respectiv structura metalică a buncărului.
În nici unul dintre aceste incendii nu au fost înregistrate victime.