BREAKING NEWSImportant

Romania a lansat noile pașapoarte imposibil de falsificat. Mănăstirea Bârsana pe una dintre pagini

Noile pașapoarte simple electronice, dar și cele temporare, conțin elemente de siguranță care le vor face aproape imposibil de falsificat, spune MAI. Pașaportul electronic are o valabilitate de 10 ani, iar cel temporar de 1 an.

Ministerul de Interne a pus în circulație noi pașapoarte electronice simple și temporare. Potrivit MAI, au elemente de siguranţă care le vor face aproape imposibil de falsificat şi un design modern, cu detalii inspirate din istoria şi geografia ţării noastre.

Cum arată noile pașapoarte

Fiecare pagină a noilor paşapoarte conţine un desen stilizat al unui monument istoric sau al unui obiectiv turistic cunoscut din România, precum: Delta Dunării, Lacul Roşu, Sfinxul, Arcul de Triumf, Cetatea Sucevei, Mănăstirea Bârsana etc.

„Cu această nouă generaţie de paşapoarte facem un pas în viitor prin complexitatea elementelor de protecţie împotriva fraudării documentelor. Elementele de securitate implementate au la bază noile tehnologii în materie: desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, precum şi unele realizate prin nanotehnologie. O parte a elementelor menţionate pot fi vizibile cu ochiul liber, în diferite spectre de lumină, inclusiv în infraroşu, dar sunt şi elemente care pot fi sesizate doar cu ajutorul unor dispozitive speciale”, a declarat Directorul general al Direcţiei Generale de Paşapoarte, chestor de poliţie Mirel Toancă.

De asemenea, sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran şi fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben – verzui şi albastru).

„Datorită acestor noi elemente – de siguranţă şi de design – documentele de călătorie româneşti vor fi printre cele mai sigure paşapoarte de la nivel internaţional, fiind extrem de greu de contrafăcut. Noile modificări nu vor influenţa costul paşaportului plătit de cetăţean. Totodată, precizez că, documentele de călătorie din generaţiile anterioare sunt şi rămân valabile până la data menţionată în acestea”, a spus chestorul Toancă.

Valabilitatea noilor pașapoarte

Paşaportul simplu electronic are un termen de valabilitate de 10 ani pentru persoanele de peste 18 ani.

În ceea ce priveşte paşaportul simplu temporar care este valabil 12 luni, acesta se eliberează într-un termen ce nu poate depăşi 3 zile lucrătoare, doar în situaţii obiective, în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic. În lipsa documentelor care justifică necesitatea şi urgenţa deplasării în străinătate, paşaportul simplu temporar se eliberează într-un termen ce nu poate depăşi 10 zile lucrătoare. (Informatii si text: Observator Antena 1.ro)

Te-ar putea interesa si

Județul Maramureș, reprezentat la Adunarea Generală anuală a Asociației Europene a Regiunilor de Frontieră (AEBR)

Redactie

ACŢIUNE SALVAMONT: Bărbat rănit după ce s-a rostogolit în vale în zona Hera cu o maşină 4×4 – ACTUALIZARE

Redactie

ACCIDENT: DOUA MASINI S-AU CIOCNIT PE STRADA 22 DECEMBRIE. O PERSOANA RANITA (FOTO/VIDEO)

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.