Maramuresul Istoric

ÎN DOAR DOI ANI: 2,3 milioane de lei a cheltuit Primăria Sighet pe documentații și studii, în mare parte inutile. Pe ce s-au dus banii

De la preluarea mandatului de către Horia Scubli, actualul primar al municipiului Sighet, din bugetul local s-au cheltuit peste 2,3 milioane lei (23 miliarde lei vechi) pe tot felul de studii și documentații pentru diverse proiecte care nu au fost implementate în marea lor parte.

Pe scurt, bani tocați fără niciun folos din bugetul local al municipiului (din taxele și impozitele plătite de sigheteni), în timp ce întregul oraș este în paragină și nu s-a făcut mai nimic de când inginerul silvic Horia Scubli este primar, scrie Sighet 247.



Consilierii locali Iuga Nicolae și Mihali Gavrilă (UNPR) au solicitat să li se comunice o situație cuprinzând toate contractele încheiate de către Primăria Sighetu Marmației și instituțiile din subordinea Primăriei și a Consiliului local, în perioada 1 iulie 2016 până în prezent, pentru:
– efectuarea de studii de releveu, expertiză tehnică, DALI, SF, PT etc.;
– consultanță în efectuarea studiilor / proiectelor mai sus-amintite.

Sighet 247 vă prezintă o analiză a acestor studii. Astfel, publicul sighetean poate observa cum se toacă degeaba banii acestora pe nimicuri și cum un consilier local, Mara Dafina Mateș (PSD), beneficiază de pe urma câtorva studii.

Din start, câteva dintre aceste studii apar ca fiind cel puțin suspecte: atât ca utilitate publică, cât și ca sumă alocată. Mai jos puteți citi în facsimil un Centralizator al acestor studii. Din păcate, Primăria și câteva instituții din subordine au comunicat incomplet datele solicitate de către cei doi consilieri, aceștia făcând o adresă de revenire pentru comunicarea completă a datelor solicitate, urmând ca aceste date să fie comunicate în săptămânile ce urmează. Dacă Primăria „a omis” câteva date esențiale solicitate din greșeală sau cu rea intenție pentru a ascunde diverse ilegalități, nu ne putem pronunța, am putea doar specula.

Consilierul local Mateș Dafina Mara este implicată direct sau indirect în realizarea a cel puțin șase studii și documentații, având diverse calități:

– realizator în totalitate al studiul, câștigând licitația prin firma proprie (SC Dafini Project SRL);
– șef de proiect;
– desenator etc.

Este posibil ca arh. Mateș Dafina să fi participat în realizarea mai multor studii, nu doar în cele șase, având în vedere că Primăria „a omis” să comunice echipa de elaborare pentru 19 dintre studiile realizate. Aceeași „omisiune” au făcut-o și alte instituții: Muzeul Maramureșan, Liceul Tehnologic „Marmația”, Colegiul Național „Dragoș-Vodă” și SPG Urbana.

Consilierul local Mateș Dafina a participat la realizarea acestor studii, fapt interzis de lege. Așadar, consilierul local Mateș Mara se află în cel mai bun caz în conflict de interese. La ședința de Consiliu local din luna februarie, consilierii locali ai PNL și UNPR i-au cerut acesteia demisia, ea refuzând să facă acest lucru, considerând că nu a greșit cu nimic.

Unul dintre studiile controversate este un DALI realizat la Creșa „Sfânta Elena” din cartierul Unirii, pentru care Direcția de Asistență socială Sighet a alocat suma de 74.000 lei pentru efectuarea acestuia, solicitând ulterior suma de 604.000 lei pentru renovarea creșei! În ședința de Consiliu local din luna februarie a.c., consilierii PNL și UNPR au blocat alocarea sumei de 604.000 lei, sesizând o posibilă încălcare a legii prin participarea consilierul local Mateș Dafina în realizarea studiului DALI în calitate de șef de proiect.

La o scurtă analiză, putem observa că anumite studii s-au făcut la prețurile reale ale pieței, în timp de altele la prețuri mult umflate. Spre exemplu, toate studiile pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea Ambulatoriului de specialitate („Policlinica Nouă”) din Spitalul municipal Sighet au costat 110.000 lei – clădire cu trei niveluri + subsol, cu zeci de cabinete medicale etc. (preț real). Însă, studiile pentru a reabilita o creșă (clădire reabilitată recent în totalitate, izolată termic, acoperiș schimbat etc.) au costat 74.000 lei! Lăsăm publicul și specialiștii să facă o comparație și să decidă dacă a fost sau nu prețul umflat pentru studiile de la creșă.

Regăsim și alte prețuri umflate, care pot fi consultate mai jos în facsimil.

„Mi se pare strigător la cer ca Primăria să cheltuie 2.371.196 lei în mandatul actualului primar pentru tot felul de studii și fantezii, în condițiile în care Horia Scubli nu este în stare să asfalteze o stradă, să întrețină un parc sau să facă ceva bun pentru oraș. Din păcate, mai trebuie să îl suportăm pe Horia Scubli la cârma orașului încă un an și trei luni, timp suficient pentru dânsul să distrugă întreg orașul”, a declarat consilierul local Nicolae Iuga pentru Sighet 247.

„Personal trag un semnal de alarmă cu privire la modul de folosire al banului public. Nu sunt de acord cu risipirea banilor sighetenilor pe tot felul de studii din care anumite firme de casă beneficiază, în timp ce orașul cade pe noi”, a declarat consilierul local Gavrilă Mihali pentru Sighet 247.

Rămâne de văzut dacă autoritățile competente se vor autosesiza sau nu în urma publicării acestui articol. Cert este că banii orașului s-au risipit pe studii și documentații, iar sighetenii s-au ales cu aproape nimic.

Sighet 247 pune la dispoziția oricui se simte lezat de cele relatate spațiu pentru publicarea unui eventual Drept la replică, fiind un portal de știri cu adevărat independent din Sighet, care are ca scop informarea corectă și completă a cititorilor săi.

Preluare Sighet 247

Te-ar putea interesa si

Medicii din Târgu Mureș au reușit să reconstruiască piciorul fetiței, strivit de un camion la Borşa

Redactie

SIGHETU MARMAŢIEI: De luni, 8 februarie, se reintră în programul normal de colectare a gunoiuui

Redactie

VIȘEUL DE JOS: S-a răsturnat într-o prăpastie cu mașina. A fost resuscitat și readus la viață după 25 de minute

Vasile Dale

2 mesaje

Hotii martie 29, 2019 at 6:01 pm

Daca te uiti pe SEAP vezi ca Inspectoratul Politiei de Frontiera din Sighet a cumparat lemne de foc in valoare de 80 000 euro „TOTAL Valoare estimata fara TVA: 359.800”
De ce asa mult, chiar ard ei atatea lemne ?

Raspunde
Stefan martie 13, 2020 at 11:40 am

Nu ard lemne , ei le revând cu acte în regulă

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult