Miercuri, 8 ianuarie, s-au împlinit 10 de activitate a Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare în Maramureș. Operaționalizarea echipajelor SMURD în județul nostru a reprezentat o etapă nouă și importantă în diversificarea misiunilor încredinţate Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș.
Personalul S.M.U.R.D. Maramureş a primit „botezul focului” încă din primele clipe de funcţionare ale serviciului, fiind chemat în ajutor la un accident rutier, cu nouă victime, petrecut în apropiere de oraşul Cavnic.
A fost o intervenţie desfăşurată împreună cu Detaşamentul de Pompieri Baia Mare şi Serviciul de Ambulanţă Judeţean. Echipajele S.M.U.R.D. – unul de terapie intensivă şi unul de prim ajutor – au plecat direct de la ceremonia de inaugurare, care urma să înceapă pe platoul din faţa Palatului Administrativ. Victimele au fost transportate la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Şi la S.M.U.R.D. Vişeu de Sus alarma a sunat chiar în timpul ceremoniei oficiale de inaugurare a serviciului. Pompierii-paramedici au salvat atunci un bărbat cu fracturi la membrele inferioare, care căzuse între stânci, într-o zonă greu accesibilă, la circa 15 kilometri de oraş. După ce salvatorii l-au purtat cu targa pe o distanţă de câţiva kilometri, bărbatul a fost transportat la Spitalul Orăşenesc din Vişeu de Sus.
De atunci, noi echipaje de prim ajutor calificat au fost operaționalizate în cadrul Pichetului de Pompieri Târgu Lăpuș, Gărzii nr. 2 de Intervenție Fărcașa, Gărzii nr. 2 de Intervenție Bogdan Vodă, Gărzii nr. 2 de Intervenție Borșa, respectiv Punctelor de Lucru Cavnic și Șomcuta Mare.
Din anul 2016, 122 de voluntari s-au alăturat personalului SMURD. 64 dintre aceștia au absolvit cursul introductiv de pregătire, iar zece voluntari au absolvit și cursul de prim ajutor calificat, descarcerare și operațiuni de salvare.
În cei zece ani de activitate medicii, asistenţii și pompierii-paramedici S.M.U.R.D. au intrat în conştiinţa maramureşenilor ca simboluri ale speranţei, ale ajutorului venit rapid în cele mai grele clipe. Personalul serviciului a fost la datorie 24 de ore din 24 şi a intervenit cu profesionalism şi promptitudine pentru salvarea celor aflaţi la nevoie.