Un focar de gripă aviară a fost descoperit la o fermă de găini din Maramureş. Robert Chioveanu, președintele ANSVSA a anunțat că proprietarul a anunțat că proprietarul fermei din Seini a anunțat faptul că îi mor găinile încă din 6 ianuarie. Două zile mai târziu, o echipă complexă s-a deplasat la fața locului. Ieri a fost confirmată virusul iar 18.000 de găini vor fi incinerate astăzi.
ANSVSA informează că este vorba despre virusul H5N8, care nu prezintă risc pentru populaţie, nefiind contagios pentru om. Autorităţile informează că situația este sub control şi au fost luate toate măsurile de combatere în focarul respectiv.
ANSVSA informează că este vorba despre virusul H5N8, care nu prezintă risc pentru populaţie, nefiind contagios pentru om. Autorităţile informează că situația este sub control şi au fost luate toate măsurile de combatere în focarul respectiv.
„În baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 și conform solicitării ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată ședința Centrului Național de Combatere a Bolilor, în videoconferință cu Prefecții din Maramureș și județele limitrofe. S-a avut în vedere gestionarea situației provocate de diagnosticarea, într-o exploatație comercială de gaini ouătoare din judetul Maramureș, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe țări europene. Pentru izolarea focarului se vor aplica măsurile specifice, care vor fi gestionate de Centrele Locale de Combatere a Bolilor din județul Maramures și județele limitrofe. La aceasta oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației”, se arată într-o informare oficială.
Măsuri de prevenţie gripa aviară
- evitaţi contactul cu păsările care prezintă semne de boală şi anunţaţi medicul veterinar;
- nu permiteţi copiilor să se joace cu păsările bolnave;
- achiziţionaţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre doar din surse autorizate sanitar-veterinar;
- separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;
- spalaţi-vă pe mâini înainte, între şi după operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic.
- preparaţi termic timp îndelungat şi la o temperatură corespunzatoare, atât carnea de pasăre cât şi ouălele; Virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70 de grade;
- spalaţi ouălele cu apă şi săpun înainte de manipulare şi apoi spălaţi mâinile cu apă şi săpun;
- nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi preparate termic.
Gripa aviară la om
La om, gripa aviară debutează brusc, cu febră mare, 39-40 de grade, dureri în gât şi de cap, dureri musculare, respiraţie dificilă ( simptomul principal prin care se diferentiază de gripa umană), tuse, frisoane, astenie, stare generală alterată.
În condiţiile apariţiei acestei simptomatologii, se impune evitarea călătoriilor şi contactul cu alte persoane pentru a limita răspândirea infecţiei, consultarea de urgenţă a medicului de familie. Pacientul va trebui să informeze pe medicul de familie cu privire la simptomele prezentate, la existenţa unui contact direct cu păsări şi la zonele în care a călătorit.
În cazul în care a existat un presupus contact cu o sursă de infecţie, starea de sănătate va fi monitorizată cel puţin 10 zile.