Maramuresul IstoricRecomandate

MARAMUREȘUL, DESFIINȚAT ÎN PRESA OLANDEZĂ – BORȘA: Întâlnește-te cu Vlad, un maramureșean care luptă împotriva „mafiei lemnului”

România găzduiește două treimi din pădurile primare neatinse din Europa. Sunt amenințați serios de o rețea necinstită, cu sprijin în justiție și administrație. La fel ca cei care rezistă. Doi pădurari au fost deja găsiți morți. Antreprenorul Vlad, care își protejează pământul familiei ca un entuziast, simte și el pericolul.

Mai întâi este tăcerea. Vlad nu este surprins. Se află pe o parte montană în extremitatea nordului României, o zonă dominată de vânători și hoți de lemn. „Personal, aș prefera să-i trag”, spune Vlad (31 de ani) când zgomotul se va termina. „Dar aceștia sunt simpli invitați. Nu veți găsi oamenii cărora le curge banii aici “.

Vlad poartă pantaloni de armată, un pulover din lână și o pereche mică de binoclu în buzunar. Iubeste padurea ca un frate. A moștenit 10 hectare de la bunicul său. În ultimii ani a fost nevoit să urmărească cum hoții se îndreaptă tot mai mult către pădurea sa. „Mafia lemnului” este ceea ce o numesc românii: o rețea de companii necinstite, hoți și gateri care este susținută de figuri puternice din sistemul judiciar și administrație. În acest fel, cele mai mari și mai vechi păduri din Europa sunt amenințate în supraviețuirea lor.

Numele real al lui Vlad este diferit. El însuși explică motivul pentru care vrea să se afle în ziar sub un pseudonim, stând pe un vârf de munte înzăpezit, de unde puteți vedea copacii tăiați ca niște chibrituri pe câmp. „Dacă nu sunt anonim, mă vor găsi”.

foto: Julius Schrank

Nu ar fi prima dată când cineva a murit în România din cauza conflictelor asupra pădurii. Raducu Gorcioai a fost găsit mort în septembrie, câteva săptămâni mai târziu Liviu Pop. Amândoi erau pădurari și amândoi probabil că au obținut – investigațiile sunt încă în curs – cu mafia din lemn. Protecții de mediu care încearcă să monitorizeze defrișările sunt bătuți. „Pentru un război ai nevoie de două părți în război”, spune Vlad, suflând nori în vârf. „Acesta nu este un război. Acesta este un sistem “.

Pentru a ajunge pe motivele familiei lui Vlad, trebuie să mergeți în munții din apropierea orașului Borșa, să traversați un râu pe partea stângă și apoi să continuați pe o pistă de căruță acoperită cu zăpadă. Cu puțin noroc veți întâlni un cerb carpatic sau o vulpe. Cu mai puțin noroc: mafia din lemn.

„Mergeți mai repede, nu vă opriți”, mormăie Vlad către șofer în timp ce trecem de o cabină de lemn lângă o grămadă de cherestea proaspăt tăiată. “Nu vreau să-mi vadă chipul.”

foto: Julius Schrank

Nu lipsește din articol povestea pădurarului uciș în Țara Lăpușului de mafia lemnului din zonă.

Jenne Jan Holtland. CONTINUARE ARTICOLULUI AICI.

Comenteaza cu Facebook

Te-ar putea interesa si

EXCLUSIV DOCUMENTE: Raport de control devastator la adresa conducerii OS Vișeu ținut ”la sertar”. RNP Romsilva prin DS Maramureș trebuia să remedieze deficiențele descoperite în 60 de zile! Credeți că așa s-a întâmplat?

Vasile Dale

FOTO: Accidente rutiere soldate cu victime la Rona de Sus şi la Bogdan Vodă

Redactie

Autoturism furat din Marea Britanie, descoperit în Poienile de sub Munte

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.