Important

VIEŢI SALVATE: Situația prelevărilor de organe și țesuturi la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

În cursul anului 2019, în cadrul Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare au avut loc prelevări de organe și țesuturi de la 15 donatori aflați în moarte cerebrală.
Potrivit medicului coordonator al Programului de Transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic primar ATI, s-au prelevat următoarele: ficat 13; rinichi 30; cord 5; plămâni 2; cornee 8; os/tendon 2.
Cel mai tânăr donator din 2019 a avut 9 ani, iar vârsta maximă înregistrată a fost de 67 de ani.
În anul 2020, până la data curentă au fost înregistrați 3 donatori, cu vârste cuprinse între 31 și 69 de ani. S-au prelevat ficat 3; rinichi 6; cord 1; cornee 4; os/tendon 1, a informat dr. Stoicovici Adriana.

Declararea morții cerebrale este un proces tratat cu maximă responsabilitate și profesionalism. Criteriile de diagnostic pentru confirmarea morții cerebrale presupun mai multe investigații de specialitate. Examinările se repetă la un interal de 6 ore, acest interval crescând în funcție de vârsta pacientului (cu cât vârsta este mai mică, cu atât intervalul de timp între cele două examinări este mai mare).
Activitatea de prelevare și transplant se realizează în scop exclusiv terapeutic. ”Prelevarea de organe, țesuturi și celule de origine umană si transplantul acestora se realizează exclusiv în scop terapeutic și în mod gratuit, fără foloase materiale. Există o mare preocupare pentru donarea de organe, deoarece sunt persoane a căror unică șansă la viață este transplantul, iar un singur donator poate salva chiar 5 vieți. Astfel că, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare există echipe medicale pregătite pentru prelevare”, a declarat dr. Vasile Pop, directorul medical al unității.

Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe și tesuturi. La nivelul unității medicale, conform legislației, există un coordonator intra-spitalicesc de transplant, dr. Stoicovici Adriana, medic șef secție ATI și un Key Donation Person (KDP) – dr. Mureșan Andrei, medic primar ATI.

Te-ar putea interesa si

SERVICIUL RUTIER MARAMUREŞ: Campanie de integrare a persoanelor condamnate pentru că s-au urcat la volan în stare de ebrietate

Vasile Dale

CAMPANIE: ”SĂRBĂTORILE SE PETREC ÎN FAMILIE. TU ȘTII UNDE ESTE COPILUL TĂU?”

Redactie

Specialiștii SJUBM, formați la filiala băimăreană a Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.