Maramuresul Istoric

SIGHETU MARMAŢIEI: Proiect de Hotărâre inițiat de consilierii locali Nicolae Iuga și Gavrilă Mihali privind desfiinţarea Poliţiei Locale

În cursul zilei de 10 iunie a.c. la secretariatul Primăriei municipiului Sighetu Marmației a fost depus un proiect de Hotărâre de Consiliu local privind DESFIINȚAREA POLIȚIEI LOCALE.

Proiectul de HCL a fost inițiat de către doi consilieri locali, Nicolae Iuga și Gavrilă Mihali.

Proiectul de Hotărâre de CL vine în urma unui val de nemulțumiri cu privire la activitatea instituției, atât din partea unor instituții din subordinea Consiliului local, dar și al cetățenilor din municipiu.

Cei doi consilieri propun desființarea Poliției locale și transferarea angajaților existenți începând cu data de 1 septembrie 2020 în subordinea SPG Urbana, Serviciul Domeniu public, în calitate de personal contractual, având atribuții de pază și verificare și supraveghere a parcărilor din municipiul Sighetu Marmației.

Niciun angajat nu rămâne șomer, însă dispar trei posturi de conducere iar salariile vor fi diminuate pentru ceilalți angajați, efectuându-se astfel economii importante la bugetul local. Oricum, foarte mulți polițiști locali sunt blocați în calitate de paznici la blocurile aflate în construcție în zona „Fux” din municipiu, însă pe salarii de polițiști locali.

Cei doi consilieri au justificat oportunitatea desființării Poliției locale, plecând de la mai multe cauze:

  • costurile salariale foarte ridicate în cadrul Poliției locale Sighet (aproximativ 3 milioane lei alocate pentru anul 2019, iar în anul 2020 sumele sunt mult mai mari);
  • restrângerea atribuțiilor Poliției locale, ca urmare a unor modificări legislative, apărute în ultimii ani – spre exemplu, în cadrul Poliției locale Sighet există Biroul „Circulație”, în condițiile în care polițiștii locali nu prea mai au atribuții în acest sens: cu excepția parcării neregulamentare, accesului pe sens interzis și a depășirii limitei de tonaj, polițiștii locali nu mai pot aplica amenzi șoferilor;
  • eficiența redusă a activității Poliției locale, precum și a beneficiilor reduse ale activității instituției pentru locuitorii municipiului Sighetu Marmației. Veniturile aduse la bugetul local din amenzile de parcare și a altor amenzi aplicate de către polițiștii locali sunt infime raportat la cheltuielile efectuate cu această instituție (salarii, carburant, echipament, întreținerea parcului auto etc.);
  • constrângerile bugetare accentuate cu care se confruntă municipiul Sighetu Marmației în ultimii trei ani și în special în anul curent, ca urmare a crizei declanșate de pandemia de COVID-19;
  • în plină pandemie de coronavirus, pe durata stării de urgență și a stării de alertă institutie în cursul anului curent, Poliția locală a fost trecută în subordinea IPJ Maramureș, iar Primăria Sighet și cetățenii nu a putut beneficia de pe urma serviciilor sau coordona acțiunile instituției, însă a plătit în continuare salariile și cheltuielile materiale către aceasta.

Acestea sunt câteva dintre motivele expuse în proiectul de Hotărâre de CL, care i-au determinat pe cei doi consilieri să inițieze acest demers de desființare a Poliției locale.

„Consider că Poliția locală Sighet s-a dovedit în acești ultimi ani ca fiind aproape inutilă, tocându-se sume imense de la bugetul local degeaba. Cu acești bani s-ar putea asfalta în fiecare an câte patru străzi care nu au văzut niciodată asfalt, cum ar fi: Dobrogeanu Gherea, Locul Târgului, Corbului, Titu Maiorescu, dr. Vasile Ilea, Valea Cufundoasă, străzi din zona Cămara, Făget, Iapa și multe altele. Astfel și Sighetul ar putea ieși din Evul Mediu în care se află. Salariile nete în Poliția locală variază între 4.500 lei (pentru cei cu studii medii – n.r.) și chiar peste 10.000 lei, ceea ce mi se pare inadmisibil”, a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Iuga Nicolae.

„Sunt profund dezamăgit de faptul că Poliția locală nu și-a exercitat atribuțiile conform legii, fugând în mod constant de răspundere și muncă. Spre exemplu, deși li s-a cerut ajutorul în mode repetat de către conducerea Mara Nord pentru a combate pirații care transportă în mod ilegal călătorii Mara Nord, polițiștii locali nu au făcut nimic în acest sens. De asemenea, aceștia nu s-au implicat nici când a fost vorba de construcții ridicate în mod ilegal, motivând că nu au atribuții. Când li s-a cerut ajutorul pentru înființarea Poliției animalelor, conducerea Poliției locale a dat aviz negativ proiectul de HCL inițiat de către mine și colegul meu Nicolae Iuga, motivând din nou că dânșii nu ar avea atribuții. Păi dacă tot nu au atribuții în niciun sens și în aproape niciun domeniu, nu se mai justifică menținerea acestei instituții care consumă foarte mulți bani de la bugetul local”, a declarat pentru Sighet 247 consilierul local Gavrilă Mihali.

Proiectul de HCL depus de către cei doi consilieri își va urma cursul juridic prevăzut de lege, va trece prin dezbatere publică și prin comisii, urmând ca în final să fi supus votului consilierilor locali sigheteni, cel mai probabil în cursul lunii iulie 2020.

Aceasta, dacă cei din Primărie nu au ca interes să îl blocheze și să îl țină prin sertare, la fel cum au făcut cu alte proiecte inițiate de către cei doi consilieri locali, cum ar fi cel privind demolarea garajelor și construirea altora noi și sistematizate, proiectul privind eliminarea SC Vital SA din Sighet, proiectul privind înființarea „Poliției animalelor” ș.a.

Sighet 247

Te-ar putea interesa si

FOTO: Casă mistuită de flăcări la Repedea

Redactie

GALERIE FOTO: Incendiu la o cabană din Vişeu de Sus

Vasile Dale

AU COMIS-O DIN NOU: Şapte persoane îşi vor reluarea carantinarea, pe o perioadă de 14 zile, cu plata cheltuielilor aferente

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.