BREAKING NEWSImportant

Cum s-a îmbogățit capitalistul liberal Ionel Bogdan din contracte cu Statul Român

În declarația de avere depusă în dosarul de candidat la alegerile parlamentare din toamna anului 2016 pe lista PNL pentru un mandat la Camera Deputaților, Ionel Bogdan nu a avut ce menționa, rubricile din formulare au fost barate cu liniuțe ori au rămas goale.

Omul era sărac, sumele menționate la veniturile obținute de pe urma activității depuse în cadrul unor firme sunt insignifiante, așa că nici nu merită menționate. Lipsesc terenurile, imobilele, autoturismele, bijuteriile și alte bunuri.

Lucrurile s-au schimbat total după nici patru ani, mai precis la 12 iunie 2020, data consemnată pe ultima declarație de avere depusă în calitate de secretar de stat în Guvernul Orban. Am parcurs-o cu interes și am constatat că demnitarul are un teren în suprafață de 1041 mp, achiziționat în 2018, o casă de 350 mp, evaluată la 180.000 de euro, ambele situate pe strada Mihai Eminescu din Baia Mare, bijuterii și ceasuri în valoare de 7.000 de euro.



În conturile deschise la Banca Transilvania și OTP Bank avea 128.000 de lei și 5.023 de euro, iar numerar deținea 35.000 lei și 54.000 euro. A menționat și un credit de 466.300 lei luat de la OTP Bank, scadent în 2048, prin programul Prima Casă.

Firme, afaceri, venituri

Veniturile realizate în anul 2019 au provenit de la firmele Kubo Internațional Consulting, unde Ionel Bogdan este director general – 64.072 lei; SC Kumar Print, manager – 13.789 lei; SC WHB Victoria Group, dividende – 47. 369 lei; Bringo Vision, dividende – 600.000 lei; Soția lui Ionel, Alexandra, a încasat 121.780 lei de la cabinetul de avocatură și 120.000 lei sub formă de dividende de la Bringo Vision.

Ionel Bogdan a întrat în firma Kubo Internațional Consulting în 2014, unde, în timp, a devenit acționar și manager, rolul său fiind „Asigurarea fundamentării activității decizionale cu privire la definirea și formularea politicii economico- sociale a entității și gestionarea eficientă a resurselor materiale, financiare, informaționale și umane în vederea realizării obiectivelor stabilite”. Așa da, am înțeles totul.

Din 2017 până în 2019 a fost manager marketing la Kumar Print SRL Baia Mare, iar între 2013-2015 a ocupat funcția de director vânzări la Bringo Vision Baia Mare, unde a rămas acționar. De asemenea, este asociat unic la SC WHB Victoria Group.

În 2019, după ce a fost numit secretar de stat, s-a retras de la Bringo Vision, locul său fiind luat de soția Alexandra care conduce bine afacerile firmei, dovadă dividendele încasate pe anul trecut.

Contracte cu dedicație cu instituțiile statului

În 2017 Ionel Bogdan devine președinte al PNL Maramureș, „cel mai tânăr” din țară, cum îi place să se laude. O fi cel mai tânăr, dar a demonstrat că e și unul dintre cei mai hrăpăreți liberali. Odată cu ocuparea funcției respective a început și ascensiunea firmei sale Kubo Internațional Consalting.

E bine să pomenim că a ieșit „la încălzire” încă din 2016, atunci când consăteanul său, Zamfir Ciceu, președintele CJ Maramureș, i-a pus în brațe contractul de publicitate pentru deja celebra groapă de gunoi ce urma să se construiască în Fărcașa. Un „tort” de 1,2 milioane de lei, din care firma lui Ionel a luat cea mai groasă felie. Că o fi împărțit-o și cu alții nu avem de unde ști doar bănui, dar sigur banii au ajuns unde trebuie, iar depozitul de deșeuri, după patru ani de la începerea și încheiere „publicității” încă nu e funcțional, asta și datorită prestației lui Ciceu, de departe cel mai slab președinte de CJ din istoria județului.

Având experiența acumulată în prima firmă unde a lucrat, Loading Media, „specializată” în contracte cu primăriile din județ, dar și cu alte instituții de stat, Ionel a continuat să acționeze în acest domeniu. Loading și-a schimbat numele în Trencadis, firma aceea pe care alpinistul liberal Cristian Niculescu Țâgârlaș o promova, „dezinteresat”, desigur, pe munții pe care îi escalada. Terenul a rămas liber după ce Radu Negulescu, binefăcătorul său, a trecut la alt nivel, tot de stat: ministere, agenții guvernamentale, instituții deconcentrate etc, că nu degeaba a lucrat pe brânci în prima campanie prezidențială a lui Iohannis, la subsol, în „divizia” online.

Și Ionel și-a lărgit sfera de activitate, ajutat de același Negulescu, dar și de colegii săi, președinții liberali ai organizațiilor județene. Liberalii au vechime în domeniu, la ei este o lege nescrisă care îi „obligă” pe miniștrii, secretari de stat, șefi de agenții sau de instituții deconcentrate să lucreze doar cu anumite firme, fidele PNL. Așa au reușit să pună în funcție circuite interne prin care o bună parte din banii publici alocați unor proiecte să rămână în familie.

Kubo, 70 de contracte de peste 6 milioane de lei!

A fost cam lungă introducerea, dar necesară ca să înțelegem mai bine faptele. Am în față o listă cu 70 de contracte pe care Kubo, firma lui Ionel Bogdan le-a încheiat cu primării din întreaga țară. Cu foarte mici excepții, administrațiile respective sunt conduse de primari liberali. Pe coloana cu valoarea lucrărilor pentru care s-a bătut palma între beneficiar și executant, sar în ochii multe cifre identice. Asta înseamnă că firma a livrat același „produs” în mai multe locuri, doar că în „planul cadru” s-a înlocuit numele localității. E drept că aveau experiență de pe vremea când făceau site-uri pentru primării, de fapt un singur site multiplicat de câteva sute de ori și livrat la tot atâtea localități, majoritatea cu prețuri șablon.

Contractele pe stil nou erau făcute pentru: servicii de consultanță la diferite aplicații de finanțare, consultanță pe achiziții de bunuri, pe proiecte cu finanțarea europeană, studii de fezabilitate etc. Campionul achizițiilor de servici de la Kubo este primarul orașului Cugir, liberalul Adrian Ovidiu Teban, care a încheiat șase contracte cu valori cuprinse între 15.000 și 130.000 lei!

Interesante sunt și achizițiile comandate de primăria Jichișul de Jos (Cluj) cu trei contracte, toate având valoarea de 132.500 lei. Și tot în județul Cluj, ceva mai spre est, la Tritenii de Jos, găsim două contracte de fix… 132.500 lei fiecare. Alte primării cu achiziții identice: Ghurghiu, Geaca, Borșa (2) (Cluj), Călățele, Somova, Lehliu Gară în valoare de 132.500. Aici se înscriu și trei comune maramureșene, Călinești (modernizare și extindere iluminat public), Ruscova (studiu SF) și Șișești (servicii de consultanță pentru investiții finanțate prin PNDL).

Toate sunt contracte încheiate de primării cu firma Kubo în perioada 2017-2020, valoarea acestora depășind binișor suma de 6 milioane de lei, cam 1,2 milioane de euro.

Nici Bringo Vision Baia Mare, firma de la care familia Bogdan a încasat anul trecut dividende de 720.000 lei, n-a dus lipsă de contracte cu instituțiile publice. Trei Comisariate Regionale pentru Protecția Consumatorilor – Iași, Cluj, Ploiești – au apelat la serviciile firmei, valoarea contractelor fiind de 54.810, 63.945 respectiv 54.810 lei, dar și Direcția Generală de Poliție Locală Sector 3, care a comandat servicii de 54.810. Nu am săpat mai adânc din lipsă de timp, dar n-au intrat zilele în sac.

Încredințare directă în locul licitațiilor

Toate cele 70 de contracte au fost încheiate prin încredințare directă, licitațiile lipsind cu desăvârșire. Cum Dumnezeu de toate primăriile au apelat la serviciile firmei lui Ionel Bogdan, asta numai liberalii cu funcții mari o pot ști. Cred că nu mai trebuie să demonstrăm că șeful liberalilor maramureșeni mergea la primării cu recomandare „de sus”, i se deschideau ușile, se semnau rapid contractele și se aștepta ziua când banii intrau în cont. Cineva spunea că au fost cazuri când primarilor li se livra toată hârțogăria aferentă deodată cu semnarea contractului. Dacă tot erau pe stoc…


Oare câte firme de profil au fost împiedicate astfel să participe cu șanse egale la adjudecarea unor contracte de care aveau nevoie ca de aer? Ce fel de „liberalism economic” pune în practică liderul unei filiale PNL? De ce sunt favorizați politicienii din mediul de afaceri să obțină contracte cu instituțiile statului?

Ionel Bogdan defilează în campania electorală cu promisiunea că el știe cum să aducă în Maramureș o sumă astronomică pentru investiții. Se poate, că n-ai cum să-l contrazici, în domeniul SF orice e posibil. Dar, în viața reală, Ionel Bogdan ne-a demonstrat că știe periculos de bine cum să „atragă” spre conturile sale sume importante din banii publici. Asta e sigur, restul e doar poveste…

Am adunat banii pe care familia capitalistului liberal Ionel Bogdan i-a încasat în anul 2019 de la firmele proprii sau de la cele unde este acționar. A rezultat o sumă frumușică, 852.861 lei, cam 170.000 de euro la „cursul liberal” de 5 lei pentru 1 euro. Dacă punem la socoteală că și casa de pe strada Mihai Eminescu este construită pe un teren cumpărat (în 2018), de când Ionel este președinte de partid, nu putem decât să ne minunăm de realizările de excepție în domeniul personal. Dacă alții, abilitați, nu se întreabă măcar cum e posibil așa ceva… rămânem noi cu mirarea.

PS. Apropo de casa de pe Eminescu, evaluată de unii la 180.000 iar de alții la 200.000 de euro. Se vorbește prin urbe că proiectanții lucrării umblă și azi după banii pe care trebuiau să-i primească de la beneficiar, conform înțelegeri. Și iar ne cuprinde mirarea. La atâta bănet încasat… se poate, domnu’ Ionel?

Grigore Ciascai

Te-ar putea interesa si

PENTRU AMENINŢARE: Ordin de protecție provizoriu emis de polițiștii băimăreni

Redactie

VIDEO. Cine sunt slovacii care au plănuit un omor la comandă și au traficat droguri în valoare de 22 milioane de euro? Capturați într-un hotel din Satu Mare

Vasile Dale

Prapad in Maramures. Zona statiunii Izvoare devastata de furtuna. Baia Mare sub ape. O femeie ranita (Foto/Video)

Vasile Dale

3 mesaje

mo septembrie 22, 2020 at 9:52 am

Bravo domnule Ciascai, la asta nu m-am asteptat…

Raspunde
observator septembrie 22, 2020 at 7:31 pm

Dom Vasile , ai uitat sa mentionezi , ca imediat ce a ajuns presedinte liberal de organizatie , capitalistu tractorist si-a angajat rudele in posturi la stat , in conditiile in care Orban chitaia despre rudele angajate ale putregaiurilor comunisto-psdiste actuale .Cel mai tanar presedinte de organizatie , face politica la crasma Millenium impreuna cu alti lideri pnl , pe care insusi membrii pnl ii detesta . Politica facuta intr-un mic cerc organizat , care sub alte forme se numeste si grup mafiot . Votatii pe mizerii astia si vedeti ce v-asteapta . Si ailalti din celelalte partide is tot mizerabili. Oferta electorala Maramureseana si Baimareana pute a coruptie, de-a dreptul. Tractoristi , sculeri-matriteri , imbecili si curve se inghesuie pentru un loc la stat, un post de consilier cat de cat , la supt banul public , pe cand ceilalti care sunt taxati la sange , cauta calea cea mai scurta de a parasii Romania . Trebuie sa fii chiar tampit sa crezi in ratatii astia si sloganele lor imbecile . Ni se spune sa mergem la vot , dar chiar n-ai cu cine vota . Pot pleca toti tinerii din tara , Romania e pierduta urmatoarea suta de ani . Cine-i tampit sa ramana sa hraneasca din bani publici tot felul de impostori , escroci si needucati. A sosit generatia Iliescu la putere , tinerii care atunci, la Revolutie, aveau varsta de 10 , 15 ani au vazut Romania jefuita la propriu pina in anii 2000 , si cu asta au ramas in creier – lumea-i naiva si poate fi prostita si dupa aceea jefuita . Astia-s generatiile care urmeaza sa conduca Romania . Agramati , inculti , prosti si cu o nesatula dorinta de a face bani de pe urma politicii. Caci de altceva nu-s in stare , ca-s impotenti din toate punctele de vedere. Daca iei un politician din asta , si-l pui in strada , fara o parghie politica , moare de foame , ajunge sa spele parbrize in intersectii la semafor . Astia-s candidatii romani . Put a hoit , in realitate .Succes la vot !

Raspunde
Nd nd septembrie 23, 2020 at 12:47 am

Felicitări pt articol. Insfârșit avem și presa în mm care nu e copy Paste. Și. Nu ma refer la emm… Ca aia nu cred ca au ceva legat de presa în codul caen. Și nici nu exista cod pt ce fac ei:))… Felicitări încă odată!

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult