Important

VIOLENŢĂ DOMESTICĂ ÎN MARAMUREŞ: Trei ordine noi de protecţie provizoriu şi o nerespectare a măsurilor dispuse prin ordin de protecție

În weekend-ul 26-27 septembrie a.c., poliţiştii de ordine publică au emis trei ordine de protecţie provizoriu pe numele a trei bărbaţi.

Aceştia au vârste cuprinse între 30 şi 58 de ani şi sunt din Sighetu Marmaţiei, Şomcuta Mare şi Rozavlea.

Bărbaţii sunt cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de violenţă în familie, iar unul dintre aceştia şi pentru ameninţare.

Totodată, un alt bărbat de 38 de ani din Sighetu Marmaţiei este cercetat cu privire la infracţiunile de nerespectarea măsurilor dispuse prin ordin de protecție, lovirea sau alte violențe și amenințare.

În fapt, acesta a încălcat prevederile Sentinței Civile, având ca obiect Ordinul de Protecție emis împotriva lui de către Judecătoria Sighetu Marmației, deplasându-se la locuința victimei, agresând-o şi ameninţând-o, provocându-i o stare de temere.

Măsuri violență domestică

Ești furios, simți că ești cuprins de furie, că nu te poți stăpâni? Părăsește locuința! În mod repetat simți că furia te cuprinde? Apelează la un specialist! Știi că atunci când consumi alcool ești agresiv? Renunță la alcool! Prin violență nu rezolvi nimic! Poți în schimb să curmi viața cuiva drag fără să ai această intenție.
Află că lovirea sau orice acte de violență este infracțiune și poți fi pedepsit cu închisoarea pentru o perioadă de până la 5 ani, în funcție de leziunile pe care i le-ai provocat victimei. Iar dacă în urma loviturilor victima moare pedeapsa e cu închisoarea de până la 20 de ani.
Reține! Pedepsele se majorează cu o pătrime dacă faptele sunt comise asupra unui membru al familiei.
Ultimele modificări legislative prevăd că, dacă pe numele tău a fost emis un ordin de protecție provizoriu de către polițist sau un ordin de protecție de către instanță și îl încalci, riști pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
De asemenea este bine să știi că victima nu mai e singură. Dacă solicită ordin de protecție provizoriu, beneficiază obligatoriu de asistență juridică.

Ești agresată acasă? Sună la 112 sau fă o plângere la poliție! Vorbește cu cineva în care ai încredere. Mergi la un medic pentru îngrijiri medicale, dacă e cazul. Solicită eliberarea certificatului medico-legal de la cel mai apropiat serviciu de medicină legală, dacă e cazul. Contactează Serviciul Public de Asistență Socială sau D.G.A.S.P.C. pentru a te informa cu privire la serviciile gratuite de care poți beneficia. Solicită Judecătoriei emiterea unui ordin de protecție dacă viața și integritatea ta fizică sau psihică ori libertatea îți sunt puse în pericol.
Și nu uita de Ordinul de protecţie provizoriu care poate fi emis de către poliţişti pe o perioadă de 5 zile. Acesta poate fi emis la fața locului, pe baza evaluării situaţiei de fapt care rezultă din probele obţinute și formularul de evaluare a riscului.
Și reține, dacă soliciți ordin de protecție provizoriu, beneficiezi obligatoriu de asistență juridică.
Și viața ta contează!

Te-ar putea interesa si

Petre Daea a refuzat ceapa gratis oferită de agricultorii români la un târg. A plătit produsele cu preț mai mare decât cel cerut: „E munca dumitale”

Vasile Dale

OASPETE SPECIAL: Ofițerul patruped Snow în vizită la grădinița „Ion Creangă” din Baia Mare

Redactie

Primul parc industrial din Maramureș va fi construit în zona Baia Sprie

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.