EvenimentMaramuresul Istoric

VINE CRĂCIUNUL: Pestă porcină africană confirmată şi în Săpânța

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară, în sistem online, după suspiciunea unui caz de pestă porcină africană la un porc domestic provenit dintr-o gospodărie în localitatea Săpânța.

Până la confirmarea virusului de către laboratorul de specialitate din București, exploatația a fost plasată sub supraveghere sanitară și a fost efectuată ancheta epidemiologică.

Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezența virusului pestei porcine africană la porcul domestic din exploatația non-profesională.

”Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș a aprobat planul de măsuri, inclusiv dezinfecția preliminară și intermediară, respectiv catagrafierea zonei. A fost impusă interdicția de a se scoate din exploatație furajele pentru animale. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție, în jurul focarului pe o suprafață de 3 km, zonă care include doar localitatea Săpânța.

Zona de supraveghere stabilită în jurul focarului are o suprafață de 10 km și include: Remeți, Teceu Mic, Sarasău, Câmpulung la Tisa, Iapa și Valea Hotarului.

De asemenea, s-a procedat la dezinfecţia adăposturilor, a platformei de dejecţii, a căilor de acces, a materialelor şi ustensilelor posibil contaminate. La intrarea și ieșirea din zona de protecție au fost instituite filtre rutiere.

Alte măsuri luate prevăd asigurarea dezinfectoarelor individuale la nivelul exploatațiilor, asigurarea subtanțelor necesare pentru efectuarea dezinfecției. Mijloacele de transport vor fi dezinfectate de către personal instruit și dotat cu dezinfectoare portabile la ieșirea și intrarea din târguri de legume, piețe sau de alte produse”, a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Mişcarea animalelor din zona de protecţie este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizarea autorităţii veterinare locale. Pentru animalele din zona de protecție se efectuează, zilnic, supravegheri clinice și inspecții de către echipe alcătuite din medici veterinari și personal auxiliar din cadrul unității locale.

Echipele de inspecţie pot fi suplimentate în funcţie de necesitate cu reprezentanţi ai unității locale, personal auxiliar şi medici veterinari oficiali. Mişcarea animalelor din zona de supraveghere este restricţionată astfel: deplasarea şi transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu excepţia cazului în care sunt avizate de autoritatea veterinară locală.

Această interdicţie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe şosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fără descărcare sau oprire; poate fi acordată o derogare în cazul porcilor destinaţi tăierii, care provin din exteriorul zonei de protecţie şi se îndreaptă spre un abator situat în zona menţionată anterior pentru tăiere imediată. Niciun animal domestic nu poate intra sau ieşi dintr-o exploataţie în cursul primelor şapte zile fără autorizarea autorităţii veterinare locale. La nivelul Unității Operaționale Locale a Comitetului Local de Combatere a Bolilor Maramureș este asigurat stocul de echipamente și materiale pentru intervenție și aplicarea măsurilor specifice în focarul de pestă porcină africană. Vor fi întocmite documentele pentru despăgubire în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.

Virusul pestei porcine africane nu afectează oamenii și nu există risc de îmbolnăvire, dar are un impact la nivel social și economic în zonele cu boala confirmată.

Te-ar putea interesa si

RUTIERE: Impact soldat cu victime la Cătălina, bărbat reținut pentru comiterea mai multor infracțiuni

Redactie

Protest al medicilor veterinari din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș

Redactie

CRIZA CARBURANŢILOR: Un șofer din Baia Mare a filmat cum era țepuit la pompă, într-o benzinărie. „De unde a scos suma asta de plată?”

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.