Important

Secretarul de stat al Ministerului Fondurilor Europene susține proiectele Maramureșului

Sâmbătă, 30 noiembrie 2020, a avut loc o întâlnire de lucru între conducerea Consiliului Județean Maramureș, președinte Ionel Bogdan, vicepreședinte Doru Lazăr, și secretarul de stat Carmen Moraru, Ministerul Fondurilor Europene. La discuții a fost prezentă și Claudia Breban, director executiv al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte.
Discuțiile s-au axat pe atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea județului. Liniile de finanțare care prezintă interes pentru Maramureș sunt pe domeniile de infrastructură rutieră și aeriană, introducerea gazului, apă-canalizare, turism, deșeuri menajere, dar și învățământ și sănătate.

Una dintre preocupările președintelui Ionel Bogdan este cea legată de sincopele apărute în derularea proiectului Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID). ”Lucrările care mai trebuie executate vor fi scoase la licitație urmând să se facă proiectare cu execuție. Avem nevoie de experți bine pregătiți pentru a nu mai întâmpina disfuncționalități în finalizarea acestui proiect”, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș.

În cursul săptămânii va fi depusă cererea de finanțare pe programul operațional de infrastructură mare (POIM) pentru realizarea unui nou terminal la Aeroportul Internațional Baia Mare, valoarea acestuia fiind de 309 milioane lei. Totodată, de o importanță majoră pentru judeţ este și întocmirea documentelor necesare în vederea obținerii de fonduri europene pentru realizarea centurii de ocolire a municipiului Baia Mare și Sighetu Marmației, a orașului Vișeu de Sus, precum și realizării drumurilor expres Baia Mare – Satu Mare și Baia Mare – Jibou.



”Dezvoltarea infrastructurii aeriene, dar și rutiere duce automat la atragerea unui număr ridicat de turiști. Trebuie să valorificăm potențialul pe care îl avem pe acest segment. Turiștii vor fi încântați să descopere frumusețea acestui colț al țării dacă vom ști să le oferim pachete atractive pentru a petrece un sejur în Maramureș, Avem pârtii de schi, trasee montane, biserici de lemn, trebuie însă puse în valoare”, a subliniat Ionel Bogdan. Un alt proiect important este și construirea unui spital modular în municipiul Baia Mare.

Secretarul de stat a fost interesat de pașii care s-au făcut în privința proiectelor privind introducerea rețelei de gaz în Maramureș, precum și a dezvoltării rețelei de apă-canal. Carmen Moraru a apreciat inițiativa președintelui Ionel Bogdan în acordarea de asistență primarilor interesați să implementeze astfel de proiecte pentru a încheia parteneriate între unitățile administrativ-teritoriale astfel încât să se obțină un punctaj maxim pentru atragerea de fonduri europene. De asemenea, un parteneriat importanta a fost încheiat cu unitățile școlare din județul Maramureș pentru achiziționarea tabletelor și a tablelor inteligente.

Secretarul de stat a promis că va sprijini județul acordând consultanță astfel încât toate proiectele să fie finanțate. ”Mă bucură entuziasmul și puterea dumneavoastră de muncă. Sunt ferm convinsă că vom avea o colaborare fructuoasă în următoarea perioadă”, a spus Carmen Moraru.

Te-ar putea interesa si

Peste 4200 de sancţiuni aplicate de poliţiştii maramureşeni în luna noiembrie a acestui an

Redactie

Accidente rutiere în Pasul Prislop și Ardusat. Șoferi beți prinși în Borșa și Baia Mare

Vasile Dale

Polițiștii maramureşeni ne așteaptă la Ziua Porţilor Deschise

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult