Azi, 3 decembrie 2020, a avut loc ședința extraordinară a Consiliului Județean Maramureș. În conformitate cu prevederile OUG nr. 201/23 noiembrie 2020, care permite orientarea economiilor înregistrate la finanțarea unor cheltuieli descentralizate spre alte categorii de cheltuieli, suma de 7,7 milioane lei neconsumați în programul ”Laptele și cornul” a fost transferată Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. De altfel, spre acest segment al asistenței sociale au mai fost direcţionate sume consistente, în cadrul altor două rectificări bugetare realizate în ultimele ședințe de consiliu.
”E nevoie de coerență legislativă în acest domeniu al finanțării DGASPC-urilor, precum și pentru alocarea fondurilor necesare plăților asistenților persoanelor cu dizabilități. De anul viitor Guvernul va avea în vedere acest lucru”, apreciază președintele Consiliului Județean, Ionel-Ovidiu Bogdan.
Totodată, s-a propus și aprobat suplimentarea sumelor destinate finanțării serviciilor de supervizare a lucrărilor de construcții aferente obiectivului de investiții Construirea Depozitului Ecologic Sârbi. Aici sunt incluse: actualizarea documentației tehnice pentru restul de executat, inclusiv măsurile de stabilizare a amplasamentului. Cuantumul total al sumei vizate este de 3464,59 mi lei cu angajament multianual de distribuție a sumelor până în anul 2023.
De asemenea, s-a introdus la categoria investiții realizarea Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiții Varianta de ocolire Baia Mare în valoare totală de 1462,14 mii lei. Proiectul este realizat în parteneriat cu Municipiul Baia Mare, urmând ca săptămâna viitoare municipalitatea să aloce o sumă similară pentru acest obiectiv. Studiul de Fezabilitate va fi scos la licitație tot săptămâna viitoare, în așa fel încât Maramureșul să fie printre primele județe care aplică pentru acest proiect, sporindu-și astfel șansele de finanțare.
Un alt proiect aprobat azi vizează creșterea gradului de digitalizare a unităților de învățământ, prin achiziționarea de echipamente și servicii de conectare și acces internet, grație unui parteneriat dintre Consiliul Județean Maramureș și 49 de școli din județ. Acestea vor fi dotate cu table inteligente, laptop-uri pentru cadrele didactice și tablete pentru elevi. ”Noi ne-am asigurat că nu va exista o dublă finanțare, pentru a nu ne suprapune cu alte programe în derulare prin care copiii primesc tablete”, a afirmat președintele Ionel-Ovidiu Bogdan.
Au fost aprobate măsurile privind realizarea a două importante obiective de investiții în infrastructura județului: Drumul Expres Baia Mare-Jibou și Varianta de ocolire Sighetu Marmației. Realizarea Drumului Expres Baia Mare-Jibou va asigura conectivitatea municipiului Baia Mare cu orașul Jibou din cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Vest, precum și a localităților din lungul aliniamentului drumului expres, la rețelele principale de transport din România și din țările vecine.
Realizarea Variantei ocolitoare a municipiului Sighetu Marmației va îmbunătăți fluxul de trafic, va reduce timpul de călătorie și va deschide spre investitori zona Maramureșului Istoric. Ambele obiective de investiții vor avea ca efect o creștere a calității vieții comunităților situate în zonele adiacente.