BREAKING NEWSImportant

Deputatul PSD Gabriel Zetea a votat împotriva proiectului Guvernului privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021

Marți, 23 februarie 2021, în cadrul ședinței Comisiei de buget-finanțe a Camerei Deputaților, deputatul PSD Maramureș, Gabriel Zetea a dezbătut alături de colegii parlamentari ”Legea privind aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021”. Acest proiect de lege care a primit aviz negativ din partea Consiliului Economic și Social (CES), nu a primit nici votul membrilor social-democrați din cadrul Comisiei de buget-finanțe. În decizia lor, aceștia au ținut cont de avizul nefavorabil dat de CES dar și de o serie de motive.

Astfel, legiuitorul trebuia să preia în proiectul de Lege toate observațiile Ministerului Justiției iar proiectul face abstracție de opiniile partenerilor sociali, fiind o abatere de la principiul transparenței. Potrivit acestui proiect, plafoanele nu favorizează creșterea economică ci scade nivelul de trai, nu asigură funcționarea eficientă a instituțiilor statului și nu permit adoptarea salariului minim brut de 2.400 de lei. Mai mult, deficitul bugetar în 2021 și creșterea datoriei publice generează efecte sociale drastice iar prevederile proiectului de Lege duc la înghețarea salariilor, a pensiilor și reducerea subvențiilor pentru transportul elevilor.

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri acest proiect de lege cu 179 voturi „pentru” şi 135 „contra”. Potrivit proiectului Guvernului, plafonul soldului bugetului general consolidat exprimat, ca procent în Produsul intern brut, este în anul 2021 de 7,16%, iar în anul 2022 de 5,84%, iar plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat exprimat ca procent în Produsul intern brut este de 9,8% în anul 2021 şi de 9,1% în anul 2022. În ceea ce privește plafonul privind datoria publică, conform metodologiei Uniunii Europene pentru sfârşitul anului 2021, este de 52% din Produsul intern brut. Bugetul general consolidat pentru anul 2021 prevede cheltuieli în valoare de 397.515,3 milioane lei, din care cheltuieli de personal 109.511,7 milioane lei.

Înaintea votului dat în Parlament, deputatul PSD Maramureș Gabriel Zetea a avut o intervenție în plenul Camerei, cerând ca acest proiect să fie respins, pentru a respecta recomandările Consiliului Fiscal şi avizul negativ al Consiliului Economic şi Social.

”Am cerut colegilor deputați respingerea proiectului de lege referitor la aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal bugetar pe anul 2021 pentru că se bazează doar pe tăierea cheltuielilor care ar produce efecte sociale drastice și nu pe recuperarea arieratelor sau reoganizarea ANAF. Am subliniat că înțelegem cu toții momentul greu prin care trece România, criza sanitară care a generat o criză economică și faptul că e nevoie de o ajustare fiscală și de o consolidare fiscală importantă. Propunerea pe care Guvernul o face prin Legea Bugetului și prin Legea plafoanelor, respectiv această consolidare fiscală realizată exclusiv pe tăierea cheltuielilor fără să facă creșteri de venituri pentru populație este nerealistă. I-am rugat pe colegii să analizeze prin prisma personală și nu ca un ordin de partid acest proiect de lege și să îl respingem, ținând cont și de recomandările Consiliului Fiscal și ale Consiliului Economic şi Social”, a declarat parlamentarul social-democrat de Maramureș, Gabriel Zetea.

Te-ar putea interesa si

8 MARTIE: Poliţiştii din Baia Mare şi Vişeu de Sus au oferit flori doamnelor şi domnişoarelor aflate în trafic (FOTO, VIDEO)

Vasile Dale

REVOLTA IN BAIA MARE: LICEENI DE LA SINCAI SI LUCACIU AJUNSI LA SPITAL DUPA BANCHETUL DE LA CARPATI (PREMIERA/ACTUALIZARE)

Vasile Dale

HOŢI POFTICIOŞI: Mai mulţi tineri din Coltău au furat produse de carne de 3.500 de lei

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.