Important

EXPOZIŢIE: Mărțișoare vechi şi noi, la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

Mărțișorul este una dintre cele mai frumoase tradiții maramureșene. Originea lui străveche a dat naștere mai multor legende, toate bazate pe lupta dintre bine și rău.

De-a lungul vremii, mărțișorul a căpătat diverse forme, de la bănuți de aur sau argint la adevărate opere de artă, însă mereu și-a păstrat șnurul împletit dintr-un fir alb și unul roșu, simboluri ale înțelepciunii și vieții.



Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș vă invită să participați la o incursiune în istoria acestui simbol tradițional al primăverii, vizitând expoziția ”Timpul mărțișorului”, în perioada 1 martie – 31 martie 2021.

Conceptul microexpoziției ”Timpul mărțișorului” pornește de la credința populară pentru care mărțișorul are o funcție magică, protectoare, într-un prag temporal important – primăvara, precum și o funcție festivă, care marchează o dată importantă din calendarul popular – 1 martie.

Precum odinioară, omul din popor agăța ici colo în pomii din ogradă șnurul alb-roșu, vizitatorul este întâmpinat, în mod simbolic, de un copac ornat cu o ploaie de mărțișoare contemporane, lucrate manual.

Prin intermediul punerii în scenă, a microexpoziției, povestea continuă cu un scurt istoric al esteticii și implicit a comportamentului social ce a amanetat micul obiect de podoabă culturii de consum, din a doua jumătate a secolului XX.

Regăsim expuse mărțișoare tipice anilor 1960 – 1980: ancore, potcoave, hornari, inimi – simboluri ale norocului, dragostei, speranței, broșe din anii 1980 – 1990, oferite de comerțul în care se impunea importul și nu în ultimul rând, miniaturi din ceramică, sticlă sau broderii, realizate cu migală de către meșteri populari și artiști plastici de secol XXI, toate acestea fiind suportul nostalgic a ceea ce a însemnat și înseamnă mărțișorul.

Te-ar putea interesa si

IGPR, despre digitalizarea Poliției Rutiere

Redactie

INSP a actualizat definițiile de caz pentru COVID. 13 categorii de persoane, testate

Redactie

Vernisarea lucrărilor de atestat ale elevilor Colegiului de Arte Baia Mare – secția arhitectură și design

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult