Eveniment

MASĂ ROTUNDĂ PE TEMA AVIAȚIEI ÎN CADRUL PROIECTULUI MOBI

Peste 50 de experți, factori interesați și parteneri din cadrul proiectului „MOBI – Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region – Infrastructură de graniță modernă pentru o regiune Carpatică de succes”, finanțat în cadrul programului HUSKROUA ENI CBC 2014-2020 s-au întâlnit, ieri, 25 februarie 2021, în sistem on-line la o masă rotundă pe tema aviației.

În deschiderea evenimentului organizat de Consiliul Județean Maramureș a fost transmis un mesaj video din partea președintelui Ionel Ovidiu Bogdan, iar vicepreședintele Doru Alexandru Lazăr a punctat principalele obiective ale părții române din cadrul proiectului. Au mai transmis saluturi de susținere președintele Consiliului Regional Zakarpattia (Ukraina), Oleksiy Petrov, președintele Adunării Generale a județului Szabolcs-Szatmar-Bereg, Oszakár Szeszták, președintelele regiunii Kosice, Rastislav Trnka și secretarul general al Asociației Europene a Regiunilor Transfrontaliere, Martin Guillermo Ramirez.

“Unul din obiectivele principale pe care le dorim atinse în cadrul acestui proiect e elaborarea unui Plan de mobilitate în cadrul regiunilor partenere, pe care, mi-l doresc unul foarte bine fundamentat și cu un impact pe termen lung în comunitățile noastre.
“CBC Plan de mobilitate” care va fi realizat în comun de toți partenerii din proiect, având un impact major asupra strategiilor viitoare în domeniul conectivității transfrontaliere reprezintă, în viziunea noastră, piatra de temelie în dezvoltarea coerentă a planurilor regionale de transport. Odată ce acest plan va fi conturat și bine definit, vom putea spune că avem o viziune comună asupra îmbunătățirii și dezvoltării mobilității din regiunile noastre”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Alexandru Lazăr în cadrul mesei rotunde.

Județul Maramureș a prezentat în cadrul mesei rotunde “Situația Aeroportului Internațional Maramureș – necesități și perspective”, prin directorul de dezvoltare al aeroportului, Ionuț Caraba. De asemenea, s-au diseminat informații de către reprezentanții aeroporturilor din Nyregyhaza (Ungaria), Svidnik (Slovacia), Satu Mare (România) și Uzhhorod (Ucraina),

Experții și reprezentanții ucraineni și-au axat prezentările pe procedurile vamale pentru transportul aviatic, perspectivele de conectivitatea aviatică din regiunea Lviv și provocările actuale și perspectivele de dezvoltare până în anul 2023 în regiunea carpatică ale Aeroportului Internațional “Leonid Kadeniuk” din Cernăuți.

Proiectul ”MOBI Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region – Infrastructură de graniță modernă pentru o regiune Carpatică de succes”, aprobat spre finanțare în cadrul Programului Transfrontalier Ungaria – Slovacia – România – Ucraina HUSKROUA ENI CBC 2014-2020 – apelul 2, încadrat în obiectivul tematic 7, „Îmbunătățirea accesibilității regiunilor, dezvoltarea de rețele şi sisteme de comunicare şi transport sustenabile şi cu impact redus asupra climei”, prioritatea 1 „Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru a îmbunătăți mobilitatea persoanelor şi bunurilor”, vizează îmbunătățirea mobilității transfrontaliere a persoanelor și a bunurilor pentru a crea o platformă durabilă de cooperare între entități profesionale transfrontaliere de transport, în vederea optimizării serviciilor și infrastructurii de graniță în regiunile partenere.

Obiectivele specifice ale proiectului constau în realizarea unei abordări strategice a dezvoltării sustenabile și eficiente a transportului și infrastructurii de graniță, dar și dezvoltarea unei infrastructuri de graniță bazată pe transport eficient, conectivitate frontalieră, dezvoltarea de studii de fezabilitate și proiecte pilot de infrastructură. Un alt obiectiv specific urmărește îmbunătățirea serviciilor pentru populație și companii de transport în regiunile de graniță din Ungaria, Slovacia, România și Ucraina. Bugetul proiectului aferent județului Maramureș este de 150.000 de Euro, iar durata de implementare este de 36 de luni, începând cu februarie 2020.

Informaţii suplimentare: Claudia Breban – manager proiect [email protected] sau Gheorghe Paul Szaniszlo – expert comunicare proiect MOBI [email protected]

Te-ar putea interesa si

Alarmă în zona Finteuşu Mic – Arieșul de Pădure: Salvamontiştii caută în pădure un tânăr care vrea să se spânzure. A fost găsit dormind în podul unei case (actualizare)

Redactie

EXCLUSIV, FOTO, VIDEO: Bărbat decedat găsit într-o maşină, în spatele unui bloc din Baia Mare (ACTUALIZARE)

Vasile Dale

FOTO / ACTUALIZARE: Pieton lovit pe trecere, în zona Semilună

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.