Includerea drumurilor expres Baia Mare – Satu Mare și Baia Mare – Jibou în Planul Național de Recuperare și Reziliență, precum și Hotărârile de Consiliu adoptate în cadrul ședinței de astăzi, prin care se finanțează drumuri județene și comunale, au fost temele principale ale conferinței de presă susținută de Ionel Bogdan, președintele CJ Maramureș.
Excedentul anual al bugetului Judeţului Maramureş, rezultat la încheierea exerciţiului bugetar pe anul 2020, repartizarea pe destinaţii a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru drumuri judeţene şi comunale, aprobarea cotizațiilor ce se plătesc de către Consiliul Județean Maramureş pentru diferite structuri asociative și stabilirea structurilor sportive de performanţă de prim eşalon care pot beneficia de finanţarea programelor sportive s-au aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean de astăzi.
Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș, a declarat: ”Din primele zile de mandat la președinția Consiliului Județean am muncit intens la două proiecte de infrastructură vitale pentru dezvoltarea Maramureșului: drumul expres Baia Mare – Satu Mare și drumul expres Baia Mare – Jibou. De aceea mă bucur foarte mult că aceste proiecte se regăsesc în Planul Național de Recuperare și Reziliență care a fost adoptat la nivelul Guvernului și a fost trimis Comisiei Europene.
În acest sens, am încheiat deja parteneriate atât cu Consiliul Județean Satu Mare, cât și cu Consiliul Județean Sălaj și putem spune că aceste proiecte intră în linie dreaptă.
Foarte important este faptul că în maximum 30 de zile se va semna contractul de execuție a studiului de fezabilitate pe tronsonul Baia Mare – Jibou, iar în 2022 vom avea și pe acest tronson, ca și pe Satu Mare, studiile de fezabilitate finalizate și cererea de finanțare depusă.
În cazul drumului expres Baia Mare – Satu Mare, vorbim despre o distanță totală de 55,5 km. Costurile sunt estimate la 340 milioane euro.
În ceea ce privește drumul expres Baia Mare – Jibou, vorbim despre o distanță totală de 54,8 km, costurile fiind estimate la 425 milioane euro. Pentru ambele proiecte fondurile sunt prevăzute în Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR.
O altă veste foarte bună vine de la Ministerul Transportului și CNAIR. Studiul de fezabilitate pentru podul peste Tisa este finalizat, cererea de finanțare este depusă de către CNAIR prin Programul Operațional Infrastrcutură Mare (POIM). Este un proiect foarte important pentru dezvoltarea Maramureșului, de peste 160 milioane de lei, și care va lega cele două țări în zona Maramureșului.”