BREAKING NEWSNationalRecomandate

PANICĂ ÎN ROMÂNIA: Pui de o zi, infectaţi cu gripa avariară au ajuns şi în gospodăriile maramureşenilor

În condițiile evoluției gripei aviare pe teritoriul României, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face următoarele precizări în legătură cu gestionarea focarelor de gripă aviară din județele Mureș şi Harghita:
În urma verificărilor începute imediat ce a fost suspicionată boala (03.05.2021), privind trasabilitatea păsărilor intrate în exploatația comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș, s-a constatat că, din loturile din care au provenit păsările, prin care cel mai probabil a fost introdusă boala în exploataţie, au fost distribuite păsari în 37 de județe la peste 2.500 de gospodării ale populației.
Menţionăm că, vânzarea păsărilor (pui de o zi) din loturile respective s-a făcut fără documentele prevăzute de legislaţia în vigoare privind sănătatea şi bunăstarea animalelor.
La verificările privind trasabilitatea păsărilor ieşite din exploatația comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș s-a constatat că au fost vândute păsări din exploataţie, în perioada probabilă de timp scursă de la apariția bolii, către 2.206 gospodării ale populaţiei de pe teritoriul judeţului Mureş şi 65 de gospodării ale populaţiei de pe teritoriul altor judeţe (Harghita, Neamţ, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramureş, Satu Mare).
În baza probelor recoltate de Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor judeţene, au fost confirmate de către Laboratorul Național de Referință din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală cinci noi focare de gripă aviară, dintre care două în județul Harghita și alte trei în județul Mureș, în gospodării ale populației.
În urma anchetei epidemiologice a rezultat faptul că atât focarul de la exploatația comercială din localitatea Ungheni, cât şi focarele secundare au apărut din cauza comerțului cu păsări realizat prin intermediari și magazine de vânzare a păsărilor vii.
Aria extinsă de distribuție a unui număr mare de păsări, cu o stare de sănătate necunoscută și prevederile legale europene (inclusiv ale Regulamentului Delegat (UE) 2020/687, care permite autorității competente să aplice, dacă este necesar, “măsuri suplimentare adaptate situației specifice pentru a preveni răspândirea acestui tip de boli la animalele neafectate sau la oameni”) și a celor naționale, au reprezentat motivația pentru care comerțul cu pui către populație a fost suspendat inițial.
De la data suspiciunii focarului de la Ungheni până la data de 24.05.2021, au fost efectuate de către inspectorii ANSVSA/DSVSA judeţene, verificări la cele 2.206 gospodării ale populaţiei din judeţul Mureş, respectiv la cele 65 de gospodării ale populaţiei din judeţele Harghita, Neamţ, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Maramureş, Satu Mare, respectiv 481 de controale la mijlocitorii de animale la care, conform listei de distribuţie prezentate de operator, au ajuns păsări din aceleaşi loturi. La rândul lor, mijlocitorii au comercializat pasările către gospodăriile populaţiei.
De asemenea, în această perioadă au fost efectuate 902 controale în trafic (împreună cu reprezentanți ai Inspectoratelor de Poliție Județene) și 153 de controale la destinație privind puii de o zi proveniți din schimbul intracomunitar. În urma acestor verificări au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale în valoare de 271.120 de lei și au fost emise două ordonanțe de suspendare a activității pentru 30 de zile.
Principalele deficiențe constatate au fost legate:

  • lipsa documentelor de proveniență şi/sau care să ateste starea de sănătate a păsărilor;
  • nerespectarea condițiilor de biosecuritate;
  • semnarea certificatelor de sănătate pentru comercializarea păsărilor vii de către persoane neîmputernicite de către ANSVSA;
  • lipsa certificatelor sanitare veterinare pentru transporturile de păsări, listei de distribuție şi avizelor inter-județene pentru transport;
  • nerespectarea cerinţelor de sănătate şi bunăstare la comercializare a păsărilor;
  • neefectuarea operaţiunilor de dezinfecţie şi lipsa documentelor care să ateste efecturea operaţiunii la nivelul unităţilor şi a mijloacelor de transport.
    După verificarea listelor de distribuţie, coroborat cu aplicarea măsurilor menţionate de către serviciile veterinare şi situaţia epidemiologică, ANSVSA a propus în cadrul Centrului Național de Combatere a Bolilor ca unitățile comerciale înregistrate sanitar-veterinar (magazine pui de o zi și mijlocitorii de afaceri) să poată comercializa pui de o zi proveniți din stațiile de incubație autorizate sanitar-veterinar de pe teritoriul Rmâniei către gospodăriile populației. De asemenea, și puii precrescuți (zburați) în cadrul fermelor comerciale înregistrate sanitar veterinar (tip A) pot fi vânduți direct către crescătorii de păsări din exploatațiile nonprofesionale, cu respectarea prevederilor legale.
    Comercializarea păsărilor vii se face cu respectarea obligațiilor de supraveghere, prevenire, control și depistare a bolilor de către direcțiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene/a municipiului București, prevăzute în Regulamentul (UE) 429/2016, Regulamentul delegat (UE) 687/2020 și Regulamentul delegat (UE) 689/2020. La rândul lor, operatorii economici trebuie să respecte obligațiile și responsabilitățile prevăzute de legislația în vigoare, cu precădere pe cele privind respectarea cerințelor de sănătate și bunăstare animală, biosecuritate, supraveghere sanitară veterinară și asigurarea trasabilității, prevăzute în articolele 10,11,24, și 25 din Regulamentul UE 429/2016.
    ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă în aplicarea măsurilor de biosecuritate, şi a tuturor crescătorilor în anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre apariţia de îmbolnăviri şi/sau mortalități la păsări, identificarea comercianţilor ilegali şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre.
    La această dată, gripa aviară evoluează în 16 țări din Uniunea Europeană, precum și în Ucraina și Irlanda de Nord. Cele mai multe focare sunt în Franța (438), Polonia (327) și Germania (207).

Te-ar putea interesa si

SE ÎNTORCEAU DIN ITALIA: Pentru a nu intra în carantină, doi maramureşeni au încercat să evite controlul de frontieră

Redactie

EXCLUSIV: SURSE – Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Baia Mare DECLARATĂ FOCAR COVID

Redactie

EXCLUSIV FOTO/VIDEO: Un bărbat s-a răsturnat cu Jeep-ul la Ieud într-o zonă greu accesibilă. Pasagerul grav rănit

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.