BREAKING NEWSEvenimentMaramuresul IstoricRecomandate

FOTO: La Sighet se inaugurează una dintre cele mai mari sinagogi din Europa. Rabinul Aaron Teitelbaum vrea să devină loc de pelerinaj pentru evreii ultra-ortodocşi

Sighetu Marmaţiei este zilele acestea centrul universului pentru comunitatea ultraortodoxă Satmar. Aici este inaugurată cea mai nouă sinagogă din lume şi una dintre cele mai mari din Europa. Locul nu este ales întâmplător. Comunitatea ultraortodoxă Satmar îşi are originele în Sighet, iar lăcaşul de cult a fost construit la cererea nepotului fondatorului, rabinul Aaron Teitelbaum.

Este doar unul dintre cele câteva sute de membri ai comunităţi Satmar care au venit din toată lumea pentru a asista la inaugurarea Noii Sinagogi din Sighetu Marmaţiei. Este situată lângă locul fostei sinagogi, incendiată de nazişti în timpul retragerii din 1944. Singura clădire salvată de la demolare a fost baia ritualică şi care este acum parte a noii construcţii. Costurile ridicării monumentului, integral din marmură, depăşeşec câteva milioane. Cel puţin un milion de dolari a fost donat de comunitatea din New York.

”Bunicii mei sunt din Sighet şi am revenit aici. Am mai fost o singură dată.”

”Ne va motiva să venim aici şi mai des. Cu siguranţă.”

Tora, cartea sfântă a religiei iudaice, o să fie adusă în Sinagogă

Patru avioane i-au adus pe oaspeţi la marea inaugurare. De la New York au venit cei mai mulţi. Pentru ca ei sa ajungă la Sighet au închiriat o cursă charter. Este vorba de un Boeing 787-9 Dreamliner al companiei poloneze Lot, care a zburat, fără escală, de la New York până la Aeroportul Internațional din Satu Mare. Pentru ca invitaţii să se dea jos din avion, au fost închiriate, cu 30.000 de euro, două scări tocmai de la Cluj.

Mihai Pătrașcu, director aeroport Satu Mare: Este pentru prima oară când aterizează un astfel de avion la noi. Este un avion de vis, un avion de ultimă generaţie şi unul dintre avioanele luxoase ale lumii.

Mâine este ziua cea mare. Tora, cartea sfântă a religiei iudaice, este adusă în Sinagogă. Valorează aproape jumătate de milion de dolari şi va fi ţinută într-un seif.

Apa şi alimentele, care vor fi consumate de invitaţi, au fost aduse special din Anvers, Belgia. Este un obicei să îşi aducă mâncarea cu ei, pentru a fi siguri că este kosher, adică le respectă tradiţia şi regulile.

Construcţia Noii Sinagogi a fost făcută la cererea Rabinului Aaron Teitelbaum, unul dintre cei doi mari rabini ai comunităţii hasidice Satmar şi liderul comunității hasidice Satmar din New York. Este nepotul lui Joel Teitelbaum, fondatorul comunității hasidice din Sighetul Marmaţiei şi vrea acum să reclădească această comunitate la noi în ţară. Consideră Sighetu Marmaţiei oraş sfânt. Vrea să facă aici și o școală iudaică, restaurante și un hotel kosher, orașul urmând să devină un loc de pelerinaj pentru evreii ultra-ortodocși din întreaga lume.

”Este timpul pentru reconstrucţie. Am construit o nouă sinagogă, o nouă casă pentru rabin. Încercăm să salvăm cimitirul, să fie într-o stare bună.”

Rabinului Aaron Teitelbaum este în top 100 miliardari ai lumii, numai proprietăţile comunităţii din New York sunt estimate la peste un miliard de dolari. Oriunde merge este primit ca un star, în 2014, în timpul unei vizite la Ierusalim, gazedele au plătit peste un milion de dolari pentru o singură noapte de cazare, iar serialul Unorthodox, de pe o celebră platformă online a fost inspirat de comunitatea pe care o conduce în New York.

observatornews.ro

Te-ar putea interesa si

Focar de pestă porcină la Sălsig (EXCLUSIV)

Redactie

LA SERTAR! INTREBATI PARCHETUL!!! MONSTRUOS – BATRANA VIOLATA SI UCISA LA VISEU DE SUS. CRIMINALUL LIBER? (PREMIERA VASILEDALE.RO – ACTUALIZARE)

Vasile Dale

TRAGEDIE LA SĂLSIG / ACTUALIZARE: Băiețel de doi anișori călcat accidental cu mașina în curte de unchi. Acesta nu deținea permis de conducere

Vasile Dale

1 mesaj

Carnaru Cătălin Dan noiembrie 5, 2021 at 9:30 pm

Și-uite așa, pas cu pas, tiptil, fără ca poporul român să afle, se-nfăptuiește proiectul „Israel în România”…

Raspunde

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.