BREAKING NEWSNationalRecomandate

FOTO, VIDEO / ZBOR ISTORIC: Sute de evrei din SUA sosesc la Sighetu Marmaţiei pentru inaugurarea noii sinagogi

O cursă a companiei aeriene LOT Polish Airlines a operat astăzi, în premieră, un zbor charter din New York spre Satu Mare. Avionul a aterizat pe Aeroportul Internațional Satu Mare în jurul orei 14.30, în condiții speciale de siguranță. Pentru mulți dintre cei aflați la bordul avionului, zborul a fost unul istoric: au revenit pe tărâmul bunicilor și părinților lor. Astfel, debarcarea pe pământ românesc a fost încărcată de emoție, iar unii dintre cei mai tineri au pus repede mâna pe telefoane pentru a imortaliza momentul.

La bordul aeronavei poloneze care a aterizat astăzi la Satu Mare s-au aflat un grup de peste 200 de evrei care vor participa la inaugurarea celei mai noi și mai mari sinagogi în Sighetu Marmației.

Pentru cei mai mulți dintre ei, venirea în România este una emoționantă, este locul din care provin bunicii și părinții, iar călătoria este una încărcată de istorie.

Comunitatea din New York este una puternică, iar dintre cei care au făcut drumul au și contribuit financiar la sinagoga care urmează să fie inaugurată și se bucură că proiectul a fost dus la bun sfârșit.

Conform informațiilor PresaSM, la bord se află rabinul șef Aaron Teitelbaum, liderul comunităţii hasidice Satmar, nepotul lui Joel Teitelbaum, fondatorul comunităţii hasidice, născut în 1887 la Sighetu Marmaţiei. Împreună cu alţii 200 de membrii ai comunităţii, rabinul va participa la inaugurarea noii sinagogi.

Vechea Mare Sinagogă a fost construită din lemn în 1778, refăcută din zid în 1836 şi incendiată în 1944 de către naziştii în retragere, după ce o folosiseră ca loc de detenţie pentru 140 de personalităţi evreieşti.

Comunitatea hasidică Sătmar consideră Sighetu Marmaţiei un loc sfânt, devenind astfel loc de pelerinaj pentru evreii hasidici din întreaga lume. Din 2017 au început construcţia în oraş a unui complex evreiesc, care va cuprinde Noua Mare Sinagogă, precum şi o şcoală iudaică, restaurant şi un hotel kosher.

Cea mai nouă Sinagogă construită în Europa şi una dintre cele mai mari din Europa de Est va fi inaugurată vineri, 5 noiembrie, eveniment la care sunt aşteptaţi sute de evrei hasidici.

Sursa PresaSM

Te-ar putea interesa si

Metoda Acoperișul face noi victime!!! Schimbarea jgheaburilor pentru 250 lei, însă prin amenințări unui băimărean i s-a cerut 24.000 de lei

Vasile Dale

ACTUALIZARE: Trei maşini implicate într-un accident rutier la Hideaga (GALERIE FOTO)

Vasile Dale

PETRECERE MORTALA – Ion Boiciuc din Bistra conducea masina in care au murit patru tineri (FOTO)

Vasile Dale

1 mesaj

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.