Zborul special pentru repatrierea cetăţenilor români blocaţi temporar în Africa de Sud a decolat din Johannesburg la ora 3,54 (ora locală/ora României), în urma îndeplinirii cu succes a tuturor procedurilor şi formalităţilor necesare, aeronava fiind aşteptată să aterizeze la Bucureşti în jurul orei 15,30 (ora României), a anunţat, marţi, Ministerul Afacerilor Externe.
Pe lista de pasageri, elaborată ca urmare a demersurilor active ale MAE, prin Ambasada României de la Pretoria, figurează 70 de persoane: 46 de cetăţeni români (inclusiv delegaţia sportivă a CSM Baia Mare), 18 cetăţeni europeni (10 cetăţeni bulgari, 4 cetăţeni spanioli, 3 cetăţeni polonezi, 1 cetăţean ungar) şi 6 cetăţeni din state terţe (4 cetăţeni georgieni, 1 cetăţean australian, 1 cetăţean neozeelandez – aceştia făcând parte din lotul de sportivi ai CSM Baia Mare şi având rezidenţă în România), scrie Agerpres.
Aceştia erau blocaţi în Africa de Sud din cauza apariţiei pe continentul african a variantei Omicron, care a dus la anularea unor curse aeriene.
Cursa Tarom va ateriza la Baia Mare la scurt timp după ora 17. Sportivii vor fi duși spre un hotel unde vor fi carantinați pentru următoarele 14 zile. Finala Cupei României care era programată pe 13 decembrie nu va mai avea loc, aceasta va fi reprogramată.
7 români nu au reușit să se îmbarce
„Alţi 7 cetăţeni români care se află în Cape Town nu au reuşit să se îmbarce pe zborul de repatriere, fie din cauză că nu au putut să facă deplasarea în timp util la Johannesburg, fie pentru că nu au efectuat la timp testele PCR necesare. Reprezentanţii Ambasadei României la Pretoria rămân în contact cu aceştia şi vor continua eforturile de sprijinire în vederea identificării, în viitorul apropiat, a altor soluţii de transport către România„, informează MAE.
Pentru realizarea listei de pasageri şi îndeplinirea procedurilor şi formalităţilor necesare legate de realizarea zborului special, MAE, prin Ambasada României la Pretoria şi Consulatul General al României la Cape Town, a menţinut legătura permanent cu cetăţenii români, informându-i constant despre etapele operaţiunii de repatriere şi a menţinut contactul cu autorităţile sud-africane pentru a facilita coordonarea şi stabilirea tuturor detaliilor organizatorice.
De asemenea, misiunea diplomatică a României la Pretoria a fost în dialog cu Delegaţia UE în Africa de Sud şi cu reprezentanţele diplomatice ale celorlalte state membre UE acreditate în Africa de Sud şi a transmis disponibilitatea autorităţilor române de a sprijini transportul spre Europa şi pentru alţi cetăţeni europeni blocaţi temporar, la rândul lor, în această ţară, preluând şi procesând solicitările acestora.
1 mesaj
Chiar mă gândeam ieri , trecând prin zonă…Cine dreaq se mai cazează la 2 Veverițe?