Băimărenii au petrecut sărbătorile de iarnă printre gunoaie, un lucru inacceptabil pentru un oraș european. Criza gunoaielor nu a fost depășită.
Primăria continuă să se miște într-un cerc vicios, cu încălcări repetate ale legilor și ceea ce e mai grav, fără o perspectivă de rezolvare a acestei situații care îi afectează deja de prea mult timp pe locuitorii municipiului Baia Mare.
Companiile din subordinea Primăriei nu sunt avizate pentru strângerea deșeurilor menajere, nu dețin utilaje și personal calificat, iar gunoaiele sunt depozitate ilegal, fapt demonstrat de amenzile de zeci de mii de lei primite de la Garda de Mediu și de la Apele Române. De asemenea, este ilegal să folosești resursele financiare ale companiilor și instituțiile din subordinea Primăriei pentru achiziții care nu au legătură cu obiectul lor de activitate. Cu siguranță, toate aceste lucruri vor fi clarificate de instituțiile abilitate care au demarat deja o anchetă privind strângerea și depozitarea ilegală a deșeurilor menajere.
Baia Mare nu poate merge mai departe doar cu măsuri populiste, precum taxe pentru gunoi foarte mici, care nu acoperă costurile reale ale acestui serviciu public, sau suspendarea ilegală prin dispoziție a primarului a unei Hotărâri de Consiliu Local prin care se stabilește taxa de salubrizare. Populismul nu rezolvă problema de fond a băimărenilor- strângerea deșeurilor menajere, iar cetățenii înțeleg deja că cele mai scumpe artificii din țară nu acoperă nici mirosul, nici imaginea grămezilor uriașe de gunoaie strânse între blocuri.
Compania Drusal are la rândul său o responsabilitate față de cetățenii din Baia Mare, care i-au asigurat vreme de mulți ani profituri frumoase în conturi. Activitatea de salubrizare nu se poate face pe bază de voluntariat, dar Drusal i-a pus practic pe băimăreni în fața faptului împlinit, fără să îi avertizeze public în legătură cu diferendul pe datorii cu Primăria. Complicitatea toxică dintre Primărie și Drusal este plătită scump zilele acestea de către toți locuitorii din Baia Mare.
Drusal îi pedepsește pe băimăreni și nu își respectă nici contractele cu operatorii economici care au plătit direct către companie ridicarea deșeurilor menajere, dar au rămas cu gunoaiele neridicate, deși sunt cu plățile la zi.
Pentru binele băimărenilor, pe care îl clamează și unii și alții, Primăria Baia Mare și Drusal trebuie să se așeze la masa negocierilor și să găsească o soluție rezonabilă pentru plata datoriilor și pentru reluarea serviciilor de salubrizare. Facem apel la ambele părți să lase deoparte orgoliile, alte interese de conjunctură și să se gândească la sănătatea băimărenilor. Locuitorii municipiului Baia Mare au plătit serviciile de salubrizare , iar jocul dintre Primărie și Drusal nu trebuie să afecteze interesele cetățenilor. Dacă sunt lăsate deoparte orgoliile și interesele financiare ascunse, soluția poate fi simplă: achitarea serviciilor recepționate în cursul anului 2021, iar componentele din tariful de salubrizare care sunt facturate, dar nu sunt acceptate la plată, pot fi soluționate pe cale legală, în justiție. Cu bună-credință de ambele părți se poate ajunge la o soluție justă, astfel încât să nu se încarce nota de plată a băimărenilor cu penalități de neplată a facturilor de 36,5% pe an.
Sunt probleme mari în acest moment și nu e cazul să se adauge altele, nici pentru băimăreni, nici pentru Primăria Baia Mare, care s-a angajat în fața cetățenilor să le asigure condiții decente de trai, demne de un municipiu cu pretenții de oraș european.
Președinte PNL Baia Mare, Călin Ioan Bota