BREAKING NEWS National Recomandate

A vândut porcul infectat în Maramureș – DSVSA Bistrița Năsăud a aplicat prima amendă crescătorului de porcine din Chiuza

Conform reprezentanților DSVSA BN, un crescător de porci din CHiuza a vândut doi porci unei familii din aceeași localitate. Unul a ajuns la familia din Maramureș.

Au fost doi porci proveniți dintr-o exploatație din Chiuza. Aceștia au fost vânduți unei familii din aceiași localitate. Porcii au fost vânduți jugular (n.r. – doar sacrificați). Unul dintre porci a rămas la familia din Chiuza, iar celălalt a ajuns la familia din Maramureș, care le sunt ceva neamuri” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, șeful DSVSA BN, Ioan Bogolin.

Aici s-a aplicat și prima sancțiune.

Bărbatul ce deține exploatația a fost sancționat cu 2.000 de lei deoarece a vândut porci fără documente” a explicat Ioan Bogolin.

În frigiderul familiei din CHiuza s-a găsit carne din porcul ce le-a rămas lor, dar și ceva resturi din cel dus în Maramureș.

S-au luat probe pentru a verifica dacă într-adevăr carnea e infestată. E vorba că la această familie ar fi fost prelucrat și doar trimise produsele spre familia din Maramureș. Deci prelucrarea ar fi vorba că a fost tot la noi făcută. Conform reglementărilor în vigoare, testul de trichineloză se face, din păcate, doar la porcul DEJA sacrificat. În mod normal ar fi trebuit să facă test după ce au sacrificat porcul. Dar nu toți îl solicită. Și dacă e porc pentru consumul propriu, nici nu-l poți obliga pe om să facă această testare” a mai explicat șeful DSVSA BN.

Rezultatul testelor va atrage, sau nu, alte sancțiuni

În această după-masă se va afla rezultatul testului trichineloscopic. De aici, reprezentanții DSVSA vor aea mai multe…opțiuni.

Dacă rezultatul e negativ, și poate fi negativ la porcul rămas la familia celor din Chiuza, trebuie văzut dacă familia din Maramureș nu a consumat carne de porc și din altă sursă.

Dacă rezultatul e pozitiv, atunci se vor lua măsuri asupra exploatației de porci din care provine carnea respectivă. Se fac notificări, se pun restricții (n.r. – interzicerea de a vinde/tăia), se oferă tratament porcinelor și se supraveghează exploatația” a explicat Ioan Bogolin.

În ceea ce privește sancțiunile, dacă se descoperă că familia din Chiuza a VÂNDUT carnea celor din Maramureș, atunci vor primi amendă.

”Dacă e adevărat că sunt neamuri, și carnea nu a fost vândută celor din Maramureș, nu prea ai ce-i face. Subliniez încă o dată faptul că e importantă testarea fiecărui porc sacrificat. Chiar dacă își cumpără porcul pentru consum propriu. Nu ar trebui să consume carne de porc fără testare. Dar din păcate, nu toți testează” a concluzionat Ioan Bogolin. (Sursa: Bistrițeanul.ro.)

CITEȘTE ȘI:

Te-ar putea interesa

VIDEO: LA UN PAS DE MOARTE – Trei posibile tragedii evitate în ultima clipă în traficul din Maramureş

Redactie

Preluare ACTUALMM.RO – Cum a reușit criminalul din Baia Mare să provoace un incendiu în sediul Poliției

Vasile Dale

EXCLUSIV FOTO: Și-a făcut curățenie dar a aprins pădurea la Poienile de Sub Munte. Se știe autorul, dar nimeni nu a luat nicio măsură

Vasile Dale

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult