BREAKING NEWSImportantRecomandate

EXCLUSIV VIDEO – Criză de sânge în Maramureș. Donatorii primesc prin tragere la sorți gadgeturi

Lipsa acută de sânge își face simțită prezența în centrul de transfuzie din Maramureș, unde numărul donatorilor este la jumătate în ultima perioadă. Medicii apelează cu disperare la populație și au demarat chiar și campanii de recompensare a donatorilor. Pe lângă stimulentele financiare și ziua liberă de la serviciu, donatorii primesc prin tragere la sorți dispozitive inteligente.

”În acest moment stocurile de sânge în județul Maramureș sunt scăzute și în special pe componentele eritrocitare B și AB Negativ. Doresc să menționez faptul că atunci când nu putem asigura aceste componente pacienților din spitalele maramureșene, apelăm la Centrele de Transfuzie din Satu Mare și Sălaj pentru a asigura măcar sângele pentru urgențele majore.

În medie se prezintă în această perioadă 18 donatori pe zi, în condițiile în care ar fi necesar 40-50 de persoane care să vină să doneze în mod constant. Stocurile de sânge sunt asigurate de oameni sănătoși, fără sprijinul lor nu vom putea fi asigura componentele solicitate.

De ani de zile se organizează campanii pentru ca oamenii să vină să doneze sânge, de conștientizare a nevoii de sânge. În această perioadă și până la jumătatea anului 2022 se desfășoară o campanie în cadrului proiectului Donează sânge, salvează vieți în cadrul cărui se oferă prin tragere la sorți trei premii lunare. Această campanie este dedicată donatorilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, tocmai pentru a încuraja, a sensibiliza donarea” a declarat Daniela Weber, director Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș.

„Stocurile de sânge sunt insuficiente”

„Din cei care vin să doneze aproximativ 24% sunt la prima donare. Noi am dori ca aceștia să revină, pentru că sunt oameni sănătoși și pentru a deveni oameni fideli. Aproximativ 60% sunt donatori fideli la care apelăm atunci când stocurile scad și pe care ii contactăm telefonic pentru a veni la donare pentru a putea asigura măcar stocurile necesare”, mai spune Daniela Weber.

”Da, sunt la prima donare. Am o rudă care a probleme de sănătate și am venit să donez sânge. Stocurile sunt puține în spitale. Eu aș recomanda să vină pentru că e foarte bine să ajutăm pentru că oamenii au nevoi, nu ne costă nimic. Din păcate lipsa sângelui în spitale, e puțin”, a declarat o donatoare.

”Pentru a salva vieți. Să vină în număr cât mai mare să doneze”, a spus o altă donatoare.

”Am văzut că este nevoie de sânge și m-am gândit să mai revin. Și acum când am văzut am venit. La care le permite sănătate să vină la donare pentru că nu îi costă nimic”, este părerea unui donator.

Te-ar putea interesa si

SIGHETU MARMAŢIEI: Un bărbat a căzut în stradă şi s-a lovit puternic la cap. A fost luat de SMURD şi dus la spital (FOTO)

Vasile Dale

Weekend aglomerat pentru salvatorii montani maramureşeni

Redactie

EXCLUSIV: Poliţia Locală Baia Mare, anihilată de noul coronavirus

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.