EvenimentTara Lapusului

OMENIE ŞI SOLIDARITATE: Cupşenii îşi pun la dispoziţie casele pentru refugiaţii ucraineni şi trimit pachete cu alimente la Sighet

Ucraina se află în a treia zi de război. Federația Rusă atacă Ucraina pe mai multe fronturi, în orașe importante ducându-se bătălii între forțele ucrainene și armata rusă. În Kiev, Harkov, Mariupol, Odesa, dar și în alte orașe strategice, rușii au atacat cu rachete. O grădiniță a fost lovită, motiv pentru care Ucraina a cerut condamnarea Rusiei pentru crime de război. Maramureşenii s-au mobilizat din prima zi să îi ajute pe refugiaţi. Lucia Chermezan, primăriţa comunei Cupşeni, ne-a spus că şi cupşenii sunt dispuşi să primească refugiaţi dacă este cazul. Până atunci va duce la Sighetu Marmaţiei pachete cu alimente pe care le va lăsa unei prietene bibliotecare. De altfel primăriţa a postat pe facebook un text emoţionant.

Să ne rugăm pentru pace, să ne rugăm pentru Ucraina, să ne rugăm pentru sufletele vecine care își văd țara cotropită și care s-au trezit atrase, peste noapte, într-un război pe care cu siguranță nu și l-au dorit și în care nu vor să fie. Împușcături, tancuri, bombardamente, clădiri în flăcări, sute de morți, oameni fugind din calea armelor, asta vedem, de două zile, pe toate posturile TV. Cu trei zile în urmă ucrainienii trăiau ca noi toți, în pace și liniște, mergând la serviciu sau la școală, ducându-și copiii la creșe și grădinițe, ieșind în parcuri și întâlnindu-se cu prietenii.
Să fii nevoit să îți faci bagajele peste noapte, să îți lași în urmă soțul și băieții care abia au împlinit 18 ani, să fugi în țările învecinate de frica războiului este ceva ce părea de neconceput cu 72 de ore în urmă. Azi, însă, este realitate, o realitate crudă care mușcă adânc în tot ce credeam despre pace și democrație.
În calitate de primar al comunei Cupșeni lansez un apel către voi, dragii mei concetățeni, de a face tot ce stă în puterile noastre pentru a ajuta posibilii refugiați ucraineni. Știu că, doar în ultimele 48 de ore, mii de cetățeni din Ucraina au trecut granița în România și știu că acești oameni au nevoie de ajutorul nostru.
Sunt impresionată de multitudinea de apeluri pe care le-am primit de la locuitorii comunei noastre plecați în afara granițelor țării și care urmăresc cu maximă îngrijorare ce se întâmplă la vecinii noștri ucraineni. Și am apreciat că toți cei care m-au sunat m-au anunțat că își pun la dispoziție casele construite în comuna noastră, în întregime sau parțial, pentru a găzdui refugiați sosiți din Ucraina. Și eu sunt gata să primesc cetățeni ai Ucrainei care vin să caute ajutor în comuna noastră și am să vă rog să faceți la fel, dacă situația o va impune.
Este cel mai bun moment să dăm dovadă de umanitate, de solidaritate și empatie, să fim alături de suferința de neimaginat a celor care trăiesc la doar câteva sute de kilometri de noi. În continuare, să nu încetăm să ne rugăm la Dumnezeu să aibă grijă și milă de noi iar pacea să se reinstaureze cât mai curând! Apără Doamne, poporul ucrainean și apără toate popoarele lumii de război! Adu-ne, Doamne, pacea de care avem cu toții atât de multă nevoie!

Te-ar putea interesa si

INSP A DAT VERDICTUL / ACTUALIZARE: Baia Mare rămâne în carantină zonală pentru încă 7 zile

Redactie

ACTUALIZARE FOTO/VIDEO: CU PUBLIC – ȘI-AU BĂGAT PICIOARELE ÎN HOTĂRÂREA PREFECTURII MARAMUREȘ: Grigore Leșe a susținut un concert de excepție deși sunt INTERZISE

Redactie

EXCLUSIV VIDEO: ”Buiecii” de pe bd Independenței din Baia Mare au fost audiați și amendați de Poliția Rutieră Baia Mare

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.