Eveniment

POLIŢIA DE FRONTIERĂ: Operațiunea Comună Terra 2022 – extinsă şi la frontiera cu Ucraina

Agenţia Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, FRONTEX a detaşat în ţara noastră în cadrul Operațiunii Comune Terra 2022, peste 150 de poliţişti de frontieră, reprezentanţi ai Corpului Permanent al Agenţiei şi ai autorităţilor de frontieră din alte state UE, care vor sprijini autorităţile de frontieră române în derularea misiunilor de supraveghere şi control la frontiera cu Ucraina şi R. Moldova.

Detaliile organizatorice ale operaţiunii au fost discutate de către inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, domnul comisar șef de poliţie Ivașcu Victor Ștefan, în cadrul unei întrevederi cu directorul executiv adjunct al Agenției Frontex, domnul Lars Gerdes, care a avut loc la sediul inspectoratului general, unde s-au stabilit aspectele operaţionale privind modul de derulare al acestei operaţiuni la graniţa cu Ucraina.



Poliția de Frontieră Română a solicitat sprijinul Agenției FRONTEX pentru extinderea Operațiunii Comune Terra 2022, desfășurată în prezent la frontiera cu Serbia, şi la frontiera României cu Ucraina și R. Moldova, ca urmare a contextului existent în Ucraina, precum şi a faptului că situaţia persoanelor care se prezintă la intrarea în ţară din cele două state se află în dinamică.

Solicitarea are la bază Regulamentul Frontex (Regulamentul nr. 1896/2019 (FRONTEX), art. 37 – Operaţiune Comună), şi are ca scop asigurarea unei securități sporite la frontierele externe ale Uniunii Europene.

Agenţia Frontex a răspuns favorabil la apelul Poliției de Frontieră Române, urmând să detaşeze în ţara noastră peste 150 de poliţişti de frontieră, reprezentanţi ai Corpului Permanent al Agenţiei şi ai autorităţilor de frontieră din alte state UE (Germania, Cehia, Austria, Danemarca, Finlanda), 60 de camere de supraveghere și 45 autovehicule de patrulare şi tehnică pentru supraveghere aeriană.

Aceştia vor participa în linia I de control, la misiunile de supraveghere şi control, atât în punctele de trecere, cât şi la frontiera terestră, alături de polițiști de frontieră români de la sectoarele Poliției de Frontieră care au în competenţă graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova. Reprezentanţii agenţiei vor acorda sprijin autorităţilor române în gestionarea fluxului de persoane care se prezintă la intrarea în țară, dar şi un schimb eficient de experienţă între poliţiştii de frontieră europeni.

Operațiunea comună Terra 2022 organizată de Agenţia Frontex se derulează în 12 state membre ale UE și acoperă 62 de puncte de trecere a frontierei, durata de implementare a acesteia fiind de un an, începând cu 26 ianuarie 2022. În total, peste 450 de ofițeri de Corp Permanent din 28 de țări UE și Schengen sprijină autoritățile naționale în gestionarea frontierelor.

Scopul operațiunii este de a întări controlul la frontierele terestre ale UE, de a sprijini țările în gestionarea situaţiilor înregistrate la frontieră și de a consolida securitatea internă a UE. Un alt obiectiv al operațiunii este creșterea cooperării dintre statele membre participante.

Te-ar putea interesa si

FOTO: Două autoturisme şi un microbuz, implicate într-un accident rutier între localitățile Orașu Nou și Livada

Redactie

Sălsig: Un adolescent de 17 ani ranit de pedarde a ajuns la Spitalul Judetean. Trei dosare penale

Vasile Dale

Viseu de Sus: Accident provocat de un sofer beat crita – 1,67 mg/l a aratat etilotestul

Vasile Dale

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult