Important

Salvați Copiii România a acordat asistență umanitară pentru aproape 4.500 de copii

De la declanșarea crizei umanitare din Ucraina, 4.442 de copii ucraineni și 3.775 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse) au primit asistență umanitară imediată din partea Organizației Salvați Copiii România. Totodată, au fost dezvoltate servicii de asistență psiho-emoțională pentru copiii nevoiți să își abandoneze casa. Specialiștii avertizează asupra vulnerabilităților situației copiilor refugiați, printre care riscul traficului de persoane.
Echipele Salvați Copiii aflate pe teren, la punctele de frontieră și în centrele de refugiați, numără 45 specialiști (coordonatori, psihologi, educatori, asistenți sociali) și 56 de voluntari (unii dintre ei vorbitori de limbă ucraineană).
Nevoile acute rămân cele legate de asistența umanitară rapidă, de informații și de suport emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care sunt cazați. De asemenea, o vulnerabilitate specială o au copiii care provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina.
În cele două tabere pentru refugiați din Siret și Rădăuți, Salvați Copiii este singura organizație neguvernamentală care are acces, desfășurând cu prioritate activități pentru copii. .
Intervenția Organizației Salvați Copiii la punctele de frontieră
Copiii care s-au refugiat din Ucraina au primit alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, încălțăminte, pampers, suzete, biberoane, cărucioare, port-bebeuri, termosuri cu apă caldă, jucării, pături și alte produse de imediat ajutor. Mamele au primit cartele telefonice oferite gratuit de companiile de telefonie mobilă, suport emoțional, traducere și consiliere informațională – materiale de informare în limba ucraineană (informații despre procedura de azil, mijloace de călătorie, spitale, harta și adresele centrelor pentru solicitanții de azil etc.).

Județul Tulcea
Isaccea – Organizația Salvați Copiii asigură hrana copiilor, servicii de suport emoţional, comunicare în limba ucraineană, consiliere cu privire la drepturile legale ale refugiaților, respectiv procedura de azil, colaborând cu reprezentanții autorităților prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Imigrări și Poliția de Frontieră).
Cu acordul reprezentanților Poliției de Frontieră a fost amenajat un spațiu special pentru mamele cu copii sugari, unde sunt distribuite alimente, jucării, pampers, suzete, biberoane, servețele umede, cărucioare, port-bebeuri și medicamente (la recomandarea personalului SMURD).
Aici au fost asistați umanitar 2.013 copii și 1.194 de adulți, mame, persoane vulnerabile, bărbați cu derogare medicală, dar și alte persoane care sunt rude apropiate ale copiilor.
În continuare Salvați Copiii are un rol important în gestionarea fluxului de refugiati din PTF Isaccea, prin direcționarea mamelor cu copii sugari către spațiile special amenajate de noi. Au fost distribuite pături, mănuși, căciuli, termosuri cu apă caldă, alimente, articole de vestimentație/încălțăminte și cartele telefonice.

Județul Maramureș
La Șomcuta Mare, Salvați Copiii acordă asistență în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil.
Specialiștii Salvați Copiii care activează în acest centru au asigurat până acum, pentru 258 de persoane – 131 de copii și 127 de adulți – alimente, paturi, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă, jucării și consiliere informațională.
În Vama Sighet, au fost asistate până în prezent 337 de persoane – 160 de copii și 177 de adulți. Au fost împărțite flyere, jucării, alimente, îmbrăcăminte și alte produse de imediată necesitate.
Județul Suceava
La Siret, există două tabere pentru refugiați amenajate de autoritățile române, pe stadion și într-o școală din localitate. Până în prezent, atât la vamă, cât și în tabăra de refugiați de la stadion, au fost asistați 1030 de copii și 1160 de adulți, oferindu-se alimente, produse de igienă, jucării, articole vestimentare și informații practice ori de natură juridică.
Salvați Copiii continuă să organizeze activități pentru copii în spațiul special amenajat pentru ei în tabăra de pe stadionul din Siret. Potrivit angajaților ISU, numărul persoanelor din tabără a scăzut considerabil ieri.
În tabără este centru de procesare a documentelor și este un tranzit constant. Sunt multe familii (mame, bunici, copii) care vin pentru documente, rămân doar pentru procesarea acestora, iar apoi sunt transportați cu microbuzele mai departe, probabil spre gări/autogari. Aici, autoritățile sunt bine organizate și răspund prompt nevoilor refugiaților. Organizația Salvați Copiii este solicitată pentru toate familiile refugiate cu minori,
În tabăra IGSU de la Rădăuți, amenajată pe stadionul central, au fost distribuite jucării, articole vestimentare, produse de igienă și materiale educative. În tabără, până în prezent, au fost asistate 502 persoane – 41 de copii și 461 de adulți.
În Centrul de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil Rădăuți, în data de 10 martie au fost asistați 10 copii și 13 adulți.
Până în prezent a fost acordată asistență pentru 691 de persoane – 310 de copii și 381 de adulți. Pentru toți copiii au fost desfășurate activități recreative în Camerele Copiilor amenajate de Salvați Copiii. Toate familiile au primit alimente, articole vestimentare, încălțăminte, produse de igienă, jucării și au beneficiat de consiliere informațională.
Județul Botoșani
Echipa Salvați Copiii a fost prezentă în 2 martie și în Tabăra de copii Codrii de aramă, aflată la Mihăileni, județul Botoșani, la 7 kilometri de Siret. Aici sunt cazate persoanele care tranzitează România, 34 de copii și 32 de adulți au primit produse de igienă personală și de curățenie, papuci de casă, dulciuri și jucării.
Județul Galați
În Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil Galați, în data de 10 martie au fost asistați 18 copii și 15 adulți.
Până în prezent fost acordată asistență pentru 251 de persoane – 130 de copii și 121 de adulți. Pentru toți copiii au fost desfășurate activități recreative în Camerele Copiilor amenajate de Salvați Copiii, dar și în spațiile de joacă amenajate în aer liber. Toate familiile au primit alimente, articole vestimentare, încălțăminte, produse de igienă, pampers și au beneficiat de consiliere informațională.
Numărul refugiaților care locuiesc temporar in Galați este în continuă creștere și la fel și nevoile acestora, de aceea ne așteptăm să ni se solicite să sprijinim și familii cazate în afara centrului.
București
În Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil București au fost asistați umanitar 72 de refugiați ucraineni – 33 de copii și 39 de adulți – au primit alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă și consiliere.
În Gara de Nord, cele două locuri de joacă sunt perfect funcționale și sunt zilnic desfășurate activități recreative, acestea fiind foarte apreciate atât de copii, cât și de mame.
Până în prezent au fost asistate 643 de persoane – 560 de copii și 83 de adulți.



Agresiunea militară asupra Ucrainei a condus la un aflux de refugiați de peste 2.000.000 de persoane care au ales să părăsească țara prin granițele României, Poloniei, Slovaciei, Ungariei și Moldovei, în marea lor majoritate copii și părinți.
În România, de la declanșarea acestei crize (24 februarie) pana în 10 martie, la nivel național, au intrat 364.518 cetățeni ucraineni și au ieșit 282.497 cetățeni ucraineni.
Până în prezent, s-au înregistrat 3.623 de cereri de azil politic. Există temeri cu privire la extinderea, în următoarele zile, a agresiunii militare asupra orașului Odesa cu o populație de peste 1 milion de oameni, ceea ce va conduce la apariția unui val uriaș de refugiați la granițele României, în zonele Galați și Isaccea.
REFUGIAȚII care ajung în România sunt, majoritar, în tranzit, deplasându-se cu mașini sau pe jos, ori cu bacul peste Dunăre la Isaccea. În foarte multe situații, transportul le este asigurat cu mașinile pompierilor (microbuze) și transportați până la taberele IGSU sau în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări. Starea generală a grupurilor care sosesc la granițe este de totală epuizare, iar solicitările cele mai frecvente sunt legate de informații practice privind formalitățile legale, mijloacele de deplasare spre alte zone ale României și alte state europene, serviciile de ajutor oferite ori soluțiile de cazare.

DIN PUNCT DE VEDERE AL PROCEDURILOR LEGALE, toți cetățenii ucraineni care sosesc în România sunt admiși și protejați de statul român. Dacă nu au asupra lor acte de identitate valabile (pașaport biometric, național sau document de identitate național sau certificat de naștere) ori dacă solicită azil în România, aceste persoane sunt transferate serviciilor pentru imigrări pentru realizarea unor formalități pe baza identității declarate, urmând să primească documente temporare de identitate. Cetățenii ucraineni veniți direct din Ucraina sau care tranzitează Republica Moldova nu sunt supuși măsurilor de carantinare și beneficiază, în mod gratuit, de asistență medicală primară şi tratament, de asistență medicală spitalicească de urgență, precum și asistență medicală și tratament, în mod gratuit, în cazuri de boli acute sau cronice care pun viața în pericol iminent. Cetățenii Ucrainei pot obține un loc de muncă pe teritoriul României, în condițiile legii.

ORGANIZAȚIA SALVATI COPIII este alături de refugiații ucraineni, evaluează constant nevoile sau oferă asistență umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și în taberele de refugiați coordonate de IGSU, unde sunt cazați cei care solicită azil în România. Până în prezent, am fost prezenți în 9 puncte de trecere a frontierei – Isaccea, jud. Tulcea, Siret, jud. Suceava, Halmeu, jud. Satu Mare, Sighetu-Marmatiei, jud. Maramures, Giurgiulești, jud. Galați, Rădăuți Prut, jud. Botoșani, Sculeni, jud. Iași, Mihăileni, jud. Botoșani, Albița, jud. Vaslui, Am oferit servicii în 5 centre de cazare pentru solicitanți de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări în Rădăuți, jud. Suceava, Galați, jud. Galați, Șomcuta Mare, jud. Maramureș, Timișoara, jud. Timiș, București, iar în două tabere de refugiați IGSU oferim asistență directă, consiliere informațională și derulăm activități pentru copii – Siret (Stadion) și Rădăuți (stadion).
EXPERIENȚA SALVAȚI COPIII ÎN DOMENIU
Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate, în vederea integrării lor sociale și educaționale. În cei 25 de ani de activitate în domeniul azilului, peste 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional, în cele 5 centre regionale (București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara).

Te-ar putea interesa si

SPITALUL JUDEŢEAN DE URGENŢĂ: Prima tabără destinată copiilor cu diabet și părinților acestora

Redactie

Expoziție națională itinerantă „Minerale și asociații minerale din România”

Redactie

ANUNŢ Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Maramureș: PRIMELE PLĂȚI PENTRU BENEFICIARII VENITULUI MINIM DE INCLUZIUNE

Redactie

Lasa un mesaj

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Doar acceptand cookie-urile va putem asigura o experienta personalizata. Accepta Citeste mai mult